Rozentāle: Veselības nozarē vairs nav līdzekļu, kurus varētu pārdalīt

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Neraugoties uz koalīcijas partneru aicinājumu veselības ministrei Baibai Rozentālei (TP) piedāvāt risinājumu veselības nozares finansējuma pārdalei par labu slimnīcām, kuras iekļautas Māsterplānā, ministre uzskata, ka nozarē vairs nav līdzekļu, ko pārdalīt, tādēļ rīt savu risinājumu nepiedāvās, bet iepazīstinās ar esošo situāciju un līdzekļu pārdales riskiem.

«Pamatprincips ir, ka nav, ko vairs pārdalīt,» aģentūrai LETA sacīja Rozentāle, «ja atņemsim līdzekļus vieniem, tie būs īslaicīgi risinājumi». Viņas skatījumā, ja tiks pārdalīti līdzekļi no primārās veselības aprūpes, tiks izjaukts normālais līdzsvars, pēc kura, atbilstoši Rietumvalstu paraugam, tiecas Latvija, turklāt nav zināms, kāda reakcija būs primārajā veselības aprūpē un sekundārajā ambulatorajā veselības aprūpē strādājošajiem.

Kā norāda ministre, šobrīd diskusijās izkristalizējušies divi viedokļi - vai nu valsts iet uz kvalitatīvu veselības aprūpi, kā to paredz Māsterplāns, vai arī saglabā pēc iespējas plašu slimnīcu tīklu, kas ir pietuvināts cilvēkiem.

Reģionālo vizīšu laikā Rozentāle ir pārliecinājusies par vairākiem argumentiem pret slimnīcu tīkla optimizāciju, piemēram, neviendabīgi attīstīto ceļu infrastruktūru, kas liec pacientus pietiekami operatīvi nogādāt uz reģionālajām daudzprofila slimnīcām, kā arī sniegt medicīnisko aprūpi mājās.

«Ar lielo pilsētu vadītājiem runājām, ka varbūt esam valsts, kur ir vajadzīgas 50 slimnīcas, bet plaša slimnīcu tīkla uzturēšana varbūt vairāk pilda sociālās funkcijas un tāpēc nebūtu jāfinansē no Veselības ministrijas budžeta,» norāda Rozentāle. Taču nodrošinot medicīniskās aprūpes funkcijas citur nekā daudzprofila slimnīcās, netiek pildīta pamatnostādne par iespējām saņemt kvalitatīvu veselības aprūpi.

«Mēs tikai mēģinām pierādīt, ka augstu kvalitāti ir iespējams saņemt ar minimāliem līdzekļiem no valsts budžeta, bet visa procesā cietējs tik un tā ir pacients,» piebilst ministre.

Jau ziņots, ka rīt, 3.augustā, pēc koalīcijas partneru lūguma veselības ministrei koalīcijas sadarbības padomē jāsniedz skaidrojums par neadekvāto finansējuma samazinājumu slimnīcām, kā arī jāpiedāvā risinājums finansējuma pārdalei, lai tās slimnīcas, kurām ir vieta Māsterplānā, varētu turpināt darbu un nenonāktu līdz maksātnespējai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu