Ekoloģiski audzēti produkti nav veselīgāki

LETA/REUTERS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Ekoloģiski audzētie produkti nav uzturvielām bagātāki vai veselīgāki nekā tradicionāli audzētā pārtika, liecina trešdien publicētie pētījuma dati.

Londonas Higiēnas un tropisko slimību skolas eksperti norāda, ka patērētāji maksā lielāku cenu par ekoloģiski audzētiem produktiem, jo pieņemts uzskatīt, ka tie ir veselīgāki. Šāds pieņēmums pasaulē radījis plašu ekoloģisko produktu tirgu, kura apgrozījums 2007.gadā sasniedzis 48 miljardus ASV dolāru (23,52 miljardus latu).

Tomēr pēdējo 50 gadu laikā klajā nākušo 162 zinātnisko publikāciju sistemātiskais pārskats rāda, ka nav būtiskas atšķirības starp ekoloģiski un tradicionāli audzētiem pārtikas produktiem.

«Konstatēts, ka pastāv nelielas uzturvielu daudzuma atšķirības starp ekoloģiski un tradicionāli ražotiem pārtikas produktiem, taču mazticams, ka tam būtu kāda nozīme sabiedrības veselībai,» sacīja viens no pārskata autoriem Alans Dangūrs.

Pārskats liecina, ka šobrīd nav pierādījumu tam, ka, pamatojoties uz pieņēmumu par uzturvielām bagātākiem pārtikas produktiem, būtu labāk izvēlēties ekoproduktus tradicionāli audzētās pārtikas vietā.

Ekoproduktu pārdošanas apjoms dažos tirgos, tostarp arī Lielbritānijā, ir samazinājies, jo ekonomiskā lejupslīde likusi patērētājiem ierobežot savus izdevumus.

Aprīlī Apvienotās Karalistes Augšņu asociācija pavēstīja, ka 2008.gadā pārdošanas apjoma pieaugums ekoproduktiem Lielbritānijā krities līdz 1,7%, kas ir ievērojami zemāks nekā vidējais ikgadējais pieaugums pēdējo desmit gadu laikā, kurš sasniedza 26%. Pārdošanas apjoma pieauguma palēnināšanos izraisījis pieprasījuma krasais samazinājums pērnā gada beigās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu