Aptauja: 23% Latvijas iedzīvotāju ir vājas vai nekādas zināšanas par asinsspiedienu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

23% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka viņiem ir ļoti vājas vai nekādas zināšanas jautājumos par asinsspiedienu, bet vairāk nekā puse norāda, ka zina tikai pamatlietas, liecina «Euroaptiekas» un pacientu biedrības «ParSirdi.lv» veiktā aptauja.

Vienlaikus 24% aptaujāto ir pārliecināti, ka par asinsspiedienu un ar to saistītajiem jautājumiem zina vairāk nekā caurmērā cilvēkam būtu jāzina.

Aptaujā secināts, ka visbiežāk informāciju jautājumos par asinsspiedienu cilvēki meklē pie ģimenes ārsta vai kardiologa (41%), par otru uzticamāko informācijas avotu tiek norādīts internets (36%). Retāk ar jautājumiem par asinsspiedienu iedzīvotāji vēršas pie ģimenes un draugiem (12%).

Normāls asinsspiediens sievietēm un vīriešiem jebkurā vecumā ir 120/80 dzīvsudraba staba milimetri (mmHg). Paaugstināts asinsspiediens - virs 140/90 mmHg - ir viens no svarīgākajiem sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem. Asinsspiedienu var viegli un ātri izmērīt mājās, aptiekā vai pie ģimenes ārsta, informē aptaujas veicēji.

Lai īpaši pievērstu Latvijas iedzīvotāju uzmanību paaugstināta asinsspiediena izraisītiem riskiem, trešo gadu «Euroaptieka» rīko «Sirds veselības skolu». Šogad ikviens aicināts doties pie sava farmaceita 13 «Euroaptiekās» Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā un Jūrmalā, kur, iepriekš piesakoties aptiekās, ir iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu un noteikt ķermeņa masas indeksu, cukura un holesterīna līmeni asinīs, kā arī saņemt farmaceita konsultāciju.

Tāpat šodien bezmaksas farmaceita konsultāciju par paaugstinātu asinsspiedienu un sirds veselību var saņemt no plkst.16 līdz 20 var arī «Euroaptiekas» un pacientu biedrības «Parsirdi.lv» īstenotā akcijā «Sirds veselības diena» tirdzniecības centrā «Domina Shopping». Turklāt plkst.17 notiks kardiologa atklātā lekcija par augstu asinsspiedienu, tā riskiem un profilaksi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu