Mīti par urīna nesaturēšanu - problēma ne tikai senioriem

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Urīna nesaturēšana ir bieža, aktuāla problēma, kas negatīvi ietekmē cilvēka dzīves kvalitāti. Tā var radīt grūtības partnerattiecībās, samazināt sociālo dzīvi, kā arī ierobežot fiziskās aktivitātes. Latvijas sabiedrībā tas arvien ir ļoti sensitīvs jautājums, ko cilvēki diemžēl izvairās apspriest, līdz ar to nereti izsaka dažādus nepatiesus minējumus un secinājumus. Par to, kādi ir populārākie mīti par urīna nesaturēšanu un kāda tad ir patiesība, stāsta fizioterapeite Jana Daudiša. 

1. Urīna nesaturēšana - tikai senioriem

Tā ir taisnība, ka ar urīna nesaturēšanu jāsaskaras senioriem. Taču šī problēma var piemeklēt cilvēku arī jebkurā citā vecumā, tostarp neatkarīgi no dzimuma. Diemžēl pēdējie statistikas dati Eiropā liecina, ka ar šo problēmu saskaras arvien jaunāki cilvēki. Pēc dzemdībām urīna nesaturēšana ir aktuāla arī jauno māmiņu vidū.

2. Aktīvā sporta veida piekritējiem un sportistiem nevar būt urīna nesaturēšanas problēmas

Jaunāko pētījumu dati liecina, ka arī fiziski aktīvi un jauni cilvēki cieš no urīna nesaturēšanas problēmām. Augsta slodze fizisko aktivitāšu laikā var pārlieku izstiept, pārslogot un novājināt iegurņa pamatnes muskulatūru. No tā nav pasargāti arī cilvēki, kas nodarbojas ar sportu profesionālā līmenī, - arī viņiem var attīstīties urīna nesaturēšana.

3. Urīna nesaturēšanu nevar koriģēt un/vai izārstēt

Ik dienu pasaulē tiek atklātas jaunas iespējas un risinājumi, tostarp arī medicīnas nozarē, lai uzlabotu cilvēku veselību un dzīves kvalitāti kopumā. Runājot par urīna nesaturēšanu (kas rodas paaugstinātas slodzes gadījumos), patlaban to ir iespējams ārstēt gan ar konservatīvo, gan ķirurģisko metodi. Ja nesaturēšana ir viegla vai vidēja, ieteicams sākt ar iegurņa pamatnes muskulatūras vingrojumiem (konservatīvā metode). Savukārt, ja nesaturēšana jau ir smagā pakāpē, ir jāapsver medikamentozas un ķirurģiskas terapijas iespējas kombinācijā ar vingrojumiem.

4. Var ārstēt ar higiēnas piederumiem

Biksīšu ieliktnīši un citi higiēnas piederumi neārstē pašu problēmu. Jā, tie noteiktās dzīves situācijās ļauj izvairīties no diskomforta un nepatīkamiem starpgadījumiem. Taču tie nerisina problēmas būtību un nemazina urīna nesaturēšanas simptomus.

5. Urīna nesaturēšana rodas vājas iegurņa pamatnes muskulatūras dēļ

Urīna noplūde visbiežāk ir novērojama klepus, šķaudīšanas vai fizisku aktivitāšu laikā, un tās iemesli var būt dažādi. Urīna nesaturēšana var rasties ne tikai vājas iegurņa pamatnes muskulatūras dēļ, bet arī pārslogotu muskuļšķiedru gadījumā vai tad, kad muskuļi ir spēcīgi, bet vāji ir saistaudi. Iemeslu, kādēļ rodas urīna nesaturēšana, var pateikt tikai ārsts vai fizioterapeits.

6. Urīna nesaturēšanu var izārstēt ar vēderpreses vingrojumiem vai sporta nodarbībām

Vispārattīstošu nodarbību laikā, pildot dažādus vingrojumus ekstremitātēm vai vēderpresei, iegurņa pamatnes muskulatūra «neieslēdzas». Tāpat jāņem vērā, ka katra cilvēka ķermenis ir individuāls, tādēļ universālus vingrojumus iegurņa pamatnes muskuļiem vispārattīstošās nodarbībās iekļaut būtu ļoti specifiski. Tieši tāpēc visefektīvāk par nepieciešamajiem vingrojumiem ir konsultēties ar fizioterapeitu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu