Parūpējies par mutes higiēnu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūsdienās arvien populārāka kļūst zobu balināša­na, taču ne vienmēr, lai iegūtu skaistu smaidu, uz­reiz nepieciešami tik kardināli risinājumi.

Vispirms vajadzētu parūpēties par savas mutes higiēnu.

Zobu un mutes dobuma veselību nodrošina pa­reiza un regulāra zobu un mutes dobuma kop­šana ikdienā. Kā izvēlēties mutes kopšanas lī­dzekļus, ja aptiekās un veikalos šobrīd ir tik liela zobu pastu, mutes skalošanas līdzekļu un diegu izvēle? Kā atrast sev piemērotāko?

Kas jādara, lai neveidotos zobu aplikums

  • Katru dienu divas, pat trīs reizes rūpīgi tīri zo­bus, ikreiz tam veltot aptuveni līdz 4 minūtēm.
  • Zobus vajadzētu tīrīt pēc brokastīm un vaka­rā — pirms gulētiešanas. Vakarā pēc zobu tīrī­šanas ieteicams neko neēst un nedzert, izņemot ūdeni! Viss, kas palicis mutē, vairo baktērijas, kas savukārt var radīt dažādus iekaisumus, izraisot nepatīkamas sajūtas.
  • Zobus tīri no smaganas uz zobu (uz augšu, uz leju), notīrot gan smaganu, gan zobu. Neaizmir­sti notīrīt zobu iekšpusi un arī mēli (tagad arī Latvi­jā ir nopērkamas zobu sukas ar mēles tīrītāju).
  • Mūsdienās piedāvātais zobu birstīšu klāsts ir plašs — bērnu, pusaudžu un pieaugušo zobu sukas, kas piemērotas katras vecuma grupas mu­tes un zobu izmēram. Zobu sukām ir dažādas cietības pakāpes. Tiek ražotas arī dažādas masē­jošās zobu sukas, zobu sukas ar retākiem sariem un krusteniski izvietotiem sariem… Izvēlies pie­mērotāko, konsultējies ar savu stomatologu vai higiēnistu. Agrāk modē bija elektriskās zobu su­kas, bet tagad pieprasījums pēc tām ir mazinā­jies.
  • Daudzi cilvēki, kuriem ir jutīgi zobi, pērk mīk­stu zobu suku, bet speciālisti iesaka zobu suku tieši ar asiem sariņiem, lai smaganām papildus sniegtu masāžas efektu. Turklāt ieteicams zobus tīrīt pēc katras ēdienreizes.
  • Lieto zobu diegu! Ar zobu suku mums izdo­das notīrīt lielās zoba virsmas, bet neaizmirsti iz­tīrīt arī zobu starpas, kur ar suku klāt netiekam. Zobu diegs tīra grūti aizsniedzamās vietas un pa­sargā no nepatīkamas elpas, kariesa un smaga­nu saslimšanas. Vienai lietošanas reizei ir nepie­ciešams vismaz 30 centimetrus garš zobu diegs. Zobu diegi var būt apaļi (paredzēti cilvēkiem, kam ir atstarpes starp zobiem) un plakani (tiem, kam zobi blīvi kopā aug), gan ar vasku (diegi ar vasku ir vieglāk lietojami), gan aromatizēti. Sto­matologi iesaka lietot zobu diegu 1 vai 2 reizes dienā pēc ēšanas. Lai izņemtu mīkstu zobu ap­likumu, var lietot arī zobu lentas (to funkcija ir līdzīga kā diegam, tikai lenta ir platāka), kā arī zobu bakstāmos kociņus. Pēdējā laikā ir speciālisti, kas zobu bakstāmo kociņu lietošanu neiesaka.
  • Papildus zobu tīrīšanai ieteicams lietot mutes skalojamos līdzekļus, kas satur antibakteriālas vie­las. Tos iesaka kā zobu pastas papildinātājus, jo tie dezinficē, mīkstina aplikumu un zobakmeni, tāpēc ir vieglāk iztīrīt zobus ar zobu suku. Mu­tes skalojamos līdzekļus var lietot pēc pusdie­nām, kad nav iespējas iztīrīt zobus, lai aizkavētu baktēriju veidošanos.
  • Maini zobu suku un arī zobu pastas, jo mutes dobuma mikroflora ar laiku var pierast pie kon­krētās zobu pastas.
  • Izvēloties zobu pastu, pievērs uzmanību, vai tā satur fluoru. Zobu pasta bez fluora būtu jālie­to tikai neilgu laiku. Aptiekās un veikalos nopēr­kamas gan profilaktiskās, gan ārstnieciskās zobu pastas. «Ģimenes aptiekas» farmaceiti iesaka ikdie­nā lietot: «President», «Sensodyne», «Homeodent», «B-Ce Med», «Lacalut» vai zobu pastas ar Baldones dziednieciskajām dūņām.
  • Kā zināms, pēc ēšanas mutē veidojas skāba vi­de. Speciālisti iesaka ievērot galvenās pamatēdienreizes, jo, ēdot vairākas reizes dienā ar ne­lieliem pārtraukumiem, skābā vide saglabājas vi­su laiku. Ideāli būs, ja pēc katras ēdienreizes iztīrīsi zobus ar zobu suku un pastu vai vismaz lie­tosi skalojamos līdzekļus. Bet, arī lietojot košļā­jamo gumiju bez cukura, neitralizēsi skābes, kas veidojas mutes dobumā pēc ēšanas un izraisa zobu bojāšanos.
  • Vismaz divas reizes gadā apmeklē higiēnistu un zobārstu, lai veiktu izmeklēšanu un zobakme­ņu noņemšanu un zobu salabošanu.

Kariess un smaganu iekaisums

Mikroorganismi, kuru vairošanās rezultātā rodas kariess, vispirms izveidojas uz netīriem zobiem. Jo baktēriju aplikums biezāks, jo baktēriju vairošanās procesam ir labāki ap­stākļi. Visbīstamākās ir atstarpes starp zo­biem, jo tur uzkrājas nogulsnes, līdz ar to in­tensīvi vairojošās baktērijas izdala zobu emal­ju bojājošus toksīnus. Aplikuma ilgstoša atra­šanās uz zobiem veido zobakmeni. Ja zobi netiek regulāri tīrīti, mikroorganismu pavai­rošanās rezultātā ne tikai veidojas aplikums un sāk bojāties zobu emalja, bet arī smaga­nas. Neārstēti iekaisuma procesi var novest pie zobu kakliņa atsegšanās līdz pat zobu saknes atsegšanai un izkustināšanai, bet ļau­nākajā gadījumā — līdz pat zobu izkrišanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu