Ar ausīm jābūt uzmanīgiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mēdz teikt, ka pavasaris ir viltīgs — te šķiet, klāt būs vasara, un siltās drēbes jau tiek noliktas dziļi skapī, bet jau nākamajā dienā atkal sāk svilpot auksts vējš un uznāk niknas lietusgāzes. Katram organismam ir savas adaptācijas spējas — viens klimatisko apstākļu maiņu uztver bez bažām, citam savukārt to vien vajag, lai atkal nemanot piezagtos saaukstēšanās. Visprecīzāko diagnozi pateiks ārsts Sāpošs kakls, iesnas un klepus ikvienam sagādā nepatīkamas sajūtas, tomēr daudz nopietnāk ir tad, ja saaukstēšanās rada komplikācijas, piemēram, ausu sāpes, kas mēdz būt ne tikai bērniem, bet nereti arī pieaugušiem. Tiklīdz parādījušās sāpes ausīs, vislabāk nenodarboties ar pašārstēšanos, bet vērsties pie ārsta, kurš ar speciālu aparatūru varēs ielūkoties auss iekšpusē, lai mēģinātu noteikt sāpju cēloni, — slimnieks pats to izdarīt nevarēs. Turklāt sāpes ausīs tik viegli nepāries, un arī pretsāpju līdzekļi cēloni nelikvidēs, ja nu vienīgi atvieglos pašsajūtu. Jāņem vērā, ka ausu ārsts vienlaikus varēs veikt arī dzirdes pārbaudi, lai noteiktu, vai ausu problēmas nav radījušas arī dzirdes pasliktināšanos. Vaina var nebūt ausīs Saaukstēšanās nav vienīgais iemesls, no kā var rasties ausu sāpes. Tās var izstaroties no zobiem, osteohondrozes, galvas asinsvadu saslimšanas u. c.

Bieži vien pacienti ārstam sūdzas, ka gadījies pabūt vējā, ir sapūstas ausis un tās sāp. Izpētot pacienta veselības stāvokli, ārstam nereti jāsecina, ka bungplēve nav skarta un nekāda specifiska ārstēšanās konkrētajā gadījumā nebūs vajadzīga. Paiet laiks, un auss pati no sevis nomierinās. Bet tas nenozīmē, ka nākamajā reizē cilvēks var paļauties, ka arī šoreiz problēma pati noregulēsies — tikpat labi var izveidoties iekaisums — vislabāk tomēr atnākt pie ārsta.

Ko drīkst un ko nedrīkst

  • Ja pēkšņi sāk sāpēt auss, nekādā gadījumā nevajadzētu lietot ausu pilienus, gluži otrādi — jāsāk ar to, ka degunā tiek pilināti deguna pilieni.
  • Jāatceras — daudzus populāros ausu pilienus nemaz nevar lietot, ja ir iekaisušas vai pat plīsušas bungplēves.
  • Arī tad, ja auss nesāp, bet ir aizkritusi, jo tajā sakrājies sērs, ausu pilieni nepalīdzēs un ausi neiztīrīs.
  • Joprojām daudzi cilvēki ausu sāpes mēdz ārstēt ar tā saukto zilo lampu. Mediķi uzskata: tas nav sliktākais paradums, taču reāli izārstēt ausis ar to nevar.
  • Nekādā gadījumā nedrīkst ausī likt ģerāniju, kaut arī tautā to mēdz saukt par ausu puķi — tā var traumēt bungplēvīti. Turklāt nereti puķe paliek ausī, un pēc tam to ir problemātiski izņemt, un tā kļūst par infekcijas avotu.
  • Kaitīgi ausī likt ķiploka šķēlīti.
  • Lai aizsargātu ausis no caurvēja, daži mēdz tajās likt vati, uzskatot: jo dziļāk ieliks, jo labāk. Arī tas jādara uzmanīgi, rēķinoties, ka vate tomēr būs arī jāizņem.

Ausis visbiežāk stipri sāk sāpēt tieši naktī, ārpus poliklīniku darba laika. Tādos gadījumos rīdzinieki pēc palīdzības var vērsties Rīgas 1. slimnīcā vai P. Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, kur palīdzība tiek sniegta visu diennakti. It īpaši ar vēršanos pie ārsta nevajadzētu vilcināties, ja ir slikta dūša. Ausis atrodas tuvu smadzenēm, līdzsvara orgāniem un dzirdes nervam, un īpaši tas ir bīstami gadījumos, kad bungdobumā veidojas strutas.

  • Ja sāp ausis, nekad par sliktu nebūs dzert tēju, kaut vai vispārējas organisma atlabšanas labā.
  • Ausis nedrīkst tīrīt ar speciāliem kociņiem, jo tās var viegli satraumēt un tādā veidā tikt pie iekaisuma — pilnībā pietiek, ja ausi iztīra tikai no ārpuses. No sēra ausīs palīdzēs atbrīvoties ārsts, to izskalojot.
  • Pat tad, ja auss niez, būtu vēlams to neaiztikt, nevis ausi kasīt, piemēram, ar mašīnas atslēgām.
  • Tāpat nevajadzētu mēģināt auss iekšpusi smērēt ar kādu ziedi. Vislabāk censties par šo kņudoņu nedomāt, tā pāries pati no sevis.
  • Iesnu laikā nevajag aizrauties ar stipru šņaukšanu — tas, kam jāiztek ārā, tik un tā iztecēs.
  • Pēc ūdens peldēm, kuru laikā ūdens ticis ausīs, nevajag mēģināt pēc iespējas kārtīgāk ausis nosusināt — pilnībā pietiek, ja pie auss pieliek frotē dvieli un galvu mazliet sasver uz sāniem.

Problēmas var atkārtoties

Visbiežāk ar ausu problēmām jācīnās bērnībā (parasti tas saistīts ar aizdegunes mandelēm). Ārsti tādos gadījumos mēdz teikt: ar gadiem tas pāries. Tomēr pilnīgi paļauties uz to nevajadzētu — pat tad, ja slimība ilgstoši noritējusi slēptā formā, tā nav garantija, ka ausu sāpes nekad neatkārtosies.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu