Sabiedrība baidās no vēža

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

«Lēna un mokoša vai ātra un mokoša nāve», «operācija, bezcerība, sāpes, izmisums», «smaga un neārstējama slimība» - tās ir tikai dažas no aptaujas dalībnieku pirmajām asociācijām, izdzirdot vārdu «vēzis» jeb onkoloģiska slimība.

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība «Dzīvības koks» no 2010. gada 4.februāra līdz 4.martam veica pētījumu, kura galvenais uzdevums bija noskaidrot Latvijas iedzīvotāju izpratni un informētības līmeni par onkoloģiskajiem jautājumiem. Elektronisko aptauju aizpildīja 466 respondenti, portālu «Apollo» informēja Līva Priediņa, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības «Dzīvības koks» pārstāve.

Ļaundabīgs audzējs ir izplatīta saslimšana arī Latvijas sabiedrībā. Aptaujas rezultāti rāda, ka 80% jeb 373 respondentu ir tiešā vai pastarpinātā veidā saskārušies ar šo slimību. Pētījuma parāda, ka onkoloģiska slimība cilvēku apziņā vēl joprojām tiek uztverta kā kaut kas atšķirīgs no pārējām slimībām, un respondenti to visvairāk saista ar letālu iznākumu - nāvi, kā arī ar bailēm un ļaunu slimību.

Cilvēku apziņā ir izveidojies spēcīgs uzskats, ka onkoloģisko slimību nav iespējams ārstēt vai arī to ir iespējams darīt tikai retos gadījumos. Viņi izvairās runāt par onkoloģisko slimību dažādu iemeslu dēļ - lai nepiesauktu nelaimi; jo tā ir pārāk neskaidra un nezināma slimība; sabiedrības locekļiem ir bailes par to runāt; kā arī viņi to nedara informācijas trūkuma dēļ un tādēļ, ka par to vienkārši nav pieņemts runāt. Aptaujas dalībnieki uzskata, ka pacientiem onkoloģijas nozarē Latvijā šobrīd ir nepietiekamas agrīnas diagnostikas iespējas, kvalitatīva ārstēšana, informācija un konsultāciju iespējas, pozitīva attieksme no ārstējošajiem ārstiem, rehabilitācijas iespējas un inovatīvi medikamenti.

Lai gūtu plašāku ieskatu veiktajā pētījumā, aicinām Jūs iepazīties ar apkopotajiem pētījuma rezultātiem un analīzi pielikumā esošajā dokumentā.

www.dzivibaskoks.lv

www.ziedot.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu