Palīgā, svīst kājas!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Siltā laikā kājas ne tikai vairāk svīst, bet arī nogurst, īpaši, ja tām ir liela slodze un cilvēks staigā šauros, gaisa necaurlaidīgos apavos.

Tā kā pēdās ir ļoti daudz sviedru dziedzeru, svīšanu ir grūti novērst, teic skaistuma salona «Studio 3» pedikīra meistare Mārīte Krīgere.

«Pastiprināta kāju svīšana ir saistīta ar veģetatīvās nervu sistēmas īpatnībām, sirds un asinsvadu, nervu vai vairogdziedzera slimībām, plakano pēdu vai citām kaitēm. Vienlīdz bieži tā sagādā raizes gan sievietēm, gan vīriešiem. Svīšana ir saistīta arī ar hormonu līmeni, tāpēc tā var pastiprināties, notiekot hormonālām pārmaiņām organismā, piemēram, pubertātes vai menopauzes laikā. Izārstēt pastiprinātu kāju svīšanu, nenovēršot tās cēloni, nav iespējams, taču, lai kājas justos cik vien iespējams labi, tās divreiz dienā rūpīgi jāmazgā un jālieto līdzekļi pret svīšanu,» uzsver pedikīra meistare. Viņa ir novērojusi, ka cilvēki bieži vien to nedara vai arī kājas gan mazgā, bet nekopj apavus, un tad tajos un uz pēdām savairojas mikroorganismi, kas rada nepatīkamu aromātu.

Izvēlies atbilstošus apavus!

Lai izvairītos no kāju svīšanas, M. Krīgere iesaka nevalkāt sintētiskas zeķes un apavus. Katrai vietai un pasākumam — darbam, pludmalei, ballei, sporta zālei — jāizvēlas atbilstoši apavi. Vasarā, ja vien to neliedz darba specifika, ieteicams staigāt vaļējās kurpēs. Arī «Vecpilsētas Mēness aptiekas» vadītāja Anita Turka uzskata, ka cilvēki bieži vien paši sviedrē un nogurdina savas kājas, valkājot nepiemērotus un šaurus apavus.

M. Krīgere atzīmē, ka cilvēkiem, kuriem kājas agrāk nav pastiprināti svīdušas, šī problēma nereti rodas, ilgāku laiku valkājot nepiemērotus apavus, piemēram, vīriešiem kājas nereti sāk pastiprināti svīst pēc atgriešanās no dienesta armijā vai strādāšanas gumijas apavos.

Pret svīšanu, sēnītēm un nogurumu

Lai pēdas justos maksimāli labi un nesavairotos sēnīšu infekcija, tās divreiz dienā jāmazgā ar ūdeni un ziepēm, pēc tam rūpīgi izslaukot pirkstu starpas, jo silta un mitra vide ir pateicīga augsne mikroorganismu attīstībai.

M. Krīgere iesaka kājas mazgāt ar bērnu ziepēm, kuru pH līmenis ir zem 5,5, un nekādā gadījumā nelietot antibakteriālas ziepes, kas izjauc ādas normālo mikrofloru.

Lai mazinātu sviedru izdalīšanos, kājas var vannot speciālās vanniņās, piemēram, izmantojot šķidrumu ar azulēnu. Pedikīra meistaru rīcībā ir dažādi profesionālās kosmētikas līdzekļi, kas regulē pēdu svīšanu. Vannas ūdenim var pievienot arī ēteriskās eļļas, kas nedaudz mazina svīšanu un noņem kāju nogurumu. Šim nolūkam noder palmarozes, salvijas, cipreses, piparmētras un citronzāles ēteriskās eļļas. Palmarozes eļļu iesaka kombinēt ar salvijas vai piparmētras eļļu. Pirms pieliešanas vannas ūdenim eļļu atšķaida pienā, medū vai alkoholā, jo tā ūdenī nešķīst. Ieteicams lietot tikai 100% ēteriskās eļļas, kuras var iegādāties specializētajos aromterapijas veikalos.

Pret kāju svīšanu palīdz tautas līdzekļi, kas savelk poras, piemēram, ozolu mizas. Tās kārtīgi (10–15 minūtes) savāra, uz glāzi ūdens ņemot vienu ēdamkaroti mizu. Var palīdzēt arī stiprs salvijas vai melnās tējas uzlējums un kumelītes, kas iedarbojas dezinficējoši. Kāju peldei var izmantot arī vāju kālija permanganāta šķīdumu. Pēdas vanno 5–10 minūtes, pēc tam rūpīgi noslauka. Tām var uzklāt vieglu atsvaidzinošu krēmu.

M. Krīgere atzīst, ka pret kāju svīšanu daudz labāk nekā tautas līdzekļi palīdz rūpnieciski ražotie produkti, turklāt tie aptur arī mikrobu izplatīšanos. Lai atrastu piemērotāko līdzekli, ieteicams izmēģināt vairākus produktus. Kāju svīšanu var nedaudz mazināt, lietojot šķidro kaļķi vai kalcija glukonātu.

Ko piedāvā aptiekās

Svīstošas un nogurušas pēdas var atsvaidzināt ar dažādu aptiekās nopērkamu līdzekļu palīdzību, stāsta «Vecpilsētas Mēness aptiekas» farmaceita asistente Ilze Limanska. Sāls kāju vannām («Gehvol», «Foot relax», «Akileine» u. c.) uzlabo asinsriti, novērš nogurumu, dezinficē pēdas un normalizē sviedru dziedzeru darbību. Ja pēdas ir sarepējušas, ar varžacīm, jāpievieno sāls dubultdeva. Var nopirkt arī šķīstošas tabletes kāju vanniņām. Kāju peldes ieteicamas vismaz divas reizes nedēļā.

Ja kājas ir ļoti nogurušas un pēdas deg kā ugunīs, tās nomazgā aukstā ūdenī, ieziež ar atsvaidzinošu želeju vai losjonu un paceļ uz augšu. Asinsriti un līdz ar to kāju pašsajūtu uzlabo kontrastpeldes, kuras beidz ar aukstu ūdeni.

Aptiekāres stāsta, ka pret kāju svīšanu iecienītas ir sērijas «Gehvol» līdzekļi (sāls, balzams, dezodorants, krēms), «5 dienas» (losjons un krēmi pret kāju svīšanu). Savukārt cilvēki, kuri apmeklē sporta klubus, visbiežāk izvēloties «Alkileine» produktus (izsmidzinātāju, želeju pēdu svīšanas samazināšanai, vannas sāli un šķīstošās tabletes vannām).

Aptiekās var iegādāties arī dažādus apavu atsvaidzinātājus, piemēram, «Scholl», «Deofresh», «Borozin», kas aizsargā pēdas no nelabvēlīgiem mikroorganismiem un nepieļauj nepatīkama aromāta rašanos.

Der zināt!

Ja kājas svīst ļoti stipri, ieteicams konsultēties ar dermatologu un uzmanīties no sēnīšu slimībām, kas dažkārt sākumā izpaužas tikai kā kņudinoša sajūta, taču, neievērojot profilakses pasākumus, infekcija mitrajā un siltajā vidē izplatās tālāk.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu