Rīsu diētas līkloči

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rīsu diēta ir populāra visā pasaulē. Tā sola atbrīvot no liekiem tauku kilogramiem, uzturā lietojot rīsus, augļus, dārzeņus un ūdeni. Citi produkti pilnībā aizliegti. Rīsu diēta ir strauja svara samazināšanas programma. Tās autors ir ārsts Valters Kempners (Walter Kempner) no Djūka universitātes (Duke University) Amerikas Savienotajās Valstīs. Solītais efekts tiekot panākts ar zemo olbaltumvielu, sāls, holesterīna un taukvielu daudzumu. Diētas autors sola, ka tā varot atrisināt dažādas veselības problēmas, piemēram, paaugstinātu holesterīna līmeni, sirdsdarbības traucējumus, asinsspiediena un svara problēmas. Noteikumi paredz, ka diēta jāievēro vismaz trīs dienas, bet maksimums — trīs nedēļas. Trīs dienās esot iespējams zaudēt vienu kilogramu. Tiesa, tā jālieto tikai ārsta uzraudzībā. Lūk, ēdienkartes paraugs trim dienām: 1. diena Brokastis: ābols, rīsi ar citrona miziņu un dažiem pilieniem citrona sulas.

Pusdienas: dārzeņu buljons, dārzeņu salāti (150 g), rīsi ar zaļumiem.

Vakariņas: dārzeņu buljons, rīsi ar burkāniem un kabaci, gatavoti tvaikā.

2. dienaBrokastis: apelsīns, rīsi ar apelsīna miziņu.

Pusdienas: dārzeņu buljons ar vārītiem dārzeņiem un porciju rīsu.

Vakariņas: dārzeņu buljons ar vārītiem dārzeņiem un porciju rīsu.

3. dienaBrokastis: bumbieris, rīsi apkaisīti ar kanēli.

Pusdienas: dārzeņu buljons, gurķu salāti ar etiķi un olīveļļu, rīsi.

Vakariņas: dārzeņu buljons, rīsi ar brokoļiem, gatavoti tvaikā.

Vakariņas: dārzeņu buljons, rīsi ar kabaci, gatavoti tvaikā, piecas olīvas, baziliks.

Fakti

  • Popularitātes augšgalā rīsu diēta bija 80. gadu vidū.
  • Vienā rīsu porcijā ir 60 g nevārītu rīsu.
  • Starp ēdienreizēm drīkst dzert minerālūdeni, zaļo tēju vai zāļu uzlējumus.
  • Austrumnieks gadā apēd vidēji 160–195 kg rīsu, amerikānis — 7 kg rīsu, eiropietis — 3 kg rīsu.

Uztura speciālistiem Latvijā par rīsu diētu ir savs viedoklis. Stāsta diētas ārste Lolita Neimane:

«Rīsu diēta ir tā sauktā monodiēta, kad uzturā tiek lietots tikai kāds konkrēts produkts. Reizēm šādu diētu iesaka, ja cilvēks vēlas novājēt un viņam ļoti garšo, piemēram, šokolāde. Tad arī iesaka šo produktu ēst, cik vēlas. Pirmajā dienā uz to būs liela apetīte, bet astotajā, uz to paskatoties vien, jau kļūs nelabi.

Monodiētas laikā kilogrami tiek zaudēti, bet pēc tam ar uzviju atgūti. Tā ka kopumā šādu novājēšanas metodi uzskatu par samērā bezjēdzīgu. No prakses zinu gadījumu, kad sieviete 2,5 mēnešus ieturēja monodiētu (ne rīsu) un zaudēja 25 kilogramus, taču nākamo trīs mēnešu laikā atguva 35 kilogramus. Turklāt kopš šīs diētas viņa vairs nelieto produktus, kurus ēda diētas laikā.

Ja cilvēks nolēmis vājēt, nav vēlams veicināt aizcietējumu rašanos un samazināt olbaltumvielu daudzumu. Rīsos no visiem putraimiem ir vismazāk šķiedrvielu jeb balastvielu, tāpēc rīsu putru iesaka, ja ir caureja. Rīsi ir putraimi, kas satur vismazāk olbaltumvielu.

Ļoti retos gadījumos, piemēram, nieru slimniekiem, nepieciešama diēta ar samazinātu olbaltumvielu sastāvu, bet, ja cilvēks grib vājēt, nekādā gadījumā nevajadzētu samazināt olbaltumvielas, to skaitu varētu pat nedaudz palielināt. Pirmkārt, olbaltumvielas ir mūsu organisma pamatsastāvdaļa. Otrkārt, apēstās olbaltumvielas tauku rezervēs nepārveidojās. Treškārt, olbaltumvielas rada sāta sajūtu, jo kuņģī pārstrādājas ilgi.

Iespējams, rīsu diētas lielā popularitāte saistāma ar uzskatu, ka viss, kas nāk no Austrumiem, ir viedi un pareizi. Mūsu apstākļos rīsi nav galvenais pārtikas produkts, drīzāk tie varētu būt kvieši, rudzi, auzas, griķi, tāpēc ieteicams izvēlēties šos produktus, nevis rīsus.»

Dziedātāja Ladybird rīsu diētu izmēģinājusi pati un ir gatava to kādreiz atkārtot:

«Apmēram pirms trim gadiem pirms Londonas brauciena man vajadzēja krasi nomest lieko svara. Kāds dejotājs man ieteica izmēģināt rīsu diētu. Divas nedēļas trīs reizes dienā ēdu tikai sauju vārītu rīsu ar dārzeņiem, piemēram, burkāniem un papriku. Vajadzīgo svaru arī nometu, un tas atgriezās pēc diezgan ilga laika, taču ne tik daudz, cik biju nometusi. Dīvaini, ka pirms šīs diētas, rīsi man ne pārāk garšoja, taču pēc tās man tie ļoti iegaršojās, īpaši pēc tam, kad Londonā apmeklējām ķīniešu restorānu.

Tagad rīsus ēdu samērā reti, bet tauku dedzināšanai bieži dzeru svaigi spiestu greipfrūtu vai ananasu sulu.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu