Asinsrites apturēšana rokā palīdz infarkta gadījumos

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

Kā parādīja dāņu mediķu pētījumi, īslaicīga asinsrites apturēšana rokā var palīdzēt infarkta gadījumos.

Zinātnieki uzskata, ka šī procedūra rosina dabīgā sirds mehānisma, kurš kompensē sirds muskuļa skābekļa badu, darbību. Pētījumi, kuri tika veikti ar 150 pacientiem, parādīja, ka tie, kuriem šī procedūra tika veikta ātrās palīdzības mašīnā ceļā uz slimnīcu, pēc tam vieglāk atguvās no infarkta izraisītajām sekām.

Pētījuma rezultāti publicēti pazīstamā britu medicīnas žurnālā «Lancet». Pētījuma gaitā speciāli apmācīti feldšeri izmantoja parastus žņaugus, kuri tiek pielietoti asinsspiediena mērīšanā, lai saspiestu artēriju un laika periodā līdz piecām minūtēm apturētu asins cirkulāciju rokā. Šāda procedūra ar piecu minūšu pārtraukumu tika atkārtota līdz četrām reizēm.

Pēc dāņu zinātnieku teiktā, šie eksperimenti tika veikti ar pacientiem kuriem bija smags infarkts uz koronārās artērijas nosprostošanās fona. Šie pacienti tika nogādāti uz lielām kardioloģijas slimnīcām, kur sirdi ar asinīm apgādājošajā artērijā, ar mērķi likvidēt nosprostojumu, tika ievadīts īpašs piepūšams balons. Pēc tam, pacientu asinīs tika ievadīta radioaktīva viela, kas ļāva ārstiem noskaidrot, kuras tieši sirds daļas skābekļa badošanās rezultātā ir visvairāk cietušas. Un, beidzot, pacientu sirds audu stāvokli pēdējo reizi pārbaudīja 30 dienas pēc apvedceļa operācijas. Pētnieki ievēroja, ka to pacientu, kuru asinsrite tika mākslīgi ierobežota, sirds audi ir mazāk bojāti.

Zinātnieku grupas vadītājs, Ārhusas universitātes slimnīcas profesors Hanss Botkers paziņoja, ka arī agrāk bija zināms, ka uz īsu brīdi skābekļa pieplūšanas sirdij apturēšana to it kā «iesilda”, palīdzot izturēt ilglaicīgāku skābekļa badu. Šī eksperimenta ietvaros izdevās parādīt, efektu var panākt ar asinsrites apturēšanu «attālinātā orgānā”, šajā gadījumā rokā. «Asinsrites apturēšana rokā dod signālu sirdij, ka organismā kaut kas nav kārtībā, bet tas izraisa pašas sirds aizsardzības mehānismu darbību”, - saka Botkers.

Pēc viņa teiktā, tomēr, pētījumu bāze pagaidām ir pārāk maza, lai izdarītu tālāk ejošus secinājumus. Ir jāveic daudz plašākus eksperimentus, pirms šī metode varētu tikt plaši izmantota kardiologu vidū. «Mums jānoskaidro, vai šāda metode ir piemērojama visiem miokarda infarkta gadījumiem, vai tai ir jūtami rezultāti un vai tā samazina letālu gadījumu skaitu”, - atzīmē profesors.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu