Veselīgs spēriens ar jēgu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Izturēt šo sūro ziemu, iziet tai cauri ar veselīgu vieglumu, nesaslimt, justies pietiekami enerģiskam un stipram. Lai piepildītu šo formulu, nevajag nemaz tik daudz. Kustēties, norūdīties un izvēlēties ēdienu, kas piepilda organisma vajadzības pēc vitamīniem, olbaltumvielām un citām labām vielām. Izrādās, tam nemaz nevajag tērēt milzu līdzekļus.

Sveika, pētersīļa sakne!

«Jau Hipokrats rakstījis – cilvēks var ciest gan no pārēšanās, gan nepaēšanas,» viedos vārdus atgādina diētas ārste, Stradiņa universitātes Uztura akadēmiskās skolas vadītāja Lolita Neimane. Daudz ko nosaka imunitāte, organisma spēja cīnīties, taču katra spēkos ir to paaugstināt. No Hipokrata minētās nepaēšanas mūsu dienās cieš daļa mūsu veco ļaužu, bet vairākumam cilvēku ēdiena pietiek, taču uzturs var būt nabadzīgs uzturvērtību ziņā. «Kaloriju un tauku atliku likām, pa pilnam konservantu, sāls un cukura, taču uzturvērtība – nepietiekama,» uzsver Lolita Neimane.

Lai tiktu pie vērtīgām vielām, nav jātērē milzu līdzekļi. «Ja kaitina, ka sludina – ēdiet papriku, brokoli un artišoku (tas taču dārgi!), tad tas pats efekts panākams ar mūsu pašu burkānu, bieti un kāpostu. Nesen nopirku pētersīļu saknes, nu lieliskas! Vai arī visparastākās seleriju saknes, pastinaki. Izsutiniet kopā ar citiem dārzeņiem – tāda intensīva, laba garša.»

Neslinko ar burkānu

Ziemas laikā noteikti jāatceras par olbaltumvielām. Svarīgi ir arī visi dzeltenie, oranžie, sarkanie dārzeņi un augļi. Arī tumši zaļie lapu dārzeņi. Un C vitamīna labais avots – skābie kāposti.

Speciālisti iesaka dienā apēst puskilogramu dārzeņu un augļu. «Taču daudzreiz ir vienkārši slinkums atstiept to burkānu mājās un nomizot. To daudzi ir teikuši – ja tīrīts burkāns nolikts uz šķīvja, tad grauž gan mazi, gan lieli,» saka Lolita Neimane.

Taču neder arī greiza ēdienkarte, kurā ir tikai dārzeņi un augļi. Tā bieži esot jaunām meitenēm, pusaudzēm, kad no bažām par pārlieku treknumu ēdienkarte kļūstot tik vienveidīga, ka «sāk pietrūkt olbaltumvielu, cinka un dzelzs... un finālā – mazasinība. Organisms nav pietiekami spēcīgs, jo katrai šūniņai trūkst skābekļa».

Imunitātes sakarā daudz tiek runāts par cinku. Tā ir gaļa, piena produkti, graudaugi, dārzeņi... Un ne mazums uztraucas par selēnu. Taču daudzi Latvijā pārspīlējot ar neorganisko selēnu šķidrā veidā, tērējot naudu šiem dārgajiem preparātiem, bet zinoši bioķīmiķi par tiem šausmās saķerot galvu. Selēnu var iegūt, arī ēdot gaļu, zivis, sēklas (ķirbju, saulespuķu) un riekstus (īpaši bagāti ar to ir Brazīlijas rieksti).

Trīs mandarīni – maz

Taču ar daudzveidīgu un veselīgu ēšanu vien nepietiks, der atcerēties par norūdīšanos un fiziskām nodarbēm. Nav uzreiz jālien āliņģī vai jāpērk dārgs abonements uz sporta zāli. Neko nemaksā kontrastduša vai pašmasāža – ikviens var norīvēties ar rupju dvieli vai cimdu.

«Nav jēgas tikai konkrēti skaitīt katru produktu gramos, kalorijās vai punktos, bet labāk pacensties apzināties, cik daudzveidīgs ir jūsu uzturs dienas laikā. Ne jau tikai ātri pagatavojamas paciņu zupas un produkti ar ļoti ilgu derīguma termiņu,» uzsver diētas ārste. Nevajadzētu aizmirst arī par probiotiskām baktērijām, kuras ir jogurtos, biolakto un līdzīgos produktos, tas nepieciešams, ja zarnu trakts nespēj uzsūkt visas veselīgumus, ko saēdamies.

«Vissvarīgākais ir samērs visā tajā, ko apēdat dienas laikā. Ne velti zinātnieki izskaitļojuši, ka jāapēd puskilograms dārzeņu un augļu. Visi par to runā, visi zina, bet ikdienā tāpat sukā iekšā sviestmaizi ar sieru un makaronus ar kečupu. Un ar trim mandarīniem pa visu dienu arī nebūs līdzēts,» teic Lolita Neimane.

No tautas mutes - trīs spēka receptes

1. Ņem vienādās daļās valriekstus, rozīnes, žāvētas aprikozes – samaļ gaļas maļamajā mašīnā, pievieno vienu daļu medus, visu sajauc. Var piemalt citronu ar mizu (izņem kauliņus). Ēd pa ēdamkarotei vairākas reizes dienā. Tautā šo recepti dēvē par kosmonautu maisījumu

2. Sagriež 3 citronus ar visu mizu (bez kauliņiem), samaļ kopā ar valriekstiem (20 riekstu), pievieno 300 g alvejas sulas, 500 g medus un 200 g sarkanvīna (bērniem var aizvietot ar granātābolu sulu), var pievienot sviestu (daži uz šo daudzumu liek pat 500 g). Bauda pa ēdamkarotei pirms ēšanas trīs reizes dienā

3. Ķiplokus (2 ēdamkarotes) sasmalcina, piejauc 100 g sasmalcinātu valriekstu un ēdamkaroti diļļu. Visu iejauc medū (1 glāze). Bauda trīs reizes dienā pa ēdamkarotei pēc ēšanas

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu