Uzmanību! Veselībai kaitīgi virtuves piederumi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā tiek tirgoti cilvēku veselībai kaitīgi Ķīnā ražoti virtuves piederumi, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

PVD aicina iedzīvotājus atturēties no Ķīnā ražotu neilona virtuves piederumu - karošu un lāpstiņu (partijas numurs BG-3209) -, kā arī melamīna zupas šķīvju (svītru kods 5 906948 213753) iegādāšanās, jo, tiem nonākot saskarsmē ar pārtiku, rodas cilvēku veselībai kaitīgas vielas.

Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmā publicētā informācija liecina, ka Ķīnā ražotajos un Latvijā izplatītajos virtuves piederumos - karotēs un lāpstiņās - divas reizes pārsniegta maksimāli pieļaujamā primāro aromātisko amīnu migrācija, savukārt zupas šķīvjos - maksimāli pieļaujamā formaldehīda migrācija.

Formaldehīds ir mutagēna viela, kas ietekmē tiešā saskarsmē nonākošās šūnas, bet primārie aromātiskie amīni ir kancerogēnas un alergēnas vielas.

PVD uzdevis virtuves piederumu izplatītājiem SIA «Bergners» un SIA «SBA Baltic», kā arī zupas šķīvju izplatītājam SIA «Interoll» neatbilstošo produkciju atsaukt no tirdzniecības. Neatbilstošās produkcijas izņemšanu no tirdzniecības ir sākuši uzņēmumi «Bergners» un «Interoll».

«SBA Baltic» norādītajā juridiskajā adresē nav atrodams, taču tas ir rakstiski informēts par konstatētajām neatbilstībām.

PVD priekšmetus, kas nonāk saskarsmē ar pārtiku, kontrolē tikai uzņēmumos, kuri ir iesaistīti pārtikas apritē, tas ir, pārtikas ražošanas un tirdzniecības uzņēmumos, bet nedara to, piemēram, trauku veikalos. Tā kā PVD nav pārliecības, ka visi piesārņotie trauki varētu tikt izņemti no apgrozības, patērētāji tiek aicināti būt uzmanīgiem un neiegādāties konkrēto partiju virtuves piederumus un šķīvjus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu