Smēķēt no rīta ir īpaši kaitīgi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«AP»

Amerikāņu zinātnieki apgalvo, ka nikotīna līmenis asinīs cilvēkiem, kuri smēķē no rītiem, neatkarīgi no izsmēķēto cigarešu daudzuma, ir lielāks nekā tiem, kuri cigareti izpīpē vēlāk, vēsta BBC News. Smēķētāju asinīs tika mērīts kotinīna (nikotīna blakusprodukts) līmenis, kura satura daudzums asinīs nosaka saslimšanas risku ar plaušu vēzi. Tiem, kuri smēķēja pēc brokastīm, šīs vielas apjoms asinīs izrādījās mazāks. Šādas atšķirības iemesli līdz galam vēl nav izzināti.

Pēc zinātnieku domām, rīta smēķētāji pīpē intensīvāk, jo viņu tieksme pēc nikotīna ir lielāka nekā tiem, kuri aizsmēķē vēlāk. Pētījumā piedalījās 250 smēķētāji un tā rezultāti publicēti zinātniskajā žurnālā «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention».

Cilvēkiem, kuri izsmēķē pa 20 cigaretēm dienā, kotinīna līmenis asinīs būtībā atšķiras no tā, kad tieši viņi uzsākuši smēķēt. Visvairāk kotinīna ir to cilvēku asinīs, kuri aizsmēķē pusstundas laikā pēc pamošanās. Tāds ieradums noteikts kā nikotīna atkarības augsts līmenis. Dažiem no šādiem smēķētājiem kotinīna līmenis ir bijis pat 75 reizes augstāks nekā tiem, kuri aizpīpē vēlāk.

Pēc raksta autora profesora Džošua Muskata vārdiem, lai atteiktos no smēķēšanas uz ilgu laiku, vai pat pa visam, cilvēkiem ar augsta līmeņa nikotīna atkarību, var būt nepieciešama daudz intensīvāka palīdzība, nekā pārejiem smēķētājiem. «Ne visi smēķētāji ir vienādi. Tāpēc domājot par pieeju viņu skaita samazināšanā ir jārēķinās ar to cik bieži un cik daudz cigaretes viņi izpīpē, cik liela ir nepieciešamība, kā arī, kādi ir viņu fizioloģiskie rādītāji», - teica profesors.Britu labdarības organizācijas Roy Castle Lung Cancer Foundation pārstāvis izteicis atbalstu veiktajam pētījumam, kura autori uzskata, ka tas ļaus labāk iepazīt smēķētāju ieradumus un nikotīna atkarības būtību. Taču tā kā pētījumā piedalījās tikai 252 smēķētāji, tad organizācijas pārstāvis uzskata, ka pret gūtajiem rezultātiem jāattiecas visai skeptiski un nav jāizdara jebkādi tālejoši secinājumi attiecībā par cīņas ar smēķēšanu perspektīvām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu