Tuvākajās nedēļās prognozē gripas aktivitātes pieaugumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringa ietvaros apkopotie dati liecina, ka pagājušajā nedēļā saņemta informācija par četriem gripas saslimšanas gadījumi. Par šiem gadījumiem ziņojušas slimnīcas un Latvijas Infektoloģijas centra Virusoloģijas laboratorija.

Ņemot vērā to, ka pēdējo nedēļu laikā gripas vīruss ir diagnosticēts laboratoriski, ir atsākušās mācības izglītības iestādēs un saglabājas zema gaisa temperatūra, iespējams, tuvāko nedēļu laikā pieaugs slimnieku skaits, kas inficējušies ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām un gripas vīrusu.

Saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām pagājušajā nedēļā (salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu) nedaudz pieauga, vidēji par 13%, bet vecuma grupā virs 15 gadiem saslimstība samazinājās. Visaugstākā saslimstība reģistrēta Bauskā, Jelgavā, Rēzeknē, Saldū un Tukumā. Vidējā saslimstība ar elpceļu infekcijām pagājušajā nedēļā bija 522 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, nedēļu iepriekš - 453 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.

Katru nedēļu SVA saņem arī informāciju no Eiropas gripas uzraudzības tīkla, kur tiek apkopota informācija par saslimstību ar gripu 27 Eiropas valstīs. Eiropā pagājušā gada pēdējā nedēļā augsts gripas aktivitātes līmenis bija vērojams Portugālē, vidēji augsts - Francijā, Itālijā, Īrijā, Spānijā un Lielbritānijā. Pārējās 17 valstīs gripas aktivitāte bija zema.

SVA speciālisti atgādina, kā pasargāt sevi un apkārtējos no gripas, kā arī citām akūto augšējo elpceļu infekcijām:

Stiprini organismu - lieto vitamīniem bagātu uzturu, izvairies no stresa, nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā, ģērbies atbilstoši laika apstākļiem, izvairies no kaitīgiem ieradumiem – smēķēšanas un pārmērīga alkohola lietošanas!

Veic ikdienas profilakses pasākumus - kad klepo vai šķaudi, aizsedz degunu un muti ar kabatas lakatiņu un pēc lietošanas to izmet. Bieži mazgā rokas ar ziepēm un ūdeni, it īpaši pēc klepošanas vai šķaudīšanas. Centies izvairīties no saskarsmes ar cilvēkiem, kam ir akūtas elpceļu infekcijas simptomi. Ja esi saslimis, neej uz darbu vai skolu, bet gan sazinies ar savu ģimenes ārstu un paliec mājās. Ja neesi drošs par savu roku tīrību, izvairies no acu, deguna un mutes aizskaršanas, tas pasargā no inficēšanās.

Vakcinējies pret gripu - vakcinācija ir visefektīvākais gripas profilakses līdzeklis. Vakcīnas sastāvā ietverta aizsardzība pret attiecīgajā gripas sezonā prognozētajiem A un B tipa gripas vīrusiem. Lai izvairītos no smagām gripas komplikācijām, vakcinācija ir īpaši rekomendējama bērniem no 6 mēnešiem līdz 2 gadu vecumam, pacientiem ar dažādām hroniskām slimībām un cilvēkiem, kas vecāki par 65 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu