Nosaki cukura diabēta risku bez maksas!

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

3.novembrī MFD Veselības centrs, atbalstot Pasaules Diabēta dienu, piedāvā bezmaksas procedūras cukura diabēta riska faktoru noteikšanā. portālu «Apollo» informēja Vivita Vircava, MFD Veselības centra informācijas koordinatore.

Pasaules Diabēta diena ir pasaules mēroga globāla kampaņa sabiedrības informēšanai par cukura diabēta pazīmēm, riska faktoriem, komplikācijām un ārstēšanas iespējām. Pasaules Diabēta dienu pasludināja Starptautiskā Diabēta Federācija (International Diabetes Federation) un to katru gadu atzīmē 14.novembrī.

MFD Veselības centrs, iesaistoties un atbalstot Pasaules Diabēta dienu, š.g. 3.novembrī no plkst. 14.00 līdz 19.00 aicina uz bezmaksas cukura diabēta riska faktoru noteikšanu MFD Veselības centra Arodveselības dienestā, Rušonu ielā 15, Rīgā. Sīkāka informācija pa tālruni 67131313, 67250340.

Šajā dienā iedzīvotājiem bez maksas tiks veikta:

- cukura līmeņa noteikšana asinīs;

- asinsspiediena mērīšana;

- ķermeņa svara, tauku daudzuma noteikšana ķermenī.

Interesentiem papildus tiks parādīta filma «Svarīgākais par cukura diabētu», kā arī būs iespējams saņemt informatīvos materiālus par to, kā sadzīvot ar cukura diabētu.

Cukura diabēts ir hroniska slimība, ko raksturo virs normas paaugstināts glikozes līmenis asinīs. Cukura diabēta pacienta aizkuņģa dziedzeris insulīnu neizdala, vai arī tas netiek organismā racionāli izmantots.

Pasaulē ar cukura diabētu slimo vairāk nekā 246 miljoni cilvēku, Latvijā - 54 000 cukura diabēta pacientu. Saslimstība ar diabētu pieaug visā pasaulē, arī Latvijā. Saslimstības pieauguma cēloņi ir mazkustīgs dzīvesveids un neveselīgi uztura ieradumi. Domājams, ka patiesībā cukura diabēta pacientu skaits Latvijā varētu būt pat 2 reizes lielāks, jo bieži vien diabētu diagnosticē novēloti.

Precīzi cēloņi, kas izraisa diabētu, vēl joprojām nav zināmi. Uzskata, ka vairumā gadījumu ir iesaistīti gan iedzimtības, gan apkārtējās vides faktori. Cukura diabēta galvenie simptomi ir slāpes, bieža urinēšana, arī naktīs, izteikts nespēks, apetītes pārmaiņas, neskaidra redze, neizskaidrojams ķermeņa svara zudums, nieze, lēna brūču un iekaisumu dzīšana, nejūtīguma vai durstīšanas sajūta rokās un pēdās, izsitumi uz ādas, furunkuli, slikta dūša, vemšana. Ja pacientiem ir kāds no uzskaitītajiem simptomiem vai arī kāda cita iemesla dēļ ir aizdomas, ka varētu būt cukura diabēts, noteikti jāgriežas pie ārsta.

«Cukura diabēts mūsdienās ir bieži sastopama slimība. Saskaroties ar cilvēkiem, bieži vien nākas dzirdēt maldīgus un nepareizus uzskatus par cukura diabētu, tā attīstību un iespējamiem sarežģījumiem slimības laikā. Cilvēki parasti pret diabētu izturas ar noliedzošu attieksmi, neveltot nepieciešamo vērību tā ārstēšanai un kontrolei, jo šīs slimības gadījumā bieži vien nav spēcīgas sāpes vai citi izjūtami nopietni simptomi. Taču, ilgstoši slimojot, augstais cukura līmenis asinīs atstāj graujošu efektu uz gandrīz visu organismu» stāsta MFD Veselības centra endokrinoloģe Tatjana Kuplā.

Cilvēkiem ar cukura diabēta simptomiem būtu jāveic glikozes līmeņa pārbaude asinīs. Šāda pārbaude vienu reizi trijos gados būtu jāveic ikvienam cilvēkam pēc 45 gadu vecuma, bet cilvēkiem ar cukura diabēta riska faktoriem (piemēram, ar lieku ķermeņa svaru, paaugstinātu asinsspiedienu) pārbaude jāveic vienu reizi gadā.

www.mfd.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu