Neredzamās brilles – kontaktlēcas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Kontaktlēca ir kosmētiska, nevis obligāta nepieciešamība, jo tikpat labi redzi var koriģēt ar brillēm. Cita lieta, ja lēcas šķiet ērtāks un vizuāli pievilcīgāks redzes uzlabošanas veids. Tādā gadījumā, pirms izšķiras par labu lēcām, jāpārliecinās, vai, tās ieliekot, varat apgalvot trīs lietas: labi redzu, labi izskatos, labi jūtos.

Kontaktlēcas nekādā gadījumā nedrīkst izvēlēties pēc kritērija «es gribu!». Vispirms nepieciešams definēt – kam, kādiem mērķiem, kādās situācijās lēcas nepieciešamas, un tad kopīgi ar acu ārstu vai optometristu izvēlēties piemērotākās un atbilstošākās kontaktlēcas.

Biežāka maiņa – lielāks komforts

Optikas veikalos nopērkamas trīs veidu lēcas:

*katru dienu maināmas;

*reizi divās nedēļās maināmas;

*reizi mēnesī maināmas.

Pirms izvēlas kādu no šiem veidiem, jāzina, kā lēcas tiks nēsātas – ikdienā, brīvdienās, kaut kādu aktivitāšu laikā utt. Svarīga arī iepriekšējā pieredze – ir vai nav nēsātas lēcas? Vai tas darīts ilgstoši, un, ja tā, tad ar vai bez sūdzībām? Pieredze liecina, ka vispieprasītākās ir vienam mēnesim domātās lēcas. Taču tās piemērotas cilvēkiem, kas ļoti pedantiski izturas pret to kopšanu, glabāšanu, tīrīšanu un lietošanu. Jāsaprot, ka kontaktlēca acī piesārņojas ar olbaltumvielām, taukiem, putekļiem un citām atmosfērā esošajām vielām. Tāpēc biežāka lēcu maiņa nodrošinās pietiekamu skābekļa daudzumu un komfortu acī.

Popularitātes ziņā pieprasītākās ir mēnesi nēsājamās kontaktlēcas no silikona hidrogela. Silikons kontaktlēcai nodrošina labu caurlaidību, bet ir mazāk elastīgs. Tāpēc tam tiek pievienots hidrogels, tādējādi lēcu padarot mīkstāku un elastīgāku. Lēcu piedāvājuma klāsta atšķirību pamatā ir proporcionālā kombinācija starp silikonu un hidrogelu. Atšķiras arī lēcu virsmas pārklājumi, apstrāde, arī dizains.

Ir lēcas, kuras drīkst atstāt acīs arī pa nakti. Taču, ja ir kaut mazākais diskomforts, lēcas noteikti jāizņem un jāpārbauda. Ja ražotājs norādījis, ka lēcu drīkst atstāt arī pa nakti, to drīkst darīt ar nosacījumu, ka acis jūtas nevainojami un nav ne mazāko sūdzību. Silikona hidrogela lēcas nodrošina to, ka arī ar aizvērtām acīm, tostarp miegā, notiek gaisa caurlaidība. Līdz ar to acs un lēca neizžūst.

Vienas dienas lēcas piemērotas jauniešiem

Cenu atšķirība starp katru dienu un reizi mēnesī maināmām lēcām pastāv, taču nav liela. Dienas lēca ir dārgāka, toties atkrīt tēriņi par tās kopšanas līdzekļiem, jo vakaros tās vienkārši izmet un no rīta liek jaunas. Vienas dienas lēcas īpaši piemērotas jauniešiem, jo nav jāuztraucas, vai tās tiks notīrītas un pietiekami higiēniski apstrādātas.

Katrs pats vislabāk jutīs, cik bieži maināmas lēcas viņam vislabāk piemērotas. Vienas dienas lēcas ir laba izvēle alerģiskiem cilvēkiem. Proti, nebūs jālieto kopšanas šķīdums, kas satur konservantus utt. Ja lēcas jālieto reti (piemēram, sporta aktivitāšu laikā), lētāk un izdevīgāk lietot vienas dienas lēcas.

Lēcas nedrīkst lietot:

*ja ir alerģiskas reakcijas;

*ja ir acs traumas, radzenes bojājumi;

*atsevišķos gadījumos lēcas nav ieteicamas cukura diabēta slimniekiem (tas saistīts ar vielmaiņu);

*glaukomas slimnieki;

*putekļainā vai citādi piesārņotā vidē strādājoši cilvēki.

Vecuma ierobežojumi minimāli

Pieredze liecina, ka kontaktlēcas tiek liktas arī pavisam maziem bērniem un zīdaiņiem. Galvenokārt tas atkarīgs no medicīniskām indikācijām un vecāku lēmuma. Arī jauniešiem, domājot par kontaktlēcu, nevis briļļu izvēli, vispirms jāvienojas ar vecākiem. Svarīgi, lai vecāki apņemas nodrošināt bērna lēcu pareizu kopšanu, savlaicīgu nomaiņu un regulāru pārbaudi pie ārsta. Gadi nenosaka to, cik rūpīgi cilvēks kops lēcas. Lēcas ne vienmēr ir piemērotas gados vecākiem cilvēkiem. Uz vecumu mainās asaru sastāvs, acis kļūst sausākas, tāpēc lēcu nēsāšana var kļūt apgrūtinoša. Rodas problēmas arī ar pareizu un ātru lēcu ievietošanu acī. Tāpēc, ja nav komforta?– labāk izvēlēties brilles. Var kombinēt brilles ar kontaktlēcām – acenes lasīšanai, bet lēcas?– skatoties tālumā.

Neievērojot lēcu nēsāšanas instrukciju, var būtiski kaitēt veselībai:

*skābekļa bada dēļ acī var veidoties jauni asinsvadi;

*var parādīties alerģiskas reakcijas;

*infekcijas draudi ar dažādām izpausmēm, sākot no virspusējas līdz ļoti dziļai infekcijai;

*radzenes iekaisumi.

Optikas veikalos nopērkamas arī krāsainas, tostarp dažādiem «ķiņķēziņiem» rotātas lēcas. Kaut arī redzei tās īpaši nekaitē, acu ārsti tās neiesaka lietot regulāri un ilgstoši. Šāda veida tā dēvētās «crazy» (trakās – no angļu val.) lēcas vairāk piemērotas viena vakara pasākumam.

Konsultēja «Pasaules optika» acu ārste Ārija Bužinska

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu