Diētiskie dzērieni grūtniecēm izraisot priekšlaicīgas dzemdības

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Grūtniecēm vajadzētu izvairīties no diētiskajiem dzērieniem, kuros pievienots mākslīgais cukura aizstājējs, jo pretējā gadījumā pieaug priekšlaicīgu dzemdību risks, vēsta «The Daily Mail».

Kopenhāgenas «Statens Serum» institūta līdzstrādnieki apsekoja gandrīz 60000 dāņu grūtnieces un atklāja, ka tām, kuras dzer dzērienus ar cukura aizstājēju (vienalga ar gāzi vai bez), bērni piedzimst priekšlaicīgi. Tā, piemēram, sievietēm, kuras katru dienu pa vienai devai šķidrumu ar cukura aizstājēju par 38% biežāk dzemdības notiek līdz 37. grūtniecības nedēļai. Taču, tām, kuras dienā lieto pa četrām devām šādu dzērienu, šis risks paaugstinās līdz 78%. Nedaudz mazāk riskē grūtnieces, kuras lieto negāzētus dzērienus. Savukārt, saistību starp priekšlaicīgām dzemdībām un sulu, kā arī dzērienu, kuros izmantots dabīgs cukurs, lietošanu atrast neizdevās. Pēc pētnieku domām, mākslīgos saldinātājus organisms uzskata par ķimikālijām, kuras provocē dzemdes saraušanos, un līdz arto neiznēsāta bērna piedzimšanu.

Par neiznēsātiem tiek uzskatīti mazuļi, kuri pasaulē nākuši līdz 37. grūtniecības nedēļai. Dzemdības līdz 32. nedēļai notiek ļoti reti, un vairums tajās dzimušo bērnu drīz mirst vai smagi slimo. Taču, pat, ja mazulis piedzimst tikai dažas nedēļas pirms noteiktā laika, viņu apdraud problēmas ar veselību.

Pašlaik pasaulē katrs desmitais mazulis piedzimst priekšlaicīgi. Katru gadu mirst aptuveni miljons neiznēsātu zīdaiņu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu