Pie ginekologa piespiedu kārtā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Piektdaļa Latvijas sieviešu ar ielaistu vēzi pie ginekologa nav bijušas desmit gadu.

«Tikai ar piespiešanu, ar piespiedu profilaktiskām apskatēm… Sievietes pie ginekologa neiet pat tad, kad parādās pirmie slimības simptomi,» atgriezties pie laikiem, kad sieviete nevarēja nokļūt pie speciālista, pirms nebija apmeklējusi ginekologu, aicina Latvijas Onkoloģijas centra 7. ginekoloģiskās nodaļas vadītāja daktere Velta Balcere.

Regulārām ginekoloģiskām apskatēm ir milzīga nozīme, lai pēc iespējas ātrāk atklātu dzemdes kakla vēzi, jo šī slimība sākumā var noritēt bez jebkādiem simptomiem. Toreiz, kad sievietes uz profilaktiskajām apskatēm dzina gandrīz vai ar varu, bija nesalīdzināmi mazāks dzemdes kakla vēža ielaisto gadījumu skaits nekā tagad. 2004. gadā Latvijā 228 sievietēm atklāts dzemdes kakla vēzis, aptuveni pusei slimība bijusi ielaista. «No 114 slimniecēm, kas ārstējās mūsu nodaļā, 71 audzējs bija konstatēts tikai vēlīnā — III vai IV — stadijā. 25 no šīm slimniecēm nebija apmeklējušas ginekologu vairāk nekā desmit, bet 37 — piecus sešus gadus. Guļot slimnīcas palātā ar ielaistu vēzi un jūtot, ka dzīvībai draud briesmas, lielākā daļa rūgti nožēloja savu vieglprātīgo rīcību,» stāsta Velta Balcere.

Reizēm sievietei ir pieci seši bērni un visas rūpes tiek veltītas tam, lai ģimene kaut kā varētu iztikt un izdzīvot. Nogurusī sieviete nepadomā, kas notiks ar ģimeni, bērniem, ja viņa savu slimību laikus neārstēs. Jāatceras, ka ginekoloģiskā izmeklēšana vienu reizi gadā iekļauta valsts profilaktisko apskašu programmā un par to nav jāmaksā.

Tas varēja nenotikt

Ja sieviete regulāri apmeklē ginekologu, var konstatēt priekšvēža stāvokļus, kurus ārstējot ļaundabīgo audzēju izdodas novērst. Ļaundabīgo audzēju iespējams atklāt arī tā sauktajā cancer in situ jeb «vēzis uz vietas» stadijā, kad ļaundabīgās pārvērtības skārušas tikai gļotādas virspusējo slāni un nav vajadzīga ne nopietna operācija, ne apstarošana, bet pietiek ar dzemdes kakla konusveida izgriešanu, kas gados jaunām sievietēm ļauj saglabāt dzemdi un pēc ārstēšanas laist pasaulē bērnus.

Sievietes profilaktiskā apskate nav iedomājama bez onkocitoloģiskās uztriepes — dzemdes kakla šūnu materiāla noņemšanas —, kas ļauj noteikt, vai šūnās nav ļaundabīgu izmaiņu.

Salīdzinājumam — 1987. gadā, kad šādā veidā tika izmeklētas 73,6% Latvijas sieviešu, tikai 28% saslimušo sieviešu dzemdes vēzi atklāja III un IV stadijā, 2004. gadā, kad uztriepi noņēma 35% sieviešu, ielaists dzemdes kakla vēzis tika konstatēts 49% gadījumu.

Nepievērš uzmanību asiņošanai

«Nereti pacientes uz jautājumu, kāpēc viņas tik ilgi nav vērsušās pie ginekologa, atbild: «Man taču nekas nesāpēja.» Bet vēzis sākuma stadijās nesāp,» skaidro Velta Balcere, «sāpes rodas tikai tad, ja blakus audzējam attīstās iekaisums vai audzējs pārgājis uz citiem orgāniem — urīnpūsli vai taisno zarnu. Sāpes var izraisīt arī metastāzes kaulos. Tāpēc ļoti svarīgi apmeklēt ārstu, kamēr vēl nav nekādu slimības pazīmju.

Ir arī sievietes, kas, pamanījušas nelielu asiņošanu, kad tā nekādā ziņā nedrīkst būt — vecākām sievietēm menopauzē, bet jaunākām — mēnešreižu starplaikā, saprot, ka tas signalizē par bīstamu slimību, tomēr pie ārsta nevēršas. Tās ir bailes, kas attur sievieti no ārsta apmeklējuma, bailes, ka viņas aizdomas par ļaundabīgo audzēju ginekoloģiskajā izmeklēšanā apstiprināsies.»

Taču vēzis nav neizārstējama slimība. Slimnieka liktenis pilnā mērā atkarīgs no tā, cik ātri ļaundabīgo audzēju atklāj un sāk ārstēt. Pērn Latvijā pilnīgi izveseļojās 86,4% sieviešu, kuras dzemdes kakla vēzi ārstēja I stadijā, un 54,2% no tām, kurām slimību atklāja II stadijā.

Par dzemdes kakla vēzi var liecināt:

  • neliela asiņošana pēc dzimumattiecībām;
  • asiņaini izdalījumi menstruāciju starplaikā;
  • sāpes krustos;
  • urinācijas traucējumi.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu