Kāpēc tev jātievē jeb Ēdam bulciņas ar lepnumu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Horvātijas kūrortpilsēta Dubrovnika atrodas stāva kalna pakājē.

Tās ielās resnus cilvēkus neredzēt. Bet viņi tur ir, tikai sēž savas mājas pagalmā. Dubrovnikā, lai brīvi pastaigātos pa pilsētu, ir jānotievē. Tā esot pieņemts. Bet var arī sakrāt naudu mašīnai, un tad tievēt vairs nav nekādas vajadzības — no pagalma pa taisno automobilī, un neviens tevi neredzēs.

Šī stāsta morāle ir vienkārša: slaidums nav pašmērķis, bet viens no īstā mērķa sasniegšanas veidiem. Pirms izšķiries par svara nomešanu, padomā, kāpēc tev vispār tas ir nepieciešams.

Atbrīvoties no liekā svara skaistuma vārdā ir ļoti grūti. Stimuls nav pietiekami būtisks. Vīrs lieko kilogramu dēļ varbūt paburkšķēs, tomēr diezin vai pametīs. Bet, ja nu šis šķiras un apgalvo, ka galvenais iemesls ir tavas kuplās miesas, viņš ir nelabojams melis, patiesībā aiz tā slēpjas milzums citu iemeslu. Ja tu šādā situācijā ķersies pie diētas, līdz ar zudušajiem kilogramiem problēmas nezudīs — diēta nav nekāda brīnumnūjiņa.

Varbūt tu jau gara acīm redzi, cik dievīgi izskatītos draudzenes kāzās, ja vien nomestu tos desmit kilogramus? Tomēr pat iespīlējusies šaurajā vakarkleitā, tu, visticamāk, konstatēsi, ka pie kājām tā arī nemētājas tava auguma formu satriektie vīrieši. Toties deserta radītā bauda ir zudusi, tāpēc jau pāris dienās pēc kāzām tu veikli vien atgriezīsies pie miesīgajiem 80 kilogramiem.

Tikai tad, ja sajutīsies citāda psiholoģiski, tu spēsi veiksmīgi zaudēt svaru. Tev iekšējām psiholoģiskajām izmaiņām jāpiemērojas ārēji, nevis otrādi. Pat ja esi nolēmusi novājēt veselības dēļ, abstraktais mērķis dzīvot ilgāk neatturēs no pārēšanās uz ilgu laiku. Toties reāli diabēta draudi, augsts holesterīna līmenis, arteriālā hipertonija, olnīcu policistoze un neauglība var nodrošināt svara normalizēšanos.

Vai zini, ko upurēsi

Labi, lēmums ir pieņemts. Tu esi gatava sevi ierobežot, cik vien spēj. Bet vai tu esi pārliecināta, ka šie piespiedu upuri būs izturami?

Pirmkārt, pēc novājēšanas neviens eksresnais nekad vairs nedrīkstēs ēst tikpat, cik viņa vienmēr slaidais draugs. Nāksies samierināties, ka visu mūžu tu mocīsies ar bada sajūtu. Lai aizgaiņātu domas par ēdienu, vajadzēs atrast interesantu nodarbošanos — apmēram tāpat kā bijušais alkoholiķis aizraujas ar filatēliju un sāk dzert stipru kafiju. Atkarība nemīl tukšumu. Ja cilvēkam ir tieksme būt atkarīgam no ēdiena, narkotikām vai cigaretēm, to nākas aizstāt ar citu — veselīgāku vai nekaitīgāku.

Otrkārt, tu būsi nolemta lielai fiziskai slodzei. Un ne jau tāpēc, ka mokoša aerobikas stunda sadedzina nelaimīgās 300–400 kilokalorijas, kas ir tikai puse no samērā pieticīgām pusdienām. Sports un kustības tev būs vajadzīgas nevis svara zaudēšanai, bet gan muskuļu masas palielināšanai. Attīstīta muskulatūra pastāvīgi patērē enerģiju, tātad arī kalorijas — gan tad, kad tu guli, gan tad, kad lasi, gan tad, kad sarunājies. Muskuļu masa ir jāpieaudzē, lai pēc notievēšanas noturētu svaru. Turklāt papildus tam sports palīdz saglabāt audu elastību — liekā āda nenokarāsies ne uz vēdera, ne gurniem.

Ķermeni uz izbrīnu nepaķersi

Holivudas ātrās notievēšanas diētas ir domātas tikai Holivudai. Kad Tomu Krūzu aicināja filmēties slavenajā «Intervijā ar vampīru», viņam izvirzīja nosacījumu mēneša laikā atbrīvoties no apaļajiem vaigiem un 15 kilogramiem. Krūzs, protams, tika galā ar šo uzdevumu, tomēr viņam nācās nolīgt gan īpašu pavāru, gan profesionālu treneri.

Nu ko, miljoniem liela honorāra dēļ var ātri nomest svaru un riskēt ar veselību. Ātra svara zaudēšana patiešām ir ļoti kaitīga! Badojoties tu izjūti spēcīgu stresu, izdalās daudz adrenalīna, kas sadedzina taukus. Taču šāda stresa galamērķis ir pielāgošanās dzīvei bada apstākļos, un resnuļiem raksturīgais jau tāpat taupīgais kaloriju patēriņš pārvēršas supertaupīgā — sāk kratīt drebuļi, aiz bada griežas galva, bet svars nekrītas. Tev šķiet, ka esi sasniegusi ideālo svaru, tāpēc beidzot vari atļauties lieku vistas kājiņu — bet iebaidītais organisms katru kaloriju tūlīt pat atliek tauku rezervē — un ja nu atkal vairs nebaros?! Rezultātā tu ne tikai atgūsti iepriekšējo svaru, ko dēvē par aptaukošanās recidīvu, bet dabū to atpakaļ ar uzviju — tas ir ārkārtīgi nepatīkamais rikošeta efekts.

Pastāvīgu svaru uztur ļoti smalka un sarežģīta sistēma. To var viegli sabojāt, un nebeidzami nervu sistēmas, hormonālie vai gremošanas traucējumi būs neizbēgami. Pēc stresainas, mokošas badošanās papildus rikošeta efektam var iedzīvoties arī veselā slimību buķetē, tāpēc labāk ir vispār netievēt, nekā iepīties kārtējā svara zaudēšanas kampaņā.

Savu bulciņu ēd lepni

Ja nu tu tomēr esi noskaņota tievēt, sameklē labu ārstu. Labu — tas nozīmē tādu dietologu, kam ir sertifikāts un kas neklaigā, ka «nav iespējams būt pārlieku tievai». Un galvenais tādu, kas piedāvā samazināt svaru pēc individuāla grafika, zaudējot no viena līdz trim kilogramiem mēnesī, un regulāri pārbauda tavu veselību. Pats tuklītis nespēj kontrolēt barības uzņemšanu atbilstoši savam enerģijas patēriņam. Ja viņš to prastu, par nekādiem 95% aptaukošanos mēs nerunātu. Tāpēc bez dietologa, kurš pateiks, kādā daudzumā un kad ēst, bieži vien ir vajadzīgs arī psihoterapeits, kas palīdzēs atteikties no ierastā atslābināšanās veida — pārēšanās — un iemācīs, kā nekļūt nervozai pastāvīgā izsalkuma dēļ.

Un iegaumē, ka svars ir tikai un vienīgi tava privātā darīšana. Nevienu nepārsteidz alpīnisti un deltaplanieristi, kas riskē ar dzīvību. Tāpat kā viņiem arī tev ir tiesības riskēt ar savu veselību, un nevienu citu tas neskar. Tavs liekais svars nav bīstams apkārtējiem!

Reiz vasarā es novēroju traģikomisku ainu. Pie ezera jauniešu grupiņa bija uzrīkojusi pikniku. Visi locīja iekšā ugunskurā ceptas desiņas, cepumus un čipsus. Tikai viena, resnākā, meitene neko neēda un citiem teica, ka ievēro stingru diētu. Laiku pa laikam viņa aizlavījās līdz krūmiem un nez kāpēc atgriezās ar baltu degunu. Kādu ieinteresēja šī dīvainā parādība, un viņš pārsteidza meiteni brīdī, kad viņa, rīstoties un notraipot seju, slepeni koda nost pamatīgu gabalu no milzīga ar pūdercukuru apkaisīta kliņģera. Nabadzīte gandrīz raudāja, kad viņas noslēpums tika atklāts.

Tāpēc ēd lepni! Tērpies gaišās un spilgtās drēbēs, piesaisti apkārtējo uzmanību ar dziļiem un vēl dziļākiem dekoltē, atkailini savus krāšņos plecus, garus svārkus aprīko ar kārdinošiem šķēlumiem. Nevienam nav tiesību tev neko pārmest, jo tas uz viņiem itin nemaz neattiecas! Un, ja vien tu pati vēlēsies, jebkurā brīdī varēsi mainīt gan sevi, gan savu dzīvi.

Nobeigums. Pilnu rakstu lasi žurnāla «Lilit» jūnija numurā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu