Mīti un aizspriedumi par kontracepcijas izvēli

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kontracepcija ir pasākumu komplekss, ko izmanto, lai novērstu neplānotas grūtniecības iestāšanos, tas ir viens no ģimenes plānošanas aspektiem, un, šķiet, tam jābūt divu cilvēku lēmumam, tomēr apgalvosim, ka kontracepcijas izvēlē iesaistītas ir vismaz trīs personas — trešais būtu ārsts (visbiežāk ginekologs).

Laika gaitā pasaulē krājas pieredze vienu vai citu metožu lietošanā, parādās jaunas metodes, tiek uzlabotas vecās, taču sabiedrībā joprojām ir daudz aizspriedumu un nevar teikt, ka informētības līmenis ir pietiekams. Speciālistiem ar medicīnisku izglītību ir liela loma nepieciešamās informācijas sniegšanā, tomēr tikai 60% sieviešu mēģina uzzināt par kontracepciju no ginekologa; ļoti populāri informācijas avoti ir sieviešu žurnāli, informatīvie bukleti un draudzenes; savukārt vīrieši informāciju par kontraceptīvajiem līdzekļiem parasti iegūst no dzimumpartnerēm, draugiem un vīriešu žurnāliem.

Tradicionāli kontracepcijas līdzekli izvēlas sieviete un visa atbildība gulstas uz viņu, bet jāpiemin, ka ir vērojamas pozitīvas tendences un apmērām 40% sieviešu lēmumu par kontracepcijas lietošanu pieņem kopā ar vīrieti, bet diemžēl, paskatoties no cita skata punkta, Latvijas statistika rāda, ka plānotas tiek tikai ap pusi visu grūtniecību. Abortu skaits Latvijā saglabājas liels, un, kā rāda ārstu-ginekologu aptaujas dati (aptauja veikta 2004. gada pavasarī), visbiežākais iemesls aborta veikšanai ir kontracepcijas nelietošana vai nedrošu un maz efektīvu metožu lietošana. Tikai retos gadījumos aborta iemesls ir ikdienā lietotas kontracepcijas kļūda vai nepareizi lietota metode. Vairākums ginekologu ir pārliecināti, ka sievietes informētībai un izpratnei par kontracepciju un ģimenes plānošanu ir lielāka nozīme nekā materiālajiem un sociālajiem apstākļiem.

Kontracepcijas metožu lietošanas aspekti, tostarp arī mīti

Dabiskās kontracepcijas metodes

Par šīm metodēm nav jāmaksā. Neskatoties uz to, ka šīs metodes ir maz efektīvas, tomēr sievietes, kuras seko savam menstruālajam ciklam, skaita dienas vai mēra bazālo temperatūru, ir daudz labāk informētas un saprotošas par fizioloģiskām izmaiņām savā organismā un labāk izprot savu ginekoloģisko veselību. Sievietes, kuras seko cikliskajām izmaiņām savā organismā, spēj pielietot iegūtās zināšanas arī plānojot grūtniecību.

Mīti un aizspriedumi

  • Lielākā daļa sieviešu zina, kad viņām ir auglīgas dienas. Patiesībā: Vairākos pētījumos tika pierādīts, ka lielākā daļa sieviešu nav labi informētas par savām auglīgajām dienām katru mēnesi.
  • Dabiskās kontracepcijas metodes ir nedrošas. Patiesībā: Šīs metodes var būt diezgan drošas, ja tiek lietotas ļoti rūpīgi, pareizi un pastāvīgi, it īpaši, ja tās pielieto sievietes, kurām ir regulārs menstruālais cikls.

Barjermetodes

Mīti un aizspriedumi

  • Katrs zina, kā pareizi lietot prezervatīvu. Patiesībā: Sievietes un it īpaši pusaudzes gandrīz vienmēr ir pārliecinātas, ka visi vīrieši zina un prot lietot prezervatīvus pareizi un nepieļaut to plīšanu vai noslīdēšanu, bet tā nav taisnība.
  • Nevar iegūt STS, ja vienmēr lieto prezervatīvu. Patiesībā: Daži cilvēki domā, ka prezervatīvs pasargā no visām seksuāli transmisīvajām slimībām un nodarbojas ar seksu, pat ja redz uz dzimumorgāniem čūlas vai citus gļotādas bojājumus. Jebkurš āda-āda kontakts var sekmēt STS izplatīšanos. Jāpiemin, ka tagad arī Latvijā ir nopērkama lateksa plēve, ko iesaka lietot orālā seksa laikā.
  • Spermicīdi paši par sevi ir tikpat droši, kā jebkura cita barjermetode. Patiesībā: Tikai spermicīdo vielu lietošanas gadījumā neefektivitātes un kļūdas risks ir daudz lielāks nekā lietojot jebkuru citu barjermetodi.
  • Prezervatīvi, kas ir apstrādāti ar nonoksinolu-9 ir efektīvāki nekā parasti prezervatīvi. Patiesībā: Gan ar lubrikantu pārklāti, gan nepārklāti kondomi ir vienlīdz efektīvi.
  • Spermicīdi ir universālas baktericīdas vielas. Patiesībā: Spermicīdi nespēj pasargāt no visām infekcijām: tie nedarbojas pret hlamīdijām, gonokokiem un HIV. Līdz ar to Pasaules Veselības organizācija rekomendē vienmēr lietot prezervatīvu, lai izsargātos no infekcijām, iesaka nelietot nonoksilonu-9 anālā seksa gadījumos un brīdina, ka nonoksinola-9 lietošana var paaugstināt gļotādas traumatizāciju, ja dzimumakti notiek vairākas reizes dienā.
  • Netradicionālo seksa veidu laikā nevar inficēties ar STS. Patiesībā: Nevar nepieminēt, ka gļotāda, ar kuru izklāta taisnā zarna un mutes dobums, nav pielāgota dzimumaktam un tā laikā tiek traumēta. Jebkura gļotāda, jo īpaši bojāta gļotāda, ir ieejas vārti infekcijai. Latvijas aptiekās ir nopērkamas speciālas lateksa plēves.

Intrauterīnā kontracepcija jeb spirāle

Mīti un aizspriedumi

  • Nedzemdējošās sievietes nevar lietot intrauterīnu spirāli (IUS). Patiesībā: Tas, ka sievietei nav bijušas dzemdības, nav kontrindikācija IUS lietošanai. Rūpīgi atlasītā nedzemdējošo sieviešu grupā IUS var veiksmīgi lietot.
  • IUS paaugstina ārpusdzemdes grūtniecības risku. Patiesībā: IUS nepaaugstina ārpusdzemdes grūtniecības risku, jo tās darbība pirmkārt ir vērsta uz apaugļošanās prevenciju. Ir pierādīts, ka IUS lietotājām ektopisko grūtniecību risks ir zemāks nekā sievietēm, kuras nelieto nekādu kontracepcijas metodi. Tomēr sievietēm, kurām ir iestājusies grūtniecība pie esošas IUS, ārpusdzemdes grūtniecība jāizslēdz.
  • IUS paaugstina neauglības risku. Patiesībā: IUS nepaaugstina neauglības risku. Sievietes, kuras pārtrauc IUS lietošanu, ir tikpat auglīgas kā sievietes, kuras nekad to nav lietojušas. Varu saturošas IUC lietošana neasociējas ar paaugstinātu neauglības risku tubāro faktoru dēļ nedzemdējošām sievietēm.
  • IUS paaugstina iegurņa iekaisuma slimības (IIS) rašanās risku. Patiesībā: IIS epizožu biežums IUS lietotāju vidū neatšķiras no vispārējās populācijas. IIS risks var būt tikai IUS ievietošanas laikā.
  • IUS nav efektīva kontracepcijas metode. Patiesībā: IUS ir augsti efektīva ilgtermiņa metode. Ilgstoši lietojot IUS, grūtniecības iestāšanās risks ir salīdzināms ar risku olvadu liģēšanas operācijas gadījumā. Levonorgestrela iuntrauterīnā sistēma ir tikpat efektīva kā olvadu liģēšana.

Hormonālā kontracepcija

Kombinētā orālā kontracepcija

Galvenais darbības mehānisms ir gonadotropīnu sekrēcijas supresija, panākot ovulācijas inhibīciju. Citi darbības mehānismi ir endometrija proliferācijas mazināšana, tāda veidā padarot neiespējamu implantāciju; biezo dzemdes kakla gļotu produkcijas sekmēšana, kas traucē spermatozoīdu kustībai; iespējama ietekme uz olvadu sekrēciju un peristaltiku, kas kavē olšūnas un spermatozoīdu transportu. Pasaules Veselības organizācija izstrādājusi absolūto un relatīvo kontrindikāciju sarakstu KOK lietošanai (3. tabula).

Mīti un aizspriedumi

  • KOK izraisa vēzi. Patiesībā: KOK samazina olnīcu un endometrija vēža risku. Olnīcu vēža risks samazinās vismaz pusei no sievietēm, kas lieto KOK. 20 pētījumu metaanalīze atklāja, ka olnīcu vēža draudi samazinās atkarībā no KOK lietošanas ilguma (risks mazinās par 10-12% pēc viena gada lietošanas un par 50% pēc piecu gadu ilgas lietošanas). Šī riska samazināšanās saglabājas no 10 līdz 20 gadiem pēc KOK lietošanas pārtraukšanas. Tāpat riska pazemināšanos konstatēja arī sievietēm ar BRCA1 un BRCA2 gēnu mutācijām pēc KOK lietošanas. KOK lietošana par 50% samazina endometrija vēža risku. Ir pētījumi, kuros atklāj arī KOK protekciju attiecībā uz kolorektālo vēzi.
  • Nepieciešami pārtraukumi KOK lietošanā (sievietei jāatpūšas). Patiesībā: Tas nav nepieciešams. Pārtraukumi KOK lietošanā paaugstina nevēlamas grūtniecības iestāšanās risku, kā arī noved pie neregulārām asiņošanām.
  • KOK ietekmē auglību. Patiesībā: KOK darbība ir atgriezeniska un fertilitāte pilnībā atjaunojas viena līdz trīs mēnešu laikā.
  • KOK izraisa augļa defektus, ja grūtniecība ir iestājusies uz tablešu lietošanas fona. Patiesībā: Nav atrasti pierādījumi, ka KOK būtu rādījuši kādas attīstības defektus, ja tabletes nejauši lietotas grūtniecības laikā.
  • KOK drīkst lietot tikai līdz 35 gadu vecumam. Patiesībā: Veselas nesmēķējošas sievietes drīkst lietot KOK līdz pat menopauzei.
  • KOK izraisa akni. Patiesībā: tieši otrādi — kombinēti orālie kontraceptīvi uzlabo ādas stāvokli, jo mazina cirkulējošu brīvo androgēnu daudzumu, kā arī ir rādītas tabletes, kas satur īpašu gestagēna komponentu ar antiandrogēno darbību.

Minipilles (progestagēnus saturošā orālā kontracepcija — POK)

Darbības mehānisms balstās uz dzemdes kakla gļotu aliterāciju: samazina gļotu daudzumu, paaugstina to viskozitāti un izmaina iekšējo struktūru, kas noved pie spermatozoīdu penetrācijas neiespējamības. Vienlaicīgi nomāc ovulāciju, galvenokārt bloķējot vai samazinot luteinizējošā hormona pacēlumu cikla vidū (40-50% anovulatoru ciklu), kā arī izraisa endometrija hipoplāziju. Lai sasniegtu maksimālu efektu, tabletes jālieto katru dienu precīzi vienā un tajā pašā laikā.

Mīti un aizspriedumi

  • POK var lietot tikai sievietes pēcdzemdību periodā. Patiesībā: Kaut gan POK ir droša, lietojot pēcdzemdību periodā, tas nenozīmē, ka to nevar lietot citā dzīves posmā. Vienīgi tās efektivitāte šķiet ir nedaudz zemāka nekā KOK, jo ir īpašas lietošanas regularitātes prasības.
  • POK nav efektīva kontracepcijas metode. Patiesībā: Ja lieto precīzi un pareizi, tad efektivitāte ir augsta.

Vaginālais riņķis

Pasaulē to izmanto kopš 2001. gada. Pašlaik ir pieejams arī Latvijā. Darbības mehānisms ir tāds pats kā KOK. Kontrindikācijas ir līdzīgas KOK, papildu kontrindikācijas — alerģiska reakcija uz kādu riņķa komponentu un uterovagināls prolapss vai maksts stenoze.

Mīti un aizspriedumi

Neskatoties uz to, ka kontracepcijas veids ir salīdzinoši jauns, mīts jau ir radies.

  • Riņķis ir jūtams dzimumakta laikā. Patiesībā: Aptaujas rāda, ka, ja vīrietis nav zinājis, ka sieviete kā kontracepcijas metodi ir izvēlējusies vaginālo riņķi, tad nekādas izmaiņas netiek pamanītas.

Transdermālais plāksteris

Tirgū tiek piedāvāts kopš 2001. gada. Arī Latvijā pašlaik ir pieejams. Darbības mehānisms līdzīgs KOK, vienīgi mainīts hormonu pievadīšanas veids. Ierobežojumi tādi paši kā KOK izvēles gadījumā, nav ieteicams lietot sievietēm, kuru svars pārsniedz 90 kilogramus (saistīts ar hormonu uzsūkšanās procesu).

Mīti un aizspriedumi

  • Plāksteris neturēsies sporta nodarbību laikā, dušā, peldoties. Patiesībā: Plāksterim ir izcilas adhezīvas īpašības un tas neatlīmējas ūdenī, saunā u. tml. Galvenā prasība: ievērot pielīmēšanas tehniku un katru dienu pārliecināties, ka plāksteris turas adekvāti.
  • Pateicoties hormonu transdermālai nokļūšanai organismā, plākstera lietotājām novēro mazākas lipīdu profila izmaiņas, salīdzinot ar KOK lietotājam. Patiesībā: Diemžēl holesterola un triglicerīdu līmeņa paaugstināšanos novēro vienlīdz bieži abās grupās.
  • Lietojot plāksteri, sieviete pieņemas svarā. Patiesībā: Nav atrastas atšķirības ķermeņa svara izmaiņās plāksteri un placebo lietojošām sievietēm.

Injicējamā hormonālā kontracepcija, implanti

Mīti

  • DMPA, nejauši injicēts grūtniecei, izraisa augļa attīstības defektus. Patiesībā: Nav datu, ka DMPA varētu izraisīt iedzimtus defektus.
  • Visas DMPA lietotājas pieņemas svarā. Patiesībā: Dažas pacientes varētu pieņemties svarā, tomēr jādomā, ka būtu nepieciešama diētas korekcija.
  • DMPA nedrīkst izmantot ar krūti barojošas mātes. Patiesībā: Šķiet, ka tā varētu būt efektīva un nekaitīga kontracepcijas metode pēcdzemdību periodā. Preparāta lietošanas instrukcijā šī indikācija nav minēta.
  • DMPA izraisa vēzi. Patiesībā: DMPA samazina endometrija vēža risku. Pierādījumu, ka DMPA paaugstina citas lokalizācijas vēža iespējamību, nav.

Avārijas jeb postkoitālā kontracepcija

Pierādīts, ka efektīvākais avārijas kontracepcijas lietošanas režīms ir: lietot uzreiz divas tabletes pēc iespējas ātrāk pēc neizsargāta dzimumakta, vēlams pirmo 72 stundu laikā.

Mīti

  • Avārijas kontracepcija izraisa mini-abortu. Patiesībā: Avārijas kontracepcija neietekmē jau esošo grūtniecību. Tā neļauj notikt ovulācijai vai implantācijai (atkarībā no cikla dienas, kurā tā tika lietota).
  • Avārijas kontracepcija satur lielas hormonu devas, kuras var būt kaitīgas. Patiesībā: Vienreizēja hormonu deva, ko satur divas avārijas kontracepcijas tabletes, ir droša un to var lietot principā jebkura sieviete, kurai tas ir nepieciešams. Tikai jāatceras, ka tā tomēr ir izeja no ārkārtas situācijas, nevis veids, kā varētu regulāri izsargāties no grūtniecības.

Ķirurģiskā kontracepcija

Mīti

  • Pēc olvadu liģēšanas paaugstinās histerektomijas risks. Patiesībā: Vienā pētījumā tika atklāts, ka histerektomijas biežums paaugstināts sievietēm, kuras tika ķirurģiski sterilizētas vecumā no 20 līdz 29 gadiem, bet ne starp sievietēm, kas kuras sterilizētas pēc 30 gadu vecuma. Bioloģiskā pamatojuma šiem rezultātiem nebija.
  • Vazektomija ietekmē vīrieša seksuālo funkciju. Patiesībā: Dzimumfunkcija vīrietim netiek traucēta, orgasma laikā tāpat kā līdz šim izdalās sēklas šķidrums, bet tajā nav spermatozoīdu, orgasmu tas nekādi neietekmē.
  • Vazektomijas efekts ir uzreiz. Patiesībā: Metodes efekts sāk izpausties 8-12 nedēļas pēc operācijas vai aptuveni pēc 15-20 ejakulācijām.
  • Vazektomija paaugstina prostatas vēža risku. Patiesībā: Gadījumu analīzes pētījumos odds ratio variē no 0,5 līdz 6,7, bet lielos kohortas pētījumos relatīvais risks ir robežās no 0,8 līdz 2,1. To skaidro ar pētījumu neviendabīgumu un dažādu atlases kritēriju pielietošanu. Nav objektīva organiskā iemesla, kas saistītu vazektomiju ar prostatas vēža rašanās mehānismu.

Nobeigumā

Sievietes organisms ir ieprogrammēts rādīt bērnu, bet, lietojot kontracepcijas metodes, sievietes mēģina ienest savas korektīvas dabas iecerētā procesa norisē. Lai šīs izmaiņas neatstātu nelabvēlīgu ietekmi uz sievietes auglību un nerastos blaknes, lietojot nepiemērotas kontracepcijas metodes, to izvēlei jābūt visai nopietnai.

Kontracepcija palīdz būt atbildīgam par savu seksuālo dzīvi un reproduktīvo veselību, būt veselam tad, kad vēlēsies veidot ģimeni un radīt bērnus.

Pilnu rakstu lasi žurnāla "Doctus", maija numurā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu