Brīdina par toksiskām vielām pazīstamāko pasaules zīmolu ražojumos

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/brianjmatis/

Starptautiskā vides aizsardzības organizācija «Greenpeace» otrdien brīdinājusi, ka 14 pasaulē pazīstamu apģērbu ražotāju produkcija satur bīstamas toksiskas vielas, kas pat nelielos daudzumos apdraud gan vidi, gan cilvēku veselību.

Šai sarakstā ir tādi zīmoli kā «Adidas», «Uniqlo», «Calvin Klein», «H&M», «Abercrombie & Fitch», «Lacoste», «Converse» and «Ralph Lauren», kuru ražojumos konstatēta nonilfenolu etoksilātu klātbūtne, norādīts organizācijas ziņojumā «Dirty Laundry 2».

Organizācija 18 dažādās pasaules valstīs iegādājusies un pārbaudījusi 78 pieminēto zīmolu apģērbus un audekla apavus, kas ražoti galvenokārt Ķīnā, Vjetnamā, Malaizijā un Filipīnās.

Kā žurnālistiem stāstījis «Greenpeace» aktīvists Li Jifans, divās trešdaļās pārbaudīto paraugu atrastas šīs vielas, kas parasti tiek lietotas kā detergenti rūpniecībā, arī sintētisko un dabisko šķiedru ražošanā, bet sadaloties no tām paliek pāri nonilfenols, kas ir toksisks un negatīvi ietekmē hormonālo sistēmu. «Tas imitē sievišķos hormonus, ietekmē seksuālo attīstību un reproduktīvo sistēmu,» viņš uzsvēris.

Ar šo vielu klātbūtni tiek skaidrota plaša mēroga zivju tēviņu «feminizācija» vairākos Eiropas reģionos, bet zināms, ka tās ietekmē arī dažu zīdītāju hormonālos procesus, brīdinājis Pasaules Dabas fonds (WWF).

Kā norādījis Li, šī problēma skar ne tikai pieminētās attīstības valstis, kur šie apģērbi ražoti. Mazgājot apģērbu, nenosakāms daudzums šo vielu nonāk ūdenī, palēnām izplatoties arī tādās zemēs, kur šo ķimikāliju lietošana ir aizliegta.

Eiropā pieminēto vielu lietošana ir ierobežota.

Pēc jaunā ziņojuma publicēšanas vides aktīvisti iebruka lielā «Adidas» veikalā Honkongā, aicinot ražotājus «spēlēt tīru spēli» un atteikties no toksiskajām ķimikālijām firmas ražojumos, savukārt pircējus mudinot domāt, ko viņi iegādājas.

«Adidas» bija minēta arī iepriekšējā «Greenpeace» ziņojumā «Dirty Laundry», kas nāca klajā pagājušajā mēnesī. Tajā slavenā firma tika apsūdzēta lielo Ķīnas upju piesārņošanā, norādot, ka astoņos notekūdeņu paraugos, kas ņemti Jandzi un Pērļupes deltas rajonā, atrasts «vesels bīstamo ķimikāliju kokteilis».

Kā pastāstījusi organizācijas pārstāve Vivjēna Jau, kompānijas «Nike» un «Puma» pēc šā ziņojuma publiskošanas apsolījušas līdz 2020.gadam panākt, lai to ražojumos minēto vielu vairs nebūtu, bet «Adidas» nekādus solījumus nav devusi.

«Adidas Hong Kong» pagaidām nav komentējusi apsūdzības, bet iepriekš kompānijas pārstāvji izteikušies, ka no piesārņotāju sarakstā minētās kompānijas «Youngor Group» tā pirkusi tikai piegriešanas un šūšanas pakalpojumus, bet ne izejmateriālus, tomēr «Youngor» aicināta veikt izmeklēšanu attiecībā uz «Greenpeace» izteiktajām apsūdzībām.

«Adidas» norādījusi, ka kompānija īsteno kompleksu politiku, lai novērstu bīstamu vielu izmantošanu.

Tomēr, kā uzsvērusi Vivjēna Jau, šai firmai «kā otrajam lielākajam spēlētājam sporta apģērbu industrijā ir pienākums atbrīvot no toksiskajām vielām visu savu piegādes ķēdi».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu