Atzīmējot Izgulējumu dienu, ieviesīs konsultatīvo tālruni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Sākot ar šodienu, kad Latvijā un citviet pasaulē tiek atzīmēta Izgulējumu diena, iedzīvotājiem būs pieejams izgulējumu konsultatīvais tālrunis, aģentūru LETA informēja Brūču klīnikas pārstāve Daiga Rauba.

Tālruni ieviesīs Brūču un izgulējumu asociācija sadarbībā ar Brūču klīniku, lai sekmētu interesi par izgulējumu rašanās iemesliem un ārstēšanas iespējām. "Izārstēt nopietnu izgulējumu pa tālruni nav iespējams, tomēr laicīgi saņemts speciālista padoms var mainīt ļoti daudz," stāsta Rauba.

Atbildes par un ap izgulējumiem sniegs brūču ārstēšanas speciālists plastikas ķirurgs Olafs Libermanis. Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rauba, konsultatīvais tālrunis 28456602 būs pieejams darba dienās un darba laikā. Tas būs standarta, nevis paaugstinātas maksas telefona numurs.

Tāpat Izgulējumu dienā brūču speciālisti mudinās pievērst uzmanību izgulējumu problēmai un profilakses nozīmei. Piemēram, Brūču klīnika piedāvās iespēju pieteikties konsultācijām, kurās pacientiem bez maksas tiks izveidots individuāls ārstēšanās plāns un sniegti ieteikumi izgulējumu kopšanai ikdienā. Lai vienotos par vizītes laiku, pacienti aicināti zvanīt līdz 5.decembrim pa tālruni 29240254. Izgulējumu profilakses pasākumi ir atrodami arī klīnikas mājaslapā "www.woundclinic.lv".

Izgulējumi ir nedzīstošas brūces, kas rodas spiediena, bīdes vai berzes iedarbībā. Kad audiem samazinās asinsrite, tie pamazām sāk atmirt. Sākumā bojājums izskatās kā sārts plankums vai neliels nobrāzums, bet ar laiku, neārstējoties, tas var pārtapt par plašu un dziļu brūci.

Neārstējoties infekcija izplatās pa visu organismu, izraisot kaulu iekaisumu, asins saindēšanos un iekšējo orgānu bojājumus. Izgulējumu sākuma stadijās pacientam var palīdzēt ar pārsējiem un atslogošanu, savukārt ielaistus izgulējumus un plašus defektus vairumā gadījumu var izārstēt tikai slimnīcā, pielietojot kompleksu ārstēšanu, tostarp ķirurģiju. Jāatceras, ka pietiek ar divām stundām nekustīgā stāvoklī, lai rastos izgulējums. Tāpēc brūču speciālisti aicina būt uzmanīgiem un savlaicīgi meklēt ārstu palīdzību.

Latvijā pērn ambulatoro palīdzību saņēmuši 3787 pacienti, savukārt stacionāros ārstējušies 765 izgulējumu slimnieki. Lielākoties tie ir cilvēki intensīvās terapijas nodaļās, kā arī neiroloģisku slimību pacienti, cilvēki lielā vecumā.

"Nav jaunums, ka valstī medicīnas jomai nav pietiekama finansējuma, tostarp arī izgulējumu ārstēšanai, tomēr izgulējumu pacientu skaits nav atkarīgs tikai no ārstiem un slimnīcām. Izgulējumu dienā ārsti vēlas uzrunāt arī pašus pacientus, viņu līdzcilvēkus un aprūpētājus, no kuru palīdzības atkarīga liela daļa slimnieku, kas paši nespēj ievērot profilakses pasākumus. Bieži apskatīt riska zonas, mainīt ķermeņa pozīciju, iegādāties pretizgulējumu matračus, kopt ādu, lietot pilnvērtīgu uzturu un savlaicīgi griezties pie ārsta pēc padoma - šo pasākumu ievērošana diendienā ir galvenais priekšnosacījums, lai samazinātu izgulējumu rašanās risku," stāsta Rauba.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu