Gudrā oga dzērvene

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jau sen ir zināmas dažādas labās īpašības, kas piemīt Latvijas purvos augošajām dzērvenēm, piemēram, tās lieti noder urīnceļu slimību profilaksei un ārstēšanai un, pateicoties augstajam C vitamīna saturam, bieži tiek lietotas arī saaukstēšanās slimību gadījumā, lai paātrinātu atveseļošanos, vai to profilaksei. Šīs tumši sarkanās, skābās ogas pozitīvi ietekmē kuņģa-zarnu trakta darbību, mutes veselību, pasargā no nierakmeņu veidošanās, samazina sliktā (zema blīvuma lipoproteīnu), bet paaugstina labā (augsta blīvuma lipoproteīnu) holesterīna līmeni asinīs, palīdz atveseļošanās periodā pēc dažādām infekcijas un sirds-asinsvadu sistēmas slimībām, kā arī samazina risku saslimt ar dažādiem audzējiem.

Sarkanās radinieces

Eiropas, to skaitā Latvijas, purvos augošās dzērvenes Vaccinium vitis idaea L. atšķiras no kultivētajām lielogu dzērvenēm Vaccinum macrocarpon Ait., kas cēlušās Ziemeļamerikā. Ziemeļamerikānietes ir Eiropas dzērveņu radinieces. Tām ir lielākas ogas un biezāks zemmizas slānis.

Dabas dots medikaments

Dzērvenes miza un zemmizas slānis satur bioloģiski aktīvu vielu antociānu. Tā ir viela, ko augs izstrādā pats savas ogas aizsardzībai pret nelabvēlīgu ārējās vides iedarbību, piemēram, UV stariem, vīrusiem, baktērijām, sēnītēm. Un, izrādās, šī viela lieliski noder arī cilvēka veselības uzturēšanā. Tā, piemēram, ir pierādīts, ka antociāns kavē baktērijas E.coli pieķeršanos urīnceļu gļotādas sieniņai. Tādējādi dzērveņu ogas vai ogu ekstrakts labvēlīgi ietekmē urīnceļu sistēmu.

Cilvēkiem, kas slimo ar akūtām vai hroniskām recidivējošām urīnceļu infekcijām, dzērveņu ekstrakta lietošanai ir milzīga nozīme. Ir pierādīts, ka, lietojot dzērveņu ekstraktu, antibiotiku lietošanas biežums samazinājās uz pusi. Lietojot tik daudz antociānu, cik satur viens litrs dzērveņu, urīnceļos samazinās oksalātu akmeņu un urīnvielas akmeņu veidošanās.

Ir pētījumi par antociānu iedarbību uz vīrusiem un vēža šūnām. Pierādīts, ka antociāniem ir pretvīrusu iedarbība un tie spēj samazināt bojāto šūnu jeb, citiem vārdiem, vēža šūnu nekontrolētu augšanu.

Jaunākie pētījumi ir pierādījuši, ka dzērvenes labvēlīgi iedarbojas uz mutes gļotādu un smaganām, tāpēc dzērvenes vai dzērveņu ekstraktu ieteicams lietot cilvēkiem ar smaganu slimībām, piemēram, parodontozi. Šai gadījumā priekšroka būtu dzērveņu ekstrakta tabletēm, kas ir košļājamas vai sūkājamas, līdz ar to aktīvās vielas ilgāku laiku uzkavējas mutes dobumā.

Atrodama arī aptiekā

Tā kā dzērveņu ogas nav pieejamas visu gadu, palīdzēt var aptiekās nopērkamie dzērveņu ogu ekstrakti. Izvēloties produktus no dzērvenēm, noteikti ir vērts papētīt, ko tas satur. Lielākā daļa produktu ir pagatavoti no dzērveņu sulas koncentrāta. Tajos noteikti ir saglabāts ogu skābums, taču bioloģiski aktīvo vielu antociānu varētu būt pavisam maz. Kā jau minēts, antociāni atrodas ogu mizā un baltajā zemmizas slānī. Drošāk izvēlēties dzērveņu ekstraktu tabletēs. Noteikti vajag pievērst uzmanību tam, vai ražotājs uz produkta etiķetes ir norādījis, ka dzērveņu ekstrakts satur aktīvo vielu antociānus. Ja produktā antociānu daudzums nav norādīts, visticamāk, šo vielu daudzums ir ārkārtīgi nenozīmīgs. Kvalitatīvs dzērveņu produkts satur antociānus, un ražotājs būs norādījis ieteicamo tablešu skaitu dienā, devu nosakot tieši pēc aktīvās vielas daudzuma tabletē. Piemēram, Vācijas ražotāja «Sanitas» dzērveņu ogu ekstrakta «Dzērvene+C» tabletēs ir norādīts antociānu daudzums vienā tabletē un dienas deva noteikta, ņemot vērā tieši antociānu daudzumu.

Vai zināji?

Nevajadzētu novākt visu ražu purvā pa tīro – kaut kas jāatstāj arī dzērvēm uzknābāšanai pavasarī pēc atgriešanās. Izejot caur dzērvju gremošanas traktu, dzērveņu sēklas nogatavojas dīgšanai. Tā – ar dzērvju tiešu līdzdalību – šīs ogas izsējas.

Dzērvenes ir gudras: saulainā laikā odziņas izlien sfagnu virspusē, bet aukstā un lietainā dienā ogas kātiņš salokās un ievelk dzērveni dziļāk.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu