Ko ķermenis pasaka bez vārdiem?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ķermenis kā jutīgs barometrs liecina par mušu labsajūtu vai, gluži pretēji, uzrāda veselības sarežģījumus. Ir svarīgi prast jau laikus tos ieraudzīt.

Deguns. Plaušu slimību pamatā parasti ir deguna un deguna blakusdobumu patoloģija.

Mati.Sausi mati var liecināt par vairogdziedzera vai nervu sistē­mas darbības traucējumiem, A vitamīna trūkumu. Ja tie pār­lieku taukojas, organismā varbūt radušies hormonāli traucē­jumi. Ja problēmu nevar atrisināt, lietojot veselīgu, sabalansē­tu uzturu, jāmeklē ārsta palīdzība. Tas jādara arī tad, ja mati pastiprināti izkrīt (norma ir 50-100 matu; tas atbilst matu augšanas ciklam) — tātad endokrīnajā sistēmā radušies trau­cējumi. Vainīgs var būt stress, ilgstoša slimošana, antibiotiku lietošana. Matu aplūšana laukumos norāda, ka galvas ādā iemitinājusies sēnīte. Blaugznas visbiežāk rodas kādas iekšē­jas kaites dēļ.

AusisSāpes ausīliecina par vidusauss vai arējās auss iekaisu­mu. Kņudināšana vai nieze var signalizēt, ka sākusies in­fekcija (visbiežāk — streptokoks). Jāvēršas pie ausu, kakla un deguna slimību ārsta, kurš ieteiks gan ārstnieciskus pre­parātus, gan dos padomus par pareizas higiēnas ievēroša­nu. Apmeklēt speciālistu svarīgi arī tāpēc, ka reizēm šis šķietami vienkāršais simptoms var vēstīt par izmaiņām cukura līmenī, sevišķi cilvēkiem, kas sirgst ar cukura diabētu.

KājasIzspiedušas vēnas norada, ka attīstās vēnu paplašinājumi jeb varikoze, tātad ir traucēta asinsrite. Jo ātrāk tiks sākta ārstēšana, jo labāki būs rezul­tāti. Arī smaguma sajūta kājās visdrīzāk liecina par to, ka asins cirkulēšana pa asinsvadiem ir traucēta, sevišķi augšup (šī kaite galvenokārt piemeklē stāvoša vai sēdoša darba veicējus, jo kājas nepiedalās ķermeņa svara turē­šanā). Ja kājas sāp vai šķiet nogurušas jau no rīta, kā arī naktī, nekavējoties jādodas pie ārsta.

Ja plaisā papēži un nelīdz pēdu rūpīga kopšana, organisms vēsta, ka tam pietrūkst vitamīnu un minerālvielu, bet varbūt vainojama hiperkeratoze (izteikts plaukstu un pēdu ādas sausums). Iemesls varētu būt arī paaugsti­nāts cukura līmenis asinīs, aknu darbības, vielmaiņas vai gremošanas trau­cējumi, sēnīšu infekcija.

Par kāda iekšējā orgāna saslimšanu var ziņot arī varžacis. Vispirms gan jāmaina ārējie faktori — jāvalkā ērti apavi ar labu liesti, nevajadzētu vilkt pirk­stu galos pārāk ciešas zeķes.

Kāju sēnītes var liecināt arī par gremošanas traucējumiem.

Acis Šis maņu orgāns uzskatāmi liecina par cilvēka vispārējo veselības stāvokli. Ja acis asaro, iespējams, nedarbojas muskulis, kas darbina asaras (šī kaite raksturīga vecākiem cilvēkiem), vai arī ir gļotādas sa­slimšana. Nieze var liecināt par konjunktivītu vai ērcītēm, bet dažreiz tā izzūd, ja cilvēks uzturā ierobe­žo piena produktus.

Pietūkuši plakstiņi ziņo par nieru darbības traucējumiem, kā arī sirds un asinsvadu slimībām. Mai­siņi zem acīm visdrīzāk ir saistīti ar šķidruma aizturi organismā. Šo problēmu var atrisināt, uzturā ie­robežojot sāli, kā arī lietojot īpašus kosmētiskos līdzekļus (satur vielas, kas palīdz izvadīt šķidrumu, uz­labo mikrocirkulāciju). Ja tas nelīdz, jādodas pie ārsta.

Tumši loki ap acīm mēdz būt iedzimts defekts, bet var arī liecināt par pārslodzi, neizgulēšanos vai pārāk ciešiem briļļu rāmjiem (rada kapilārās asinsrites traucējumus un traucē zemādas apasiņošanu).

Acu patoloģijā dažkārt vainojami traucējumi aknu darbībā. Tos izārstējot, nereti uzlabojas arī redze.

RokasJa plaisā rokas, arī pirksti, iespējams, tā ir ādas sa­slimšana, ko izraisījusi sēnīte. Iemesls var būt arī alerģis­ka reakcija uz sadzīves ķīmiju vai kādu pārtikas produk­tu. Nepieciešams veikt analīzes un izmeklējumus, jo šie simptomi var liecināt arī par hronisku veselības problē­mu.

Ja rokas tirpst un nelīdz saišu un muskuļu iesildīšana dienas sākumā, kā arī fiziskās slodzes samazināšana, jā­griežas pie ārsta. Nekavējoties tas jādara tad, ja tirpst viena roka vai kāja, jo tas var nozīmēt, ka ir bojāta kāda nervu sistēmas daļa, bet, iespējams, tas ir kādas citas slimības simptoms, piemēram, sākusies kauliņa defor­mācija, izveidojusies cista, ir cukura diabēts, reimatisms.

Izmaiņas nagu (gan roku, gan kāju) krāsā un izskatā (bālgani vai zilgani laukumi, plaisas, svītras, sabiezējumi) var vēstīt par sēnīšu infekciju, vielmaiņas, asinsrites vai veģetatīvās nervu sistēmas traucējumiem, sirds nepietie­kamību vai cukura līmeņa paaugstināšanos. Nagi šķeļas un lūst (visbiežāk rudens sākumā, ziemā un pavasara sākumā) arī tad, ja ir gremošanas traucējumi. Ja nelīdz rūpīga kopšana, jāmeklē speciālista palīdzība.

Ja nagi ieaug regulāri (tātad tas nav saistīts ar nepa­reizu naga nogriešanu), varbūt ir radies pēdas šķērsvelves bojājums. Jāapmeklē tehniskais ortopēds.

Mute Mutes dobums liecina arī par kuņģa veselību, tāpēc ir sva­rīgi gan pareizi to kopt, gan lietot veselīgu uzturu. Kuņģa pa­toloģija dažkārt sākas no mutes dobuma, smaganu un zobu saslimšanām. Sliktas elpas iemesls var būt gan nekopti zo­bi, gan vāja gremošana. Tā var norādīt uz traucētu vielmaiņu vai arī ir reakcija uz atsevišķiem uzturā lietotiem pārtikas pro­duktiem. Par nopietnu saslimšanu var vēstīt gļotādas sau­sums, tāpēc jāpārbauda cukura līmenis asinīs, jādodas pie zobu higiēnista un ģimenes ārsta. Zobi pārlieku bojājas ne vien tāpēc, ka netiek pienācīgi kopti, bet arī tad, ja ir pārāk noslogoti iekšējie orgāni vai nepareizs uzturs.

Pirmā, ko ārsts parasti lūdz pacientam parādīt, ir mēle. Tā diagnostikā ir ļoti svarīga, jo mikrosimptomus uzrāda ievēro­jami ātrāk, nekā sākas slimības izpausme. Pēc mēles izska­ta un pārmaiņām gļotādā var spriest par kuņģa, aizkuņģa, aknu, nieru, žultspūšļa un citu orgānu veselību, visām orga­nisma funkcionālajām sistēmām. Piemēram, gļotādas vēsta, kādā līdzsvarā ir šķidruma un enerģijas aktivitāte. Bālgans aplikums, ko nevar noskalot vai notīrīt, liecina par gremoša­nas sistēmas traucējumiem, mutes dobuma kaiti, nevese­liem zobiem vai infekcijas slimību agrīnā stadijā, brūngana nokrāsa - par nieru problēmām. Ja mēle ir viegli ievainoja­ma, organismam trūkst B12 vitamīna.

Bērniem mēle un lūpas nereti pietūkst no krāsainajām im­porta konfektītēm. Tās satur alerģiskas reakcijas izraisošas vielas.

Āda Šis lielākais ķermeņa orgāns (arī — izvadorgāns, vielmaiņas orgāns) ir vispatiesākais spogulis, kas uzskatami parada gan cilvēka ie­radumus, gan vispārējo veselības stāvokli. Piemēram, sliktu sejas krāsu, pumpas, ekzēmu bieži vien rada gremošanas sistēmas traucējumi, konkrēti — zarnas. Vēl iespējamie iemesli — taisnās vai resnās zarnas iekaisums, avitaminoze, protams, arī stress.

Pinnes (uz sejas, kakla, muguras) pusaudžiem liecina par dzimumdziedzeru pastiprinātu darbību — izstrādājot hormonus, tie ak­tivizē tauku dziedzeru darbību. Ja pinnes rada problēmas, vajadzētu apmeklēt dermatologu, ginekologu vai endokrinologu. Pie ārsta noteikti jādodas tad, ja pinnes ir cilvēkiem, kas vecāki par 25 gadiem, jo iespējama nopietna saslimšana, piemēram, zvīņēde vai kā­da cita ādas kaite. Āda pastiprināti taukojas, ja radušies iekšējās sekrēcijas dziedzeru, vielmaiņas traucējumi. Tas var būt simptoms arī aknu, vairogdziedzera vai ginekoloģiskai saslimšanai. Savukārt sausa āda uz atsevišķām ķermeņa daļām liecina par vielmaiņas traucējumiem, A vitamīna trūkumu. Ja strauji mainās ādas krāsa (kļūst dzeltena vai brūngana), iespējams, cilvēks saslimis ar vīrushepatītu. Nekavējoties jāvēršas pie ārsta!

Gādāt par ādas veselību nozīmē arī rūpēties par zarnu mikrofloru. Pirmām kārtām — vairāk jālieto šķiedrvielas, nedēļā ieteicama at­slodzes diena (kliju, rupja maluma graudu putras vai burkānu kūre, kas palīdz izbirstēt zarnas). Zarnu uzpūšanos mazina, piemēram, pelašķu, kumelīšu vai kaķpēdiņu tēja. Iespējams, ārsts ieteiks arī eibiotiskos līdzekļus, kas gatavoti no dažādām izžāvētu baktēriju kultūrām (linekss, bifidumbakterīns u. c.). Sevišķi tie nepieciešami, ja tiek lietotas antibiotikas, kas ievērojami ietekmē vispārējo vese­lības stāvokli.

Konsultēja ģimenes ārste Sandra Šiliņa

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu