Pie zobārsta dodas pārāk novēloti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Arvien biežāk cilvēki pie zobārsta dodas tikai tad, kad sāp zobi, nevis laikus — profilakses pārbaužu veikšanai. Saskaņā ar «Vanaga zobārstniecības klīnikas» datiem šā gada laikā par 45% pieaudzis to pacientu skaits, kas pie zobārsta devušies akūtu zobu sāpju rezultātā. Savukārt par 25% samazinājušās profilakses pārbaudes, portālu «Apollo» informēja Valdis Vanags, «Vanaga zobārstniecības klīnikas» vadītājs.

Pēc klīnikas vadītāja aprēķiniem, savlaicīga zobu profilakses vizītes neveikšana vēlāk var sadārdzināt zobu ārstēšanu vismaz divas reizes.

Valdis Vanags: «Patiesās sekas šai tendencei varēsim jau izjust tuvākajos gados, kad vairākas reizes pieaugs nopietnu, pat smagu zobu un smaganu vai ar to saistītu slimību skaits. Jācer, ka zobu veselības ziņā nenokļūsim tādā pašā situācijā, kā bijām 90. gadu vidū, kad bija ļoti liels īpatsvars ielaistu mutes dobuma slimību.»

Kā norāda «Vanaga zobārstniecības klīnikas» vadītājs, pirms krīzes sākšanās pēdējos trīs gadus iedzīvotāji pievērsa lielāku uzmanību zobu ārstēšanas profilaksei nekā jebkad iepriekš. Pacienti pie zobārsta devās laikus, veica mutes dobuma pārbaudes, tika laikus veiktas vajadzīgās manipulācijas, lai neielaistu zobu slimības. Pēdējais gads ir pilnībā mainījis pacientu ieradumus. Ienākumu samazināšanās, krīze «prātos» sekmējusi paradumu maiņu — cilvēki vizīti pie zobārsta mēģina novilcināt līdz pēdējam brīdim un vairāk nāk tikai zobu sāpju un smaganu iekaisumu gadījumos.

Tajā pašā laikā Vanaga zobārstniecības klīnikas speciālisti brīdina par nopietnām veselības problēmām, ko var veicināt ielaistas mutes dobuma slimības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu