Regīna Devīte: Krūts vēzis ir skāris divus man tuvus cilvēkus

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

«Jūtos šokēta, ka, dzīvojot tik attīstītā valstī kā Latvija, cilvēki pret savu veselību izturas pavirši!» teic tautā iemīļotā Valmieras Drāmas teātra aktrise Regīna Devīte, piedaloties vēža skrīningam veltītās informatīvās kampaņas «Rūpes par veselību ir ģimenes laime!» atklāšanas pasākumā. Kampaņā viņu iesaistīties mudinājusi pašas tuvinieku pieredze, saskaroties ar onkoloģiskajām slimībām. Tāpēc viņa mudina ikvienu veltīt uzmanību savai veselībai un parūpēties par to.

«Krūts vēzis ir skāris divus man tuvus cilvēkus. Abu stāsti ir gana atšķirīgi. Ar vēzi saslima tuva ģimenes draudzene. Slimība tika atklāta jau pēdējā stadijā. Taču viņa izvairījās no operācijas, tā vietā paļaujoties uz tautas medicīnu. Diemžēl slimība viņu uzveica,» daloties pārdomās par šo slimību, teic Regīna, «Ļaundabīgu audzēju diagnosticēja arī tuvai draudzenei, jau cienījamos gados. Viņa bija drosmīga un pārcieta operāciju, šķiroties no vienas krūts. Pēc ārstēšanās nodzīvoja līdz pat 90 gadu vecumam.» Regīna uzskata, ka ir svarīgi sniegt atbalstu līdzcilvēkam, kuram ir diagnosticēta onkoloģiska slimība. «Svarīgi ir ne tikai žēlot, bet reāli veltīt viņam laiku, ne tikai zvanot vai atsūtot īsziņu, - cilvēciski runāt, piedāvāt palīdzību arī praktiskās lietās.»

Viņa atzīst, ka ir tiešām neaptīkami apzināties, ka Eiropā ieņemam vienu no pirmajām vietām starp valstīm, kur vēzis visbiežāk tiek diagnosticēts novēloti. Līdz ar to arī palīdzēt cilvēkam šajā brīdī ir jau grūtāk nekā agrīnas diagnostikas gadījumā. Savu pārsteigumu viņa neslēpj arī par salīdzinoši zemo atsaucību izmantot dzemdes kakla, krūts un zarnu vēža valsts apmaksāto skrīningu: «Domāju, ka par papilomas vīrusu izglītošana būtu jāsāk jau skolās, runājot ar vecākiem vecāku sapulcēs. Manuprāt, tas ir ļoti, ļoti labi, ka valsts piedāvā veikt bezmaksas skrīningus, jo tas tomēr ir salīdzinoši dārgi. Turklāt skrīnings pienākas ikvienai atbilstoša vecuma sievietei neatkarīgi no dzīvesvietas vai ienākumiem. Reģionos tiek organizēts pat izbraukumu autobuss. Tā no valsts ir liela pretimnākšana, kura noteikti jāizmanto,» uzskata iemīļotā aktrise.

«Esmu ievērojusi, ka cilvēki tik tiešām visbiežāk savu veselību atstāj novārtā. Domāju, ka tikpat pašsaprotami kā no rīta tīrīt zobus būtu jābūt arī regulārām veselības pārbaudēm pie ģimenes ārsta, veicot asins analīzes, noskaidrojot, kādas veselības pārbaudes vēl pienākas, ja, piemēram, nav saņemts uzaicinājums uz skrīningu. Ir nepieciešami izmeklējumi, kas ir katram vecumam obligāti, un tos arī vajadzētu veikt,» pārdomās dalās Regīna.

Viņa gan atklāj, ka ir bijis laiks, kad pati pret savu veselību ir bijusi pavirša, attaisnojoties ar laika trūkumu, atlikusi veselības pārbaudes. Tomēr ar laiku viņa sapratusi, ka tā turpināt nevar, jo neviens nebūs pateicīgs, ja tiks atklāta kāda slimība jau novēlotā stadijā. Jo īpaši tāpēc, ka agrīnas diagnostikas gadījumā slimību ārstēšana ir ļoti rezultatīva. «Iespējams, ka no pārbaudēm attur arī bailes. Uzskats, ka labāk nemaz nezināt, ka skārusi kāda ļauna slimība. Manuprāt, labāk ir zināt, kas ar mani notiek, nevis ierakt galvu smiltīs kā strausam. Un nav taču jāpieņem, ka būs tas ļaunākais,» uzskata aktrise.

Runājot par savu veselības recepti, Regīna turas pie uzskata, ka esam radīti nevis sēdēšanai vai zvilnēšanai, bet gan kustībai. Aktiera darbs diemžēl no cilvēka daudz prasa garīgi, jo ir pilns stresa un baiļu, turklāt, kā atklājis viņas fizioterapeits, – ir arī mazkustīgs. Savai veselības formulai Regīna pamatā liek tieši fiziskas aktivitātes un veselīgu uzturu.

«Man ir savs vingrojumu komplekss, pie kura arī pieturos. Labprāt arī peldu, ko gan aizņemtības dēļ esmu pametusi novārtā. Neuzskatu, ka dzīve ir jāpārvērš par kaloriju skaitīšanas maratonu, atsakoties no jebkā nedaudz neveselīga. Galvenais ir daudzveidība. Par savu veselīgo ēdienkarti varu pateikties mammai. Mums ir savs dārziņš, kur visu izaudzējam. Likums mājās ir vakarā neēst gaļu!» savu pieeju veselīgiem paradumiem atklāj Regīna.

Tāpat viņa pastāsta, ka cenšas veselīgāk pieiet skaistumkopšanai, piemēram, pirktos, aromātiskos krēmus nu jau labu laiku aizstājot ar dabīgām eļļām, kas sniedz pat labāku efektu. Gadu gaitā viņa iemantojusi arī īpašu pieeju stresa situācijām: «Pat ja ir sajūta, ka griesti krīt uz galvas, cenšos ar vēsu prātu apdomāt, kā uz šo problēmu raudzīšos pēc nedēļas, pēc mēneša, pēc 3 gadiem. Tas vienmēr palīdz ar mierīgāku prātu uztvert daudzas stresa situācijas.»

«Gribētu mudināt visus cilvēkus par sevi rūpēties ne tikai ārēji, bet arī mīlēt sevi un parūpēties par sevi iekšēji – gādāt par savu veselību, aktīvi izmantojot valsts piedāvāto iespēju jau savlaicīgi atpazīt šo bīstamo slimību - vēzi,» teic aktrise Regīna Devīte. «Mūsdienu dzīve ir tāda, ka mēs visi skrienam, cenšamies nopelnīt ļoti daudz naudas. Liekas, ka slimība mani neskars, negribas par to domāt.Tomēr, pienākot brīdim, kad slimība jau liks par sevi manīt, var būt jau par vēlu. Veselība ir katra paša rokās, un par to ir jāuzņemas atbildība! Galvenais nebaidīties, jo jebkurš bubulis, vaigā ieraudzīts, vairs nav tik briesmīgs. Turklāt mūsdienu medicīna taču var izārstēt teju visu!» rūpēties par sevi mudina aktrise.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu