Vakcīna samazina risku inficēties ar HIV

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eksperimentāla AIDS vakcīna pirmo reizi samazinājusi inficēšanās risku, ceturtdien paziņoja zinātnieki, slavējot to kā medicīnisku «pavērsienu» ceturtdaļgadsimtu ilgajā cīņā ar šo slimību.

Vakcīna samazināja inficēšanās risku gandrīz par vienu trešdaļu, paziņojuši zinātnieki pēc ASV armijas un Taizemes Veselības ministrijas veiktā pasaulē visplašākā izmēģinājuma, kurā piedalījās vairāk nekā 16 000 brīvprātīgo.

«Tas ir ļoti svarīgs zinātnisks sasniegums, kas dod mums cerību, ka nākotnē būs iespējams iegūt globāli efektīvu vakcīnu,» Bangkokā sarīkotajā preses konferencē norādīja ASV militārās HIV pētniecības programmas pārstāvis pulkvedis Džeroms Kims.

«Tas ir pirmais pierādījums tam, ka HIV vakcīna var aizsargāt pret inficēšanos,» viņš teica.

Vakcīnā efektīvi apvienotas divas iepriekšējās vakcīnas, kas atsevišķi nebija samazinājušas inficēšanos. Sākot no 2003.gada oktobra, tā tika izmēģināta uz brīvprātīgajiem, kuri dzīvo divās Taizemes provincēs netālu no Bangkokas un pakļauti vidējam HIV inficēšanās riskam.

«Rezultāts ir pavērsiens HIV vakcīnas izstrādē, jo pirmo reizi ir iegūti pierādījumi, ka HIV vakcīnai ir preventīvs efekts,» teikts Bangkokā publiskotajā paziņojumā.

«Vakcīnas efektivitāte HIV infekcijas riska mazināšanā ir 31,2%.«

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu