Kontracepcijas revolūcija. Mīļā, tev tas jāzina!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Tāpat ka mums vajadzētu zināt, kur zvanīt ugunsgrēka gadījumā, katrai sievietei jāzina, kā rīkoties, kad nobrūk kāda no izsargāšanās metodēm dzimumakta laikā. Viens no risinājumiem ir avārijas kontracepcija. Nebaidies no tās, bet arī zini, kā nenodarīt sev pāri!

Sen zināma jauna patiesība

«Maldīgs ir priekšstats, ka avārijas kontracepcija domāta jauniešiem, kas tikko uzsāk dzimumattiecības. Tieši pretēji - aktīvi un regulāri dzīvojot dzimumdzīvi, jebkurš pāris jebkurā vecumā var nonākt situācijā, kad nepieciešams dzēst iespējamo ugunsgrēku,» uzsver ginekoloģe-dzemdību speciāliste Zane Krastiņa.

Eiropas Kontraceptoloģijas asociācijas valdes locekle, viena no vadošajām kontracepcijas un ģimenes plānošanas speciālistēm Apvienotajā Karalistē Liverpūlē Anne Veba uzsver, ka, pēc Pasaules veselības organizācijas datiem, avārijas kontracepcija nerada nedz kontrindikācijas, nedz arī paliekošas blakusiedarbības.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas priekšsēdētāja Dace Matule stāsta, ka līdz šim kā avārijas kontracepcija tika izmantota ari spirāle un Yuspe metode - ikdienas hormonālo tablešu kombinācija. Tomēr par visefektīvāko, visdrošāko sievietei un viņas veselībai atzīti levonorgestrelu saturoši medikamenti.

Darbības mehānisms

Latvijā pieejamie avārijas kontracepcijas līdzekļi satur sintētisku hormonu levonorgestrelu, ko atzinusi Pasaules veselības organizācija ar ieteicamo devu -1,5 mg.

Avārijas kontracepcija iedarbojas vēl pirms grūtniecības iestāšanās, un tai ir trīs veidu iedarbība atkarībā no tā, cik ātri tiek iedzerta pirmā tablete:

  • novērš vai aizkavē ovulāciju, neļaujot nobriest olšūnai;
  • ja ovulācija jau notikusi, aizkavē apaugļošanos;
  • ja notikusi arī apaugļošanās, novērš apaugļotās olšūnas ieligzdošanos dzemdes gļotādā.

Gestagēnais hormons levonorgestrels pēc struktūras atgādina sievietes organismā dabīgi ražoto hormonu, kas avārijas kontracepcijas lietošanas gadījumā uz īsu bridi tiek aizvietots ar mākslīgi uzņemto. Šādi organisms tiek maldināts, ka levonorgestrela pietiek, tādēļ organisms jaunu hormonu vairs neražo, līdz ar to apaugļošanās iespēja tiek apturēta.

Avārijas kontracepcija nevar pārtraukt grūtniecību, kas jau ieligzdojusies jeb kad dzemdē jau sācis veidoties embrijs. Līdz ar to avārijas kontracepcijai nav nekāda sakara ar abortu.

Bet ja sieviete tomēr paliek stāvoklī, arī lietojot avārijas kontracepciju, neko ļaunu auglim šis hormonu trieciens nodarīt nevar. «Piemēram, zāles, ko lieto grūtnieces bērna saglabāšanai, ir līdzīgas konsistences, taču to deva ir 10 reizes lielāka,» salīdzina ginekoloģe Zane Krastiņa.

Lietošanas instrukcija

Avārijas kontracepcija nepieciešama, ja nav vēlama grūtniecība, taču bijis sekss bez izsargāšanās vai notikusi avārija ar kādu citu izsargāšanās metodi. Taču avārijas kontracepcija var neiedarboties, ja to iedzer vēlāk par 72 stundām pēc dzimumakta vai ja trīs stundas pēc tabletes iedzeršanas bijusi vemšana. Šajā gadījumā tā vēl nav paspējusi iedarboties, tādēļ jāiegādājas jauns iepakojums un jāiedzer vēl viena deva. Šī kontracepcija ir neefektīva arī tad, ja pēc tās lietošanas seko atkārtots dzimumakts bez izsargāšanas.

Avārijas kontracepcijas lietošanas shēma laika gaitā ir mainījusies. Ja 1982. gadā zāles bija jālieto uzreiz pēc dzimumakta, tad 1994. gadā tās nezaudēja efektivitāti, ja tika lietotas stundas laikā pēc dzimumakta, bet 2003. gadā - 72 stundu laikā.

Jaunākie pētījumi gan pierāda, ka avārijas kontracepcijas lietošanas intervāls varētu tikt pagarināts līdz pat 120 stundām. Taču visefektīvākā iedarbība ir tad, ja pirmo avārijas kontracepcijas tableti iedzer diennakts laikā pēc neaizsargāta dzimumakta. Mainoties avārijas kontracepcijas ieņemšanas laikam, pēc neaizsargātā dzimumakta tās efektivitāte var kristies no 95% pirmo 12 stundu laikā līdz pat 68% 120 stundu laikā. Šobrīd pasaules jaunums ir levonorgestrela deva vienā tabletē, kuras pieļaujamais lietošanas intervāls ir 120 stundas. Jaunums nu jau pieejams arī Latvijā.

Cik bieži drīkst?

Mēs nevaram ieplānot avāriju skaitu, taču tām nevajadzētu atkārtoties. Jāveic visi iespējamie pasākumi, lai no tām izvairītos. «Protams, reizēm var gadīties ciest avārijā pat divreiz nedēļā, taču tad kaut kas nav kārtībā: jāmaina auto riepas (jāizvēlas cits kontracepcijas veids), jāpilnveido braukšanas prasme (jāiemācās pareizi uzvilkt, novilkt prezervatīvu vai vispār to lietot, nevis uzglabāt atvilktnē). Agrāk jaunajām māmiņām, kuras baroja mazuli ar krūti, bija aizliegts lietot hormonālo kontracepciju. Ginekoloģe Anne Veba skaidro izsargāšanos divās atšķirīgās situācijās: «Ja jaunā māmiņa pilnībā baro bērnu ar krūti, šajā laikā viņa nevar palikt stāvoklī. Taču, ja sieviete to dara neregulāri, apaugļošanās risks pastāv. Lietojot avārijas kontracepciju, hormoni organismā uzglabājas dažas dienas, bet bērnam tie neko ļaunu nodarīt nevar.»

Iespējamie blakusefekti

Dažas dienas pēc zāļu lietošanas var būt nelaba dūša vai vemšana, jutīgākas krūtis, galvassāpes, sāpes vēdera lejasdaļā, caureja, reibonis un noguruma sajūta, var mainīties menstruāciju cikls. Var rasties neregulāra asiņošana līdz pat nākamajām rnenstruāci-jām. Ja tomēr menstruācijas kavējas ilgāk par 5 dienām vai tās pēkšņi ir neierasti vieglas vai smagas, jāsazinās ar savu ginekologu.

«Lielākajai daļai sieviešu avārijas kontracepcija nerada izteiktus blakusefektus, tomēr pārak biežas lietošanas rezultātā tie noteikti parādīsies. Pārdozēšanas sekām ir ginekoloģiska rakstura problēmas, tādēļ jāatceras: avārijas kontracepcija nav problēmas risinājums, taču tā ir sievietes izvēles iespēja arī avārijas gadījumā - tikt pie bērniņa vai tomēr ne,» uzsver ginekoloģes.

Laikā, kad organisms ir saņēmis tādu hormonu devas sitienu, tāpat kā pēc jebkuras pārpūles, vajadzētu atpūsties, pastiprināti uzņemt šķidrumu, normāli izgulēties.«Nav nevienas sievietes, kurai avārijas kontracepcija būtu pilnībā kaitīga, taču katrai no mums ir alerģija pret kāda veida pārtiku vai medikamentiem. Ari šis preparāts dažām var izraisīt negatīvas reakcijas.»

Medicīnas zinātnieki un ginekologi vēlreiz uzsver: avārijas kontracepcija nav 100% droša kontracepcijas metode, taču tā ir 100% droša sievietes organismam. Ar noteikumu, ja tiek lietota tikai avārijas gadījumos.

«ASV sekss vienmēr bijis politiska līmeņa jautājums, lai ari tās, kas paliek stāvoklī, allaž bijušas sievietes, nevis politiķi,» joko ginekoloģe Anne Veba. Tomēr - ne bez iemesla. ASV pirmā publikācija par avārijas kontracepciju parādījās pagājušā gadsimta 60. gados. Toreiz ārstu un zinātnieku uzraudzībā to lietoja sieviete, kas bija pārdzīvojusi izvarošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu