Tievē ar prātu jeb Kā ātri kļūt slaidai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tikai astotā daļa Latvijas sieviešu un piektā daļa vīriešu ir apmierināti ar savu svaru, liecina «OMD Snapshots» maijā veiktais pētījums, kurā aptaujāti 1300 pilsētas un lauku iedzīvotāju.

Vasarai tuvojoties, 35% Latvijas sieviešu un 11% vīriešu ievēro vai plāno ievērot kādu diētu. Vislielāko piekrišanu «tievēšanas kūres» guvušas rīdzinieču vidū — gandrīz puse daiļā dzimuma pārstāvju vecumā no 15 līdz 49 gadiem ietur vai vasarā ieturēs kādu diētu. Arī trešdaļa citu Latvijas pilsētu un lauku sieviešu slaido līniju cer atgūt ar diētu.

Kuru diētu izvēlēties? Vai tā dos cerēto rezultātu? Vai tievējot nenodarīsim pāri savai veselībai? Varbūt diētas ārsta Ata Tupiņa viedoklis par dažām populārām diētām ļaus jums rast atbildes uz šiem jautājumiem.

Ārstnieciskā jeb desmit dienu diēta

Šī ir viena no populārākajām diētām, ko piedāvā gan pašmāju, gan ārzemju interneta portāli. Ko sola: precīzi ievērojot diētu, dienā var zaudēt 1 kg, desmit dienās var atbrīvoties no 10 kilogramiem.

Kas jāievēro:

  • jāēd tikai norādītie produkti,
  • jāievēro dienu secība,
  • diētas laikā nedrīkst lietot kafiju, gāzētus dzērienus un alkoholu,
  • ieteicams papildus lietot vitamīnus,
  • nedzert dārzeņu dienās (4., 5., 9. un 10. diena), šķidruma vietā jāēd apelsīni.

Kas jāēd:

1. un 6. diena — 1,5 l kefīra

2., 3., 7. un 8. diena:

  • Brokastīs — saldināta tēja, pusšķēle maizes ar sviestu.
  • Pusdienās — gaļas buljons, 150–200 g vistas vai liellopa gaļas, 2 ēdamkarotes zaļo zirnīšu, 1 maizes šķēle.
  • Launagā — tēja.
  • Vakariņās — 2 ēdamkarotes biezpiena, tēja.

4., 5., 9. un 10. diena:

  • Brokastīs — 1 apelsīns.
  • Pusdienās — dārzeņu zupa (bez gaļas).
  • Launagā — apelsīns.
  • Vakariņās — dārzeņu salāti vai sautēti dārzeņi.

«Tievētāju» atsauksmes

  • «Ievēroju šo diētu tikai divas dienas, jo trešās dienas rītā pamodos ar sliktu dūšu un tikko spēju pavilkt kājas.»
  • «Nenometu 10 kilogramus, bet pieci kilogrami 10 dienās ir! Diēta tiešām laba.»
  • «Diemžēl būs jāsaka «atā» šai diētai, jo dārzeņu dienas ir tīrās šausmas. Ķermenim vajadzīgs ūdens. Tas ir ļoti svarīgi. Man jau melnie gar acīm sāka rādīties. Nav laba šī diēta.»
  • «Bez ūdens vairākas dienas! Tas nu nav normāli. Šo diētu nevajadzētu mēģināt. Neapmierina arī tas, ka tās laikā nevar dzert kafiju.»

Diētas raksturojums. Šis ir viens no «urrā variantiem» jeb ātrās, strauja svara zaudēšanas versijām, kas vienmēr saistās ar izteiktu hipokalorāžu jeb uzturu ar samazinātu kaloriju daudzumu, kas parasti svārstās 300–1000 kcal robežās. Pamatvielmaiņas nodrošināšanai jeb dzīvības uzturēšanai cilvēkam dienā nepieciešamas 1400–1500 kcal. Šajā diētā uzņemto kaloriju daudzums ir samazināts jau zem dzīvības procesu uzturēšanai nepieciešamā minimuma.

Diētā iekļauta vistas vai liellopa gaļa, jo olbaltumvielas rada sāta sajūtu un «ceļ» pamatvielmaiņu, taču tikpat labi to varētu aizstāt ar olu, biezpienu vai zivi. Tā ka ļauts izvēlēties — svaigus vai sutinātus dārzeņus, tos noteikti jālieto svaigā veidā, lai organisms uzņemtu nepieciešamās šķiedrvielas, minerālvielas un vitamīnus.

Vai izdosies sasniegt solīto rezultātu? Skan ļoti vilinoši — desmit dienās desmit kilogrami. Tomēr ir milzīga atšķirība, kas šo diētu ievēro. Slaidai sievietei ar maziem tauku «kukulīšiem» izdosies zaudēt 2–3 kg, bet apaļīga sieviete vai vīrietis, kas ikdienā uzturā lietojis desas un šķiņķi, kuram ir šķidruma aizture, tūska, zaudēs pat 12–14 kg.

Vai iegūto svaru izdosies saglabāt? Diemžēl varu droši apgalvot, ka iegūto rezultātu saglabāt neizdosies. Kāpēc? Ievērojot diētas ar mazu kaloriju daudzumu, veidojas ekonomiskā vielmaiņa, kas vērsta ne tikai uz taukaudu sadalīšanos, bet arī uz organisma atūdeņošanos, tas nozīmē, ka svars tiek zaudēts uz ūdens rēķina un tādēļ, ka iztukšojas kuņģa un zarnu trakts.

Lai svaru saglabātu, jāapēd tāds barības daudzums, ar kuru pietiek organismam, nevis izsalkuma sajūtas remdēšanai. Tiklīdz ēdīsit tik daudz, lai justos paēdis, zaudētie kilogrami ātri vien atgriezīsies.

Lielākais mīnuss. No dietologa viedokļa, ieteikums diētas laikā nedzert ir vislielākā aplamība. Jo cilvēks mazāk ēd, jo vairāk viņam jādzer! Ēdot tikai apelsīnus, cilvēks nevar uzņemt visu organismam nepieciešamo ūdens daudzumu, t. i., 2,5–3,5 l dienā.

Cilvēkiem, kas plāno izmēģināt šo diētu, iesaku raudzīties, lai tīrā veidā izdzertā šķidruma (ūdens, minerālūdens, zāļu novārījums vai tēja) daudzums būtu 1–1,5 l dienā. Lai gan šajā gadījumā zaudēto kilogramu skaits nebūs tik liels, jūs nenodarīsit pāri savai veselībai.

Kādos gadījumos kategorisks — nē? Ievērojot šo diētu, veselības stāvoklis var ievērojami pasliktināties cilvēkiem ar vēnu problēmām, aterosklerozi.

Neuzņemot pietiekami daudz šķidruma, mainās asiņu viskozitāte, citiem vārdiem sakot, tās kļūst biezākas. Ja asinsvados ir aterosklerotiskas pangas, tās var atrauties un veidoties trombs. Pat pilnīgi veseliem cilvēkiem var veidoties eritrocītu agregācija jeb salipšana un veidot mikrotrombu mazajos asinsvados — kapilāros. Vasarā organisma atūdeņošanās ir sevišķi bīstama, jo var izraisīt pārkaršanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu