Septiņi iedarbīgākie veidi, kā atbrīvoties no depresijas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: shawncampbell, CC BY-NC-ND 2.0

www.3ade.lv.

«Sliktajai omai» pietiekami ar saules skopumu un pelēkā krāsā izkrāsotās dzīves aiz loga. Ja nomācošais garastāvoklis vēl ir pasliktināts problēmu dēļ, grūtībām un sirds satricinājumiem, jums ir divkārt skumīgi, nomācoši un bažīgi.

No rudens depresijas cieš gandrīz katrs piektais cilvēks uz planētas. Tā izpaužas dažādi, sākot ar vieglu uztraukumu un neapmierinātību, līdz pilnīgi horizontālam stāvoklim un nespējas kaut ko darīt.

Mūsdienīgi doties vizītē pie psihoanalītiķa, astrologa vai pat ekstrasensa. Taču mums ir ne mazāk efektīgi veidi izvilkt sevi aiz astes no skumju midzeņa, gluži kā Minhauzens sevi aiz matiem.

Bez darba, kilogramiem apelsīnu un gudrām grāmatām ir arī citi, iedarbīgāki veidi, kā atbrīvoties no depresijas.

No kurienes aug kājas

Pēc stresa situācijām organismā sāk aktīvi izdalīties CRF viela. Tā atbrīvo hormonus kortikotropīnu un kortizolu. Ikdienā šie hormoni palīdz pārvarēt pārlieko slodzi. Tā savukārt jau atkal provocē stresu. Tā rodas «hormonālā stresa ass», kas rada cilvēkā pastāvīgu nemiera sajūtu. Lai tiktu ar to galā, organisms sāk aizsargāties ar bailēm, nomāktību, apātiju. Tā aizsākas depresija.

Orgānu sistēmas, kuras ietekmē stress:

Asinsrites sistēma. Stresa laikā stiprināšanai sirds sāk izdalīt orgānos kopā ar asinīm taukus, un, ja stress paildzinās, tad tauki tā arī paliek organismā, aizsprostojot dziedzerus.

Muskuļi un kauli. Hormonu atbrīvošanas rezultātā mūsu muskuļi sasprindzinās un jebkurā brīdī ir gatavi atstrādāt vajadzīgo kustību. Ja tas ilgstoši nenotiek, tad pastāvīga sasprindzinājuma dēļ muskuļi saīsinās, kā rezultātā tas noved pie hroniskām muskuļu sāpēm.

Gremošanas sistēma. Stress atspoguļojas vielmaiņas darbībā, kā rezultātā nonēsājas bārkstiņas uzturvielu iesūkšanai.

Imūnsistēma. Stresa iedarbībā pasliktinās imūnsistēmas darbība, samazinās antivielu izstrāde lielākajai daļai respiratoro infekciju – saaukstēšanās, gripa, asās respiratorās slimības, asās respiratorās vīrusa infekcijasun citas.

Kas palīdz mums, palīdzēs arī jums

1. Paildziniet savu dienu un skatieties debesīs

Sāciet izmantot rītu lietderīgi. Rītausma, laiks – kad viss atmostas. Lai cik nebūtu auksti un salīgi, atrodiet laiku rīta pastaigai. Neizdodas no rīta – noteikti atradīsies laiks pusdienu pārtraukumā. Citādi jūsu dzīve līdz pat pašam martam pārvērtīsies par tumšo bilžu sistēmu: dodaties uz darbu – vēl ir tumšs, pārnākat no darba – jau ir tumšs.

Priecājaties, ja mākoņi izkliedējās. Ja nē, lai vai kā – biežāk lūkojieties debesīs. Ja nesaredzat saulīti, tas nenozīmē, ka tā neredz jūs.

2. Centieties vairāk kustēties

«Prieka vitamīni» – banālākais un vienkāršākais veids, kā atbrīvoties no depresijas. Jebkura veida fiziska slodze, aerobika vai pilates, ielu pastaigas, rīta vingrošana, pēcāk pirts vai kontrasta duša. Jo augstāka būs jūsu aktivitāte, jo vairāk organisms izdala tā saucamos prieka hormonus – endofrīnus.

3. Rudens un ziemas uzturs kardināli atšķiras no vasaras.

«Augļi un dārzeņi vairs nav tie», – spriež saimnieces. Taču dietologi viņām nepiekrīt. Pārslēdziet savu uzmanību uz oranžo ķirbi (cepta vai biezeņa veidā tā garšas ziņā nebūt nepiekāpjas kartupeļiem), bietēm, redīsiem, kāpostiem. Lai gan veikalos tomāti un gurķi vairs nav tie, tomēr vēl joprojām ir liels zaļumu klāsts.

Āboli, hurma, sasaldētās ogas un no tiem pagatavotie smūtiji. Lietojiet uzturā pēc iespējas vairāk vitamīnus. Rudens periodā ir jāliek akcents uz C, A un D vitamīniem.

4. Kā noskaidroja zinātnieki, gaiši zilās un baltās krāsas lampas var izraisīt depresiju.

Ja jums nav iespējas nomainīt lampas un iegādāties citas krāsu terapijai, uzlabojiet garastāvokli ar košām krāsām. Iegādājieties sarkanu pledu, kura krāsa paātrinās sirdsdarbību. Dzeltenie spilveni stimulēs prāta produktivitāti. Un noteikti iekļaujiet spilgtās krāsas savā garderobē. Kas gan par rudens modi valkāt visu pelēkbrūnos toņos…? Topā ir lillā, indigo, rozā, smaragda krāsas!

5. Palīdzēs cīņā ar depresiju arī konkrētie produkti.

Tomēr pelēkajā gadalaikā ir bīstami sēdēt uz mazkaloriju diētām, kā arī pieņemties svarā.

Uzmanīgi, nelielām devām iekļaujiet savā rīta uzturā rūgto šokolādi, kas stimulē serotonīna, prieka hormona, izdalīšanos.

Krējuma saldējums padarīs jūsu pusdienas krāsainākas. Savukārt vakara ingvera, mežrozītes vai asinszāles dzira dāvās tonusu un neiedzīs jūs gultā 8 vakarā.

Kā arī ir ļoti svarīgi ievērot režīmu un neiekrist siltajā gultiņā agrāk par paredzēto laiku. Jāguļ 7-8 stundas! Dodamies gulēt ne agrāk kā 21.30. Agrāk ļaudis dzīvoja tā: saule ausa – modās, norietēja – gāja pie miera. Mūsdienu pasaulē mēs turpinām strādāt un aktīvi darboties arī diennakts tumšajā laikā.

6. SPA centros var iziet procedūras ar infrasarkano un ultravioleto staru palīdzību.

Šādi seansi spēj uzpildīt ne vien gaismas deficītu, bet arī atbrīvoties no nervu sistēmas traucējumiem, migrēnas un dažām ādas slimībām.

Pieveikt rudens depresiju palīdzēs arī aromterapija. Ja vēlaties atbrīvoties no miegainības un palielināt darba produktivitāti, reizi nedēļā veiciet masāžu ar aromeļļām un pasūtiet sev smaržas labam garastāvoklim. Aromterapeits radīs īpaši jums unikālu aromātu. Citrona, rozes un jasmīna eļļas lieliski tonizēs. Kumelīte, timiāns, liepziedi nomierinās. Šalfeja, lavanda un melisa novērsīs galvas sāpes.

7. Pēdējais – nepadodieties nomāktības priekšā. Nenoliedzami arī mierīgiem televīzijas vakariem ar vīna glāzi jāatrod vieta mūsu dzīvē.

Tomēr neaizraujieties. Dodieties uz kino, satiecieties ar draugiem, apmeklējiet modes pasākumus, izstādes, izrādes – sezona ir atklāta!

Kā arī noteikti atrodiet savu otro pusīti! Ziniet… es jūs neaģitēju uzsākt vieglprātīgas attiecības. Taču viegls flirts darīs laimīgu jebkuru cilvēku, pat ja jums ir pāri 70!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu