Festivālu laiks noslēdzies - kā parūpēties par aknu veselību?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nick Le

Vasara ir aktīvs laiks, kad steidzam apmeklēt festivālus, rīkot pasākumus pie dabas un dažādos veidos baudīt un svinēt dzīvi. Diezgan bieži cilvēki pēc svinībām meklē palīdzību, lai atjaunotu organismu un normalizētu tā darbību. Viens no biežākajiem cēloņiem ir aknu darbības traucējumi, kas rodas pārmērīga alkohola un taukainu ēdienu lietošanas dēļ. Eksperti uzskata, ka cilvēkiem diemžēl trūkst zināšanu par aknu darbību un to svarīgo lomu organismā, tādēļ rodas veselības problēmas.

«Aknas ir viens no noslogotākajiem orgāniem mūsu organismā – tās strādā dienu un nakti, gan tad, kad ēdam, gan starp ēdienreizēm. Patiesībā var teikt, ka aknas ir nemitīgā rosībā jau pirms cilvēka dzimšanas līdz pat brīdim, kad dzīve beidzas. Tāpēc pret tām jāizturas ar īpašu pietāti,» aknu veselību komentē asociētais profesors, hepatologs un infektologs Jāzeps Keišs.

Diemžēl nav tādas profilaktiskas iespējas attīrīt aknas. Taču, par laimi, aknas ir tas orgāns, kas katru dienu attīrās pašas – mums tikai jādod tām iespēja to darīt. Īpaši svarīgi tas ir pēc ilgstošākiem svinību periodiem, kad esam lietojuši daudz neveselīgas pārtikas vai alkohola, kā arī pēc vīrusiem un medikamentu lietošanas.

Aknu attīrīšanās shēma ir pavisam vienkārša. Cilvēks ēšanas laikā uzņem barību, un tā gremošanas traktā tiek pārstrādāta līdz tādam līmenim, lai varētu notikt otrs gremošanas posms, proti, aknās. Tur nonāk sagremotās vielas – taukskābes, aminoskābes, glikoze un citas – un tiek izmantotas akūtajām organisma vajadzībām. Savukārt, kad vielu pieplūde turpinās un turpinās, bet tūlītējas vajadzības pēc tām nav, aknas sāk veidot rezervi – glikogēna veidā tiek uzkrāti cukuri un triglicerīdu veidā – tauki. Jo vairāk vienā ēdienreizē apēdam, jo lielāki būs uzkrājumi – tā mēs aknas uzpildām.

Savukārt starp ēšanas reizēm ir starplaiks – tukša dūša, organisma darbībai ir nepieciešama glikoze, tāpēc aknas sāk tukšot savas rezerves. Tieši šo tukšo dūšu var saukt par veselīgāko aknu tīrīšanas jeb iztukšošanas fāzi. Tādēļ, ja cilvēks ir vesels, viņam pietiek tikai ar divām vai trim ēdienreizēm dienā. Un – jo pauze starp ēdienreizēm ir garāka, jo vairāk aknas attīrās. Savukārt, ja aknas ir slimas, tās šos uzkrājumus tik labi neveic, tāpēc arī izejmateriāli jāpiegādā nepārtraukti – jāēd pat sešas un astoņas reizes dienā.

Kā ikdienā parūpēties par aknu veselību? «Benu Aptiekas» farmaceita asistente Zanda Ozoliņa iesaka četrus vienkāršus pamatlikumus:

  • Veselīgs uzturs un kustība. Aknām nelabvēlīgi ir dzīvnieku tauki un cukuri, īpaši, ja to lietošana neiet roku rokā ar regulārām fiziskajām aktivitātēm, kur apēstais tiek patērēts. Mazāk kaitīgas aknām ir augu valsts taukvielas, piemēram, dažādas augu eļļas. Tās nerada enerģiju un organismā kalpo par daudzu bioloģisko vielu avotu.
  • Medikamenti jālieto ar mēru. Ja lietojam medikamentus tad, kad tas ir nepieciešams un īslaicīgi, piemēram, nedēļu vai divas, aknām tas neko ļaunu nenodarīs. Taču – tām ļoti nepatiks, ja zāles tiks lietotas nepamatoti un bez ārsta ziņas, jo brīdī, kad aknas pārstrādā iedzertās zāles, no tām var veidoties stipri toksiskāka viela nekā pats iedzertais medikaments. Visvairāk jāuzmanās, lietojot paracetamolu, aspirīnu, citas pretsāpju un pretdrudža zāles un statīnus, ko lieto holesterīna mazināšanai.
  • Jāatsakās no kaitīgiem ieradumiem. Aknu darbību grauj gan smēķēšana, gan pārmērīga alkohola lietošana. Sekas parādās ne uzreiz, bet pēc gadiem, kad aknu pacietība ir izsmelta.
  • Sargieties no vīrusiem un infekcijām. Visbīstamākie aknām ir vīrushepatīts B un C.

Tāpat aknām var palīdzēt, lietojot atbilstošus preparātus, piemēram, līdzekļi aknām, kas satur aminoskābes, mazina tām slodzi. Savukārt taukainām aknām palīdz līdzekļi ar fosfolipīdiem, tie pasargā aknas no kaitīgo faktoru iedarbības un palīdz tām atjaunoties.

Nopietnākos aknu saslimšanas gadījumos kā papildu terapijas elementu ārsti nozīmē preparātus ar silimarīnu, ko iegūst no mārdadža eļļas, kam piemīt reģenerējošas īpašības. Pašiem nevajadzētu eksperimentēt ar preparātu lietošanu, bet lūgt padomu farmaceitam. Ja rodas aizdomas par aknu veselību, vispareizāk būtu veikt aknu analīzes, ko ieteiks Jūsu ģimenes ārsts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu