Gada depresīvākā diena 15. janvārī: ko šajā dienā iesākt?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Šodien ir gada skumjākā diena, ko angļu valodā runājošajās valstīs sauc par «Blue Monday» - no kurienes tas nāk un kāpēc tai ir dots tāds nosaukums, skaidro portāls «The Sun».

Ziemassvētku atmiņas ir pamazām izbalējušas, viss, kas mums ir palicis, ir tukšs bankas konts, lieka tauku kārta ap vidukli, drūms laiks un atgriešanās darbā pēc nedēļām ilgas ballēšanās.

Šie faktori ir pietiekams iemesls, lai otro vai trešo janvāra pirmdienu uzskatītu par gada depresīvāko dienu.

Kas ir Blue Monday?

Izmantojot īpašu matemātikas formulu, šī diena tiek aprēķināta pēc noteiktiem parametriem. Šie faktori ir: laikapstākļi, maksātspēja, periods, kas pagājis kopš Ziemassvētkiem, vilšanās par jaunā gada apņemšanos, zema motivācija un nepieciešamība risināt situāciju.

Sākotnēji šo dienu ieviesa sabiedrisko attiecību kompānija, taču patlaban tā ir pārvērtusies par ikgadēju notikumu.

Kāpēc dažiem cilvēkiem nepatīk ideja par Blue Monday?

Garīgās veselības organizācija «Mind» izsakās nicīgi par jēdzienu Blue Monday, sūdzoties, ka jēdziens nav zinātniski pamatots. «Mēs uzskatām, ka tas ir maldinošs uzskats, jo tie, kas dzīvo ar depresiju, labi zina, ka šīs sajūtas nav noteiktas ar datumu,» teikts organizācijas mājaslapā.

«Tas nozīmē, ka tiek iedzīvināts mīts, ka depresija ir tikai «nedaudz slikta sajūta», kas nav jāuztver nopietni.»

Vairākas labdarības organizācijas Lielbritānijā aicina Blue Monday pārdēvēt par Brew Monday

Ko iesākt šajā dienā?

Vingro, sāc darīt ko tādu, ar ko esi vēlējies nodarboties jau sen, pavadi laiku kopā ar ģimeni un draugiem - tas viss palīdzēs aizgaiņāt ziemas drūmo noskaņu.

Personiskais treneris Endijs Vords norāda, ka vingrošana ir lielisks veids, kā pārvarēt skumjas un izvairīties no negausīgas pārēšanās.

Ja nejūties tā, ka šajā dienā vēlies pasākt ko aktīvu, varbūt, lai atslēgtos un izvēdinātu galvu, vienkārši vari aiziet uz kino.

Taču, ja tevi jau ilgu laiku nomāc depresīvas sajūtas, parunā par to ar savu ārstu vai uzticamu ģimenes locekli.

Pirmā Blue Monday tika atzīmēta 2005. gada 24. janvārī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu