Neļaujiet stresam novest sevi līdz depresijai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vārdu «stress» – tāpat kā vārdus «veiksme», «neveiksme» un «laime» katrs cilvēks uztver atšķirīgi. Runājot par stresu, cilvēki parasti vēlas pavēstīt, ka ir sasprindzināti, paguruši vai nomākti. Taču ne visiem zināms, ka stress nemaz nenozīmē neveselīgu stāvokli, bet ir līdzeklis, ar kura palīdzību organisms tiek galā ar dažādiem dzīves izaicinājumiem, uzsver jaunās grāmatas «Stress un depresija» autors Dr. med. Vladimirs Kuzņecovs.

Par grāmatu «Stress un depresija»

Vārds «stress» tulkojumā no angļu valodas nozīmē «saspridzinājums». Pastāv uzskats, ka stress ir organisma nespecifiska atbildes uz jebkuru tam izvirzītu prasību – aukstumu, kas izraisa drebuļus, karstumu, kas liek svīst, pārāk saldu ēdienu, kas palielina cukura līmeni asinīs, ātru skriešanu, kas uzliek papildu slodzi muskulatūrai un sirds asinsvadu sistēmai, konfliktu darbā, kas kutina nervus, personiskiem pārdzīvojumiem, kas neļauj atgūt dvēseles mieru u.c. No stresa reakcijas viedokļa nav nozīmes, vai situācijas, ar kuru sastopas cilvēks, ir patīkama vai nepatīkama. Nozīme ir tikai organisma spējai pielāgoties jaunajai situācijai.

Kas rada stresu, kādas ir stresa stadijas? Kā organisms reaģē uz stresu? Kāda ir stresa nozīme un misija cilvēka dzīvē? Kā psiholoģiski pielāgoties stresa situācijai? Kas ir depresija un kas to rada? Kādus psiholoģiskos testus var izmantot, lai atklātu depresiju? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem, par to, kā cilvēkam tikt galā ar stresu darbā un sadzīvē, sniedz jaunā grāmata Stress un depresija.

Par grāmatas autoruGrāmatas autors Dr. med. Vladimirs Kuzņecovs ir psihiatrs. Beidzis Rīgas Medicīnas institūta Ārstniecības fakultāti. Kopš 1978. gada strādā Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā par psihiatru. Bijis Mičiganas valsts universitātes viesu profesors, stažējies psihiatrijā Christian Doppler slimnīcā Zalcburgā. Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes docētājs, docents (2002), asociētais profesors (2010). Eiropas Geriatriskās psihiatrijas asociācijas gada balvas ieguvējs. Latvijas Psihiatru asociācijas Geriatriskās sekcijas priekšsēdētājs. Vairāku publikāciju autors par dažādām psihiatrijas klīnikas un vēstures problēmām.

Jaunā grāmata «Stress un depresija» ir septītais «Veselības sērijas» izdevums. «Veselības sēriju» izdod izdevniecība «Lietišķās informācijas dienests» sadarbībā ar SIA Euroaptieka.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu