Lapsene iekoda! Ko nu?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Bites un lapsenes parasti cilvēkiem neuzbrūk, bet, ja sanāk nejauši to saspiest vai uzkāpt, tad gan kodums ir neizbēgams.

Vienas bites vai lapsenes dzēliens pieaugušam cilvēkam, kuram nav izteiktas alerģiskas reakcijas pret plēvspārņu kodumiem, parasti lielas problēmas nerada, toties ļoti uzmanīgiem jābūt maziem bērniem un alerģiskiem cilvēkiem. Ko darīt, ja iedzēlusi lapsene vai bite? Iesaka Mana Aptieka farmaceite Svetlana Kaļiņina.

  • Ja iedzēlusi bite vai lapsene, tad vispirms jāmēģina izvilkt dzelonis, bet tas jādara ļoti uzmanīgi ar asu pinceti vai nagu tā, lai nesaspiestu indes maisiņu, kurš atrodas pie dzeloņa, pretējā gadījumā zem ādas nokļūs vēl vairāk indes.
  • Ieteicams koduma vietu apstrādāt ar spirta šķīdumu vai etiķūdeni un uzlikt kādu vēsu kompresi vai sīpola šķēlīti vai iesmērēt traumēto vietu ar lavandas eļļu.
  • Koduma vietu var apstrādāt ar aptiekā nopērkamiem pretinsektu līdzekļiem, kas novērš niezi un mazina ādas iekaisumu.
  • Ja agrāk cilvēkam ir novērota alerģiska reakcija pēc insektu kodumiem, tad ieteicams iedzert kādu pretalerģijas medikamentu.
  • Ja jūtamas lielas sāpes, tad var iedzert kādu pretsāpju medikamentu.
  • Ja atrodaties pļavā vai mežā, var pielikt saburzītu ceļmallapu, jo tās sula mazina iekaisumu. Ja tuvumā ir pieejams ūdens, tad var samitrināt kādu drānas gabalu un pielikt koduma vietai un kādu laiku mierīgi pasēdēt.
  • Ķermeņu daļu (roku, kāju), kurā ir iedzelts, vēlams turēt nekustīgā stāvoklī nedaudz paceltu uz augšu – tā uzlabojot asinsriti.
  • Ieteicams dzert daudz šķidruma, kas palīdzēs no ķermeņa izvadīt toksiskās vielas.

Kad griezties pēc palīdzības pie ārsta?

  • Apmēram 1% cilvēku var rasties bīstama alerģiska reakcija, tā parādās 20-30 min. pēc kukaiņa koduma, parasti koduma vieta ir apsārtusi, jūtīga un uzpampusi. Bet, ja no bišu koduma ir alerģija, tā var skart uzreiz visu organismu – asinsvadus, sirdi, var strauji pazemināties arteriālais asinsspiediens, aiztūkt elpošanas ceļi, iestāties šoks.
  • Lai izvairītos no anafilaktiskā šoka, ļoti alerģiskiem cilvēkiem nepieciešama adrenalīna injekcija – šļircei ar šo līdzekli vienmēr jābūt līdzi. Pēc tam tik un tā jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.
  • Ja kukainis iekož kaklā vai mutē, vai arī gadās to norīt, tad nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Gaidot ārstu, sakostā vieta jāatdzesē – vislabāk to izdarīt, sūkājot nelielus ledus gabaliņus, var arī ēdot saldējumu. Kā arī papildus kaklu var no ārpuses atdzesēt ar aukstiem dvieļiem. Vēlams iedzert kādu pretalerģisku medikamentu. Svarīgi ir cilvēku nomierināt, jo stress var vairāk sarežģīt situāciju.

Ieteikumi, kā izvairīties no lapsenes uzbrukumiem.

  • Lapsenēm var izlikt vienkāršas lamatas. Puslitra burkā jāielej ievārījumu vai cukura sīrupu, uzlieciet papīru un trauku stingri nosien ar aukliņu. Papīra vidū uzmanīgi ar pirkstu iedur nelielu caurumu. Saldā aromāta vilinātās lapsenes no burkas nespēs izkļūt.

<span><span><span style="font-family:calibri, sans-serif;"><span style="font-size:11pt;">www.manaaptieka.lv/aptiekas/</span></span></span></span>

Raksts veidots sadarbībā ar žurnālu Mana Veselība www.manaaptieka.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu