Tiem, kuri cieš no krākšanas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuter»

Latvijā varētu būt ap 70 000 cilvēku, kuri cieš no krākšanas un tās izraisītajām sekām, informēja miega slimību speciālists Juris Svaža.

Tikai retais cilvēks krākšanu uzskata par nopietnu veselības problēmu, jo lielākā daļa domā, ka krākšana ir traucēklis tikai apkārtējiem cilvēkiem. Taču krākšanas un elpošanas problēmas miegā var ne tikai traucēt miegu apkārtējiem cilvēkiem, bet arī liecināt par nopietnām saslimšanām, stāstīja Svaža.

Viņš skaidroja, ka šogad Miega nedēļas laikā galvenā uzmanība tiks pievērsta krākšanai un ar elpošanu saistītiem traucējumiem. Pēc Svažas teiktā, gulēšanas laikā elpceļi sašaurinās, jo muskuļi miega laikā zaudē tonusu. Ja elpceļi ir šauri un gulēšanas laikā sašaurinās vēl vairāk, miega laikā arī rodas krākšana.

Turklāt nopietnākos gadījumos cilvēkam uz laiku apstājas elpošana, kas var ilgt no dažām sekundēm pat līdz divām minūtēm. Sekas tam ir nemierīgs miegs, jo cilvēks pēc šīm epizodēm atmostas. Parasti tas notiek dziļā miega fāzē, bet pamošanās cilvēku «atsviež seklāka miega fāzē», tāpēc no rīta vai dienas garumā cilvēks var justies neizgulējies un noguris, par miega traucējumiem stāstīja speciālists. Turklāt ar laiku biežas šādas elpošanas apstāšanās epizodes veicinot arī sirds un asinsvadu slimību attīstību.

Vieglākos krākšanas gadījumos var palīdzēt īpašie deguna plāksteri, kurus var iegādāties aptiekās. Uzlīmējot plāksteri uz deguna, tas mehāniski paplašina deguna ejas, atvieglojot elpošanu un novēršot krākšanas simptomus, taču nopietnākos gadījumos miega speciālisti piedāvājot arī citas terapijas, izmantojot īpašu terapijas aparātu, kas nodrošina pozitīvu spiedienu elpceļos, neļaujot tiem nosprostoties, novēršot krākšanu un elpošanas apstāšanās epizodes miegā.

Juris Svaža uzsver: lai novērstu krākšanu, arī pats cilvēks var mēģināt novērst tās cēloņus, piemēram, samazinot ķermeņa svaru, jo liekais svars pastiprina krākšanas sindromu, pirms gulēšanas nelietot alkoholu, nesmēķēt un izvairīties no miega zāļu lietošanas.

Lai piesaistītu uzmanību miega problēmām, Miega nedēļas laikā otrdien notiek seminārs ģimenes ārstiem, bet trešdien, 23. septembrī, tiks organizēts seminārs kardiologiem un pulmonologiem.

Naktī no piektdienas, 25. septembra, uz sestdienu viesnīcā «Elizabete» notiks Latvijas krākšanas čempionāts.

Čempionātu organizēs «Veselības centrs 4» sadarbībā ar «Miega slimību centru». Tajā piedalīsies seši dalībnieki, kuri ārstu speciālistu un žūrijas uzraudzībā pavadīs nakti viesnīcā. Trīs no dalībniekiem tiks izvēlēti pēc iesūtītajām anketām, trīs būs sabiedrībā pazīstami cilvēki. Visas nakts garumā žūrija vērtēs čempionāta dalībnieku krākšanas skaļumu, miega kvalitāti, miega pozas un pidžamu oriģinalitāti.

Čempionāta dalībnieki balvā saņems kvalitatīvu matraci, kā arī viņiem tiks piedāvāta iespēja iziet ārstēšanās kursu, izmantojot īpašu terapijas iekārtu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu