Sēnītes, kas neaug mežā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Skaistuma klīnikas «4. dimensija» dermatoloģe Māra Rone stāsta:

— Viena no visbiežāk sastopamajām kāju sēnīšu infekcijām ir tā saucamā atlēta pēda. Diemžēl pēc saslimšanas imunitāte pret to neveidojas, tāpēc varam inficēties atkal un atkal no jauna. Šī saslimšana ir izplatīta 10–15% iedzīvotāju vidū un visbiežāk skar tieši tos cilvēkus, kam ir nosliece uz kāju svīšanu. Atlēta pēdas rašanos stimulē arī modernie gumijas apavi, botas, gumijnieki, slēgtas kurpes, jo tur pastiprināti veidojas ādas mitrums un siltums. Tātad rodas labvēlīgi apstākļi sēnītes infekcijai.

— Kā varam inficēties?

— Tas ir pavisam vienkārši. Infekcija izplatās no vienas personas uz otru sadzīves kontaktu ceļā. Persona, kurai pēda ir inficēta ar sēnīti, ejot pa grīdu vai jebkuru citu virsmu, atstāj sēnītes daļas. Nākamā persona, kas iet pāri ar plikām kājām, tās uzlasa. Protams, tas nenozīmē, ka visi arī saslims. Tas ir ļoti individuāli. Ir ļoti daudz faktoru, kas nosaka, vai konkrētais cilvēks inficēsies ar sēnīti.

Visbiežāk kontaktu ceļā var inficēties vietās, ko apmeklē jauni un aktīvi cilvēki, kuri nodarbojas ar sportu un aktīviem brīvā laika pavadīšanas veidiem. No tā arī cēlies sēnīšu infekcijas nosaukums «atlēta pēda». Tipiskākās vietas — dušas telpas, baseini, sporta centri un viesnīcas.

— Kā varam atpazīt to, ka mūs ir skārusi pēdas sēnīšu infekcija?

— Starp pirkstiem un uz pēdu ādas var parādīties ap­sārtums, āda var būt nedaudz uzbriedusi, sāk lobīties un niezēt. Dažreiz āda izskatās tā it kā divas stundas būtu sēdēts vannā. Veidojas sāpīgas plaisas un pūslīši. Uz pēdu apakšējās virsmas un pirkstu starpās parādās tādas kā zvīņas. Nereti pacienti atnāk pie ārsta un saka: man ir ļoti sausa āda un tā lobās. Īstenībā pēdas skārusi sēnīšu infekcija. Īpaši starp tiem pirkstiem, kurus apavi nospiež visvairāk. Tā ka ļoti šaurus apavus cilvēkiem, kam ir nosliece uz sēnīti, nebūtu ieteicams valkāt.

— Kāpēc jāārstē pēdas sēnīšu infekcija?

— Tā rada diskomfortu un pazemina dzīves kvalitāti, jo, kā jau teicu, šie cilvēki ir fiziski aktīvi un bieži atrodas sabiedriskās vietās. Ja sēnīšu infekcija ilgstoši netiek ārstēta, var būt arī komplikācijas, no kurām zināmākā ir roze, kad kādā ķermeņa reģionā āda pietūkst un iekaist. Saplaisājusī pēdas āda un īpaši āda starp kāju pirkstiem var kļūt par ieejas vārtiem mikrobiem, kas tālāk pa plaisām aiziet pa limfvadiem un nonāk zem ādas kaut kur kājas mīkstākajos audos, kur izraisa rozes infekciju.

Ja cilvēkam ir pēdas sēnīšu infekcija, noteikti jānovērtē arī nagu stāvoklis, jo ļoti bieži šīs abas problēmas ir kopā.

Diemžēl pēdu sēnīšu infekcija ir jāārstē, pati tā nepāries. Var kļūt tikai sliktāk, nevis labāk. Vairākums pacientu gan vispirms mēģina tikt galā paši, nevis vēršas pie speciālista.

— Kā ārstēt inficētās pēdas?

— Pēdu sēnīšu infekcijas ārstēšanā ir liela preparātu izvēle — ir gan krēmi, gan ziedes, gan homeopātiskie pilieni (lietojami ārīgi). Tagad pieejams pēc jaunas tehnoloģijas ražots preparāts, kas, uzklājot uz «atlēta pēdas», veido noturīgu polimēru aizsargplēvīti, kura izolē inficēto vietu un izdala ārstniecisko vielu 3–4 dienu garumā. Ārstējoties ar ziedēm, tās jāsmērē uz abām pēdām, pat ja inficēta tikai viena pēda. Ja sēnīte, neraugoties uz ārstēšanu, tomēr atkārtojas, noteikti jāvēršas pie speciālista.

— Vai ar sēnītēm var inficēties pludmalē?

— Pludmalē inficēšanās risks ir mazs, jo smiltis ir plūstoša virsma.

— Kāpēc dažiem cilvēkiem ļoti svīst kājas, un vai tas nozīmē, ka viņi jau ir inficējušies ar sēnīti?

— Veselam cilvēkam kājas svīst tādos gadījumos, ja ir tendence valkāt slēgtus un gumijas apavus. Parasti tie ir sportisti, un visbiežāk viņiem nav nekādu citu veselības problēmu. Medicīniski svarīgāki ir tie cilvēki, kam ir slikta cukura vielmaiņa organismā, kādi endokrīni vielmaiņas traucējumi, vairogdziedzera saslimšanas, sirds slimības vai liekais svars. Tādi cilvēki parasti arī ļoti sūdzas par kāju svīšanu. Vēl ir ļoti liela grupa cilvēku, kam ir idiopātiska jeb nezināmas izcelsmes pastiprināta svīšana. Visi šie minētie cilvēki ir tendēti uz kāju sēnīšu infekciju — tas nozīmē, ka viņi daudz biežāk inficējas ar sēnītēm. Jāteic, ar kāju svīšanu ir daudz grūtāk tikt galā nekā ar sēnītēm.

Ja cilvēkam ļoti smako kājas, tas nozīmē, ka viņam var būt ne tikai sēnīte, bet arī citi mikrobi. Jo šo smaku rada ne tikai sēnīšu vielmaiņas produkti, saskaroties ar sviedriem, bet arī mikrobi. Problēma ir komplicēta, un tāpēc jālieto arī citi, ne tikai pretsēnīšu preparāti. Ja līdz ar sliktu sviedru aromātu ir arī citas izmaiņas, šādus pacientus iepriekš kārtīgi izmeklējam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu