Baumas un internets - bīstams avots ar veselību saistītu lēmumu pieņemšanā

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kaut gan iedzīvotāji Latvijā apzinās, ka ērču encefalīts ir bīstama slimība, pret kuru svarīgi būt vakcinētiem, liela daļa sabiedrības joprojām izvēlas nevakcinēties. Šī gada pavasarī veiktā aptaujā 65% respondenti atzina vakcināciju pret ērču encefalītu par nepieciešamu, taču vārdi pamatīgi atpaliek no darbiem. Skaidrojums tam ir gan finansiāli apsvērumi, gan sabiedrībā valdoši mīti. Veselības nozares eksperti aicina lēmumos par savu veselību paļauties uz ārstu ieteikumiem, nevis internetā atrodamām baumām.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska uzskata, ka infekcijas, ko izraisa konkrēts, acīmredzams «ienaidnieks» - ērce, raisa lielākas bailes, tāpēc cilvēki pret tām vakcinējas cītīgāk. «Cilvēki vakcināciju pret ērču encefalītu labi pieņem, jo mēs ērces redzam. Mēs vairs neredzam tik daudz ērču encefalīta slimnieku, un tas ir noticis, pateicoties tikai un vienīgi vakcinācijai, jo ērču inficētība Latvijā pieaug,» saka Zavadska.

Daļu sabiedrības no vakcinēšanas pret dažādām slimībām, tai skaitā ērču encefalītu, joprojām attur bailes no vakcīnas blakusefektiem. Dace Zavadska atgādina, ka vakcīnu iedarbība tiek rūpīgi uzraudzīta, tāpēc šādām bažām nav pamata. Viņasprāt, aizspriedumi pret vakcināciju saglabājušies no agrākiem laikiem. «Vakcīnas mūsdienās ir stipri citādākas nekā agrāk. Gribu uzsvērt, ka vakcīnas ir arī visvairāk pētītais medikaments,» tā Zavadska.

Auto taču arī nedodam labot kaimiņam, bet vedam pie meistara

BKUS Vakcinācijas centra vadītāja pauž, ka vienīgais instruments pret aizspriedumiem vakcinācijas jautājumos ir izglītība. Viņa aicina šaubu gadījumā paļauties uz speciālista vērtējumu, nevis internetā atrodamiem ierakstiem un baumām. «Izglītība ir atslēgas vārds, taču ir jābūt arī vēlmei zināt. Katram pašam jāsaprot, kāpēc jāvakcinējas, bet neskaidrību gadījumā jājautā speciālistam. Auto taču mēs arī nedodam remontēt kaimiņam, īpaši dārgu auto. Ar veselību ir tāpat, pie tam veselība mums ir pats dārgākais,» viņa saka.

Vecāku vidū par ērču encefalīta vakcīnu vismazāk diskusiju

«Māmiņu kluba» vadītāja Sandija Salaka ērču vakcinācijas jomā saskata pozitīvas iezīmes, tā kā pret šo vakcīnu vecāku vidū aizspriedumu ir maz. «Pote pret ērču encefalītu māmiņu vidū ir viena no populārākajām, par kuru nav daudz diskusiju. Par maziem bērniem šī skaidrība ir, bet lielāka uzmanība būtu jāpievērš lielākiem bērniem,» viņa saka.

Pozitīvo statistiku mazu bērnu vakcinācijas jomā veicina tas, ka valsts bērniem līdz divu gadu vecumam kompensē 50% ērču encefalīta vakcīnas cenas, taču par vecāku bērnu vakcināciju pret encefalītu jāmaksā pilnā apmērā. Izņēmums ir 27 Latvijas novadi, kuri atzīti par ērču encefalīta endēmijas zonām, - šajos rajonos valsts vakcināciju pret ērču encefalītu bērniem līdz 18 gadu vecumam apmaksā pilnā apmērā.

Aptauja par Latvijas iedzīvotāju vakcinācijas ieradumiem veikta 2017. gada aprīlī sadarbībā ar socioloģijas kompāniju «Berg Research», aptaujājot 505 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku reģionos. Saskaņā ar aptaujas datiem, Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka vissvarīgāk ir vakcinēties pret difteriju (pilnīgi piekrīt vai piekrīt 71% aptaujāto), ērču encefalītu (65%) un A un B hepatītu (57%).

Aptaujas dati liecina, ka cilvēkiem trūkst zināšanu un izpratnes par daudziem vakcinācijas jautājumiem. Tikai aptuveni puse respondentu sevi uzskata par ļoti labi, labi vai daļēji informētiem par vakcinācijas ieguvumiem un riskiem. Tāpat aptauja atklāj sabiedrībā valdošus mītus, piemēram, aptuveni puse aptaujāto uzskata, ka dabīgu imunitāti pret infekcijas slimībām iespējams iegūt paša spēkiem (tam piekrīt vai daļēji piekrīt 56% aptaujāto), bet vēl 38% piekrīt vai daļēji piekrīt tam, ka vakcinēšanās sagrauj dabīgo imunitāti.

Lai saņemtu personiska rakstura medicīniskus ieteikumus, lūdzu, konsultējieties ar veselības aprūpes speciālistu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu