Smejoties var atbrīvoties no liekā svara

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Smejies skaļāk un biežāk!» — šo principu vajadzētu ievērot visiem, kas ievērot diētu.

Izrādās, smiekli rada enerģiju, kas spēj palīdzēt liekā svara zaudēšanas procesā. Smieklīgi? Nemaz! 10-15 minūšu ķiķināšana ik dienas sadedzina 10 līdz 50 kalorijas.

Patiesībā šajā padomā nav nekā smieklīga. Paziņojumu par smieklu lietderību pilnā nopietnībā uzklaudīja divi tūkstoši Eiropas kongresa cīņai pret aptaukošanos dalībnieki no 80 valstīm. Kongress noslēdzās Atēnās 2005. gada 4. jūnijā.

Ziņojuma autors — Maciejs Buhovskis, poļu izcelsmes profesors no ASV, kas strādā Vanderbiltas universitātes Medicīnas centrā. Viņš uzskata, ka kopā ar saviem Medicīnas centra kolēģiem ir pirmais, kas izlēmis noskaidrot, cik enerģijas tiek patērēts smejoties. «Mēs atklājām, ka smiekli patērē enerģiju,» — paziņoja zinātnieks.

Ja ticam Buhovska apgalvojumiem, tad 10-15 minūšu smiešanās no sirds spēj «sadedzināt» kalorijas, ko uzņemam, apēdot vidēja izmēra šokolādes tāfelīti. Lai atklātu šo faktu, profesors veica eksperimentu ar brīvprātīgajiem no Vanderbiltas universitātes.

Zinātnieki uzaicināja gandrīz 100 brīvprātīgos — 45 draugu pārus. Jauniešus ieslēdza telpās, kas līdzinās lētas viesnīcas numuriem, bet patiesībā bija tā dēvētās metaboliskās kameras, kurās tika noteikts, cik daudz skābekļa cilvēks ieelpo un cik ogļskābās gāzes izelpo — tādējādi zinātnieki aprēķināja enerģijas patēriņu. Papildus istabā darbojās ierīces, kas monitorēja sirds ritmu un veica visu skaņu ierakstu.

Brīvprātīgie tika apsēdināti krēslā pie televizora, viņiem bija aizliegts kustēties un sarunāties, lai lieki netērētu enerģiju. Turklāt jāpiezīmē, ka eksperimenta dalībnieki tika maldināti — viņi domāja, ka pētījuma mērķis ir izpētīt emocionālās reakcijas uz dažādiem videomateriāliem.

«Patiesos smieklus nav viegli izraisīt,» skaidro Buhovskis. «Ja tu cilvēkam pateiksi, ka mērīsi smieklus, viņš smiesies. Taču apzināti izraisītus smieklus regulē pavisam cita smadzeņu daļa. Mēs vēlējāmies patiesus smieklus.»

Vispirms bija nepieciešams uzzināt vielmaiņas rādītājus — metabolisko normu, kad organisms ir atslābinājies. Zinātnieki eksperimenta dalībniekiem rādīja Anglijas ainavas: «Bija nepieciešams pusstundu rādīt ko garlaicīgu, tādēļ izvēlējāmies britu dabasskatus,» stāsta profesors.

Nākošā eksperimenta fāze ilga vairāk par stundu — uz ekrāniem 10 minūtes rādīja jautru komēdiju, pēc tam 5 minūtes — aitu ganības, pēc tam atkal 10 minūšu komēdiju utt.

Lai noskaidrotu iespējamās atšķirības, atsevišķi tika testēti 7 draugu, 17 draudzeņu un 21 jauktais draugu pāris. Galu galā sirds ritma dati, ierakstītie smiekli un informācija par elpošanu laboratorijā tika apkopoti un rūpīgi analizēti.

Izrādījās, ka puiši smējās vairāk, nekā meitenes. Visgarākie smiekli ilga 40 sekundes. Zinātnieki pamanīja, ka smiešanās laikā metaboliskās normas palielinās par aptuveni 20%.

«Studenti smejoties sadedzināja par 20% vairāk kaloriju,» ziņo Buhovskis. «Mēs sākām rēķināt, kas notiks, ja kāds smiesies 10 vai 15 minūtes ik dienu, un atklājām, ka tādējādi atkarībā no ķermeņa uzbūves un smieklu intensitātes tiktu nodedzināts līdz 50 kalorijām. Pēc mūsu aprēķiniem gada laikā ar smieklu palīdzību var atbrīvoties līdz pat 2 kilogramiem, pie nosacījuma, ka jums ir jautri katru dienu.»

Jāpiezīmē, ka smieties vajag skaļi, citādi tas nedarbojas. Tiesa, nav skaidrs, kas var izraisīt 15 minūšu smieklu seansu ik dienas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu