Kāds būs tavs svars pēc gada?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Katras sievietes dzīvē ir notikumi, kuru dēļ var viegli pieņemties svarā vai zaudēt kilogramus.

Pirmais gads augstskolā +2,5 kg

Kāpēc tu pieņemies svarā, kad esi iestājusies augstskolā. Tavā dzīvē sākas periods, kad ir iemesls nemitīgiem našķiem, vēlu vakaros tu kopā ar draugiem pasūti picu un ballīšu trauksmē esi aizmirsusi gandrīz visus veselīgas ēšanas paradumus. Turklāt lēts alus, iespējams, vēl vairāk uzlabos tavu apetīti. Par laimi - pētījumi rāda, ka jau trešajā studiju gadā tu atgūsi savu iepriekšējo svaru, jo būsi pieradusi pie studentu dzīves un vairs neļausies savai veselībai kaitīgām pārmērībām.

Kā saglabāt svaru? Izvairies no kafejnīcām, jo izrādās, ēdot sabiedriskās ēdināšanas vietās, sievietes mēdz pārāk bagātīgi piepildīt savu paplāti un ēst par daudz. Tāpēc ievēro, ka jācenšas ēst piecas porcijas augļu vai dārzeņu katru dienu. Galvenais, pat ja esi nedaudz uzbarojusies, nesāc pirkt lielāka izmēra apģērbu. Tad džinsi, kas nedaudz sāk spiest, motivēs samazināt lielās izēšanās vakaru skaitu. Svarīgi atcerēties, ka regulāra alkohola lietošana, ja pārāk daudzus vakarus pavadi bārā, palielinās tavu apetīti un liks uzkost biežāk, nekā tas vajadzīgs.

Pirmais nopietnais darbs +2,5 kg

Svars pieaugs tāpēc, ka nu tu sēdi birojā vismaz astoņas stundas katru dienu. Pat ja neesi iepriekš bijusi fitnesa fane, pastaigas ar draugiem, ballītes un izbraukumi pie dabas palīdzēs atbrīvoties no daudzajām kalorijām. Vakaros, kad pārradīsies no darba, tev būs daudz mazāk laika fiziskajām aktivitātēm. Jaunā darba radītais stress un sakāpinātā atbildības sajūta (tev taču sevi ir jāapliecina) ir labākais iemesls, lai vakaros kārtīgi paēstu un dotos gulēt. Var gadīties, ka ap 25 gadiem tādēļ pieņēmies svarā daudz vairāk nekā pēc desmit gadiem, kad tev tuvojas 35 gadi.

Kā saglabāt svaru? Ja nevari atrast laiku kustībām ārpus darba laika, mēģini vairāk kustēties darbā. Staigā pa trepēm, aizej pie kolēģiem citā stāvā, nevis zvani viņiem pa telefonu. Bet pats galvenais - paēd brokastis! Apmēram 80% sieviešu, kas saglabā slaidu augumu, no rītiem ēd brokastis. Tās ir kā stimuls vielmaiņai un liek tai darboties visas dienas garumā.

Iemīlēšanās -2,5 kg

Kad esi iemīlējusies, brīnumainās ķīmiskās vielas - dopamīna līmenis smadzenēs pieaug, tas ietekmē visus procesus organismā un samazina ēstgribu. Ja šo brīnišķīgo ķīmisko reakciju varētu sintezēt un iepildīt zāļu pudelītēs, tas būtu milzīgs apvērsums, ko jau sen gaida visa pasaule. Pagaidām tas vēl nav iespējams, un diemžēl pētījumi rāda, ka dopamīna efekts neturpināsies ilgi - tiklīdz attiecības ievirzās stabilā gultnē vai izjūk un tu atgriezies savā vientuļnieces dzīvē, atjaunojas arī iepriekšējie ēšanas paradumi. Ja mīlestība dara tevi arvien laimīgāku un tev šķiet, ka šī sajūta ir bezgalīga, lasi tālāk...

Apprecēšanās + 3 līdz 5 kg

Tas ir laiks, kad, kā likums, tu ēd vairāk un kusties mazāk. Noteikti pazīsti sievietes, kas strādā bez atpūtas un ir ļoti slaidas, bet tad, satiekot savas dzīves vīrieti, pilnībā atslābst un strauji pieņemas svarā. Pētījumos teikts, ka precēti cilvēki ēd vairāk nekā vientuļie, jo nākas ieturēt daudzas kopīgas maltītes.

Kā saglabāt svaru? Pirms vēl abi neesat kļuvuši tuklāki, ierosini savam vīrietim sākt kopā ievērot veselīgas ēšanas paradumus. Tas nozīmē kopīgu skriešanu vai cita veida kustības un atteikšanos no biežajiem vīna vakariem ar jauku desertu piedevām. Atceries, ka daudz grūtāk ir saglabāt svaru un kustēties vairāk, ja mājās ir daudz kārumiņu - šokolādes un cepumu šķīvji, kas pastāvīgi novietoti netālu no televizora. Svara saglabāšanai ir arī svarīgi, lai laulība būtu harmoniska. Rūpējies par savām attiecībām, jo katrs satricinājums laulības dzīvē var vainagoties ar jaunu svara pieauguma vilni. Diemžēl sievietes, kam neveicas laulībā, daudz retāk atrod laiku nodarboties ar sportu, bet daudz biežāk meklē mierinājumu ēdienā.

Grūtniecība + 1,5 kg

Svara pieaugums grūtniecības laikā ir pat nepieciešams, bet, kad bērns ir piedzimis, grūti atgriezties atpakaļ agrākajā izmērā. Lielais stress, ko rada vēlēšanās labāk apgūt jauno mammas lomu, laika trūkums, kas neļauj pagatavot veselīgas maltītes, var veicināt svara pieaugumu. Tāpēc ārsti mēģina atgādināt, ka vēlams samazināt dienā patērēto kaloriju apjomu - pēc dzemdībām tev vairs nav vajadzīgas papildus 300 kalorijas katru dienu.

Kā saglabāt svaru? Baro bērnu ar krūti, ja tas iespējams. Barojošas mātes daudz ātrāk atgūst iepriekšējo svaru. Otrs likums - atpūties, kad vien tas iespējams. Visi jaunākie pētījumi rāda tiešu saistību starp miega trūkumu un svara pieaugumu. Miega trūkums palēnina vielmaiņas procesus. Protams, neaizmirsti par kustībām!

Tava 30. dzimšanas diena + 1 kg

Sākot ar trīsdesmit gadu vecumu, lielākajai daļai sieviešu vielmaiņa palēninās par5%.Vienlaikus sievietes pakāpeniski sāk zaudēt 1% līdz 2% no savas muskuļu masas katrā šis desmitgades gadā. Muskuļus pamazām nomaina tauki, bet tas ir bīstami, jo puskilograms muskuļu dienā sadedzina 50 kaloriju, taču tauki to nespēj.

Kā saglabāt svaru? Rūpējies par saviem muskuļiem. Pētījumi rāda, ka sievietes, kas velta fiziskajām aktivitātēm vismaz 20 minūtes trīs reizes nedēļā, var izvairīties no muskuļu samazināšanās. Galvenais - pārāk nesaudzē sevi un tiešām sagādā slodzi savai muskulatūrai.

Tuvojas menopauze + 4 kg

Pirms menopauzes mainās hormonu sastāvs tavā organismā. Šis process sākas jau apmēram 35 gadu vecumā. Par to liecina garastāvokļa svārstības, svīšana naktī, karstuma viļņi, sausa āda un galvassāpes. Tāpēc noteikti ir jāsāk vairāk domāt par savu ēdienkarti. Lielākā dala lieko tauku apstājas vēdera rajonā un uz gurniem. Tas saistīts ar mainīgo hormonu līmeni: tā kā estrogēns samazinās, testosterons, kas organismā atbild ari par tauku krājumiem, sāk dominēt. Diemžēl vēdera tauku kārta ir atbildīga par tādām nepatīkamām slimībām kā diabēts un sirds asinsvadu sašaurināšanās, tāpēc jācenšas tauki uz vēdera samazināt.

Kā saglabāt svaru? Neatlaidīgi turpini savu fitnesa programmu un ēd veselīgi, kā arī seko uzņemtā ēdiena daudzumam! Dusmu un aizkaitinājuma sajūta arī var palielināt vidukļa apjomu, jo atsevišķi stresa hormoni ne tikai rada trauksmi, bet spēj aizturēt organismā taukus. Tāpēc centies atrast laiku meditācijai vai jogai.

Lielās dzīves krīzes + 3 kg

Ja neliels stresa līmenis veicina pārēšanos, tad lieli pārdzīvojumi rada svara zudumu. Stresa hormonu līmenis paaugstinās tiktāl, ka tu vari zaudēt ēstgribu. Ir pierādīts, ka sievietes visvairāk novājē pēc šķiršanās. Patiesībā šā tipa svara zaudējums ir kaitīgs veselībai. Lielā emocionālā slodze var iedragāt veselību. Ja tā ir īslaicīga, tad cietīs imūnsistēma, bet ilgākā laikā spēcīgs stress var izraisīt sirds saslimšanu vai pat atsevišķus vēža paveidus. Arī liela stresa laikā jācenšas ēst veselīgi; ja tas nav iespējams, jāmeklē palīdzība pie psihoterapeita vai ģimenes ārsta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu