Ar ūdeni ir jādraudzējas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šis varbūt ir īstais brīdis, lai runātu par ūdens procedūrām. Pat ja laiks kādu dienu ir auksts un lietains, klusībā dzīvojam vasaras un peldsezonas gaidās. Ar agrīnām peldēm brīvā dabā gan neiesaka pārsteigties ne ārsti, ne epidemiologi, ne glābēji. Taču ūdens procedūras — gan tās, ko piedāvā ārstniecības iestādēs, gan tās, ko katrs var veikt saviem spēkiem — mums patiesībā ir pieejamas neatkarīgi no gadalaika.

Viena no senākajām

Ūdensdziedniecība ir viena no senākajām ārstniecības metodēm. Ūdens iedarbojas uz mūsu organismu termiski, mehāniski un ķīmiski.

Par nozīmīgāko uzskata termisko kairinājumu. Mainot ūdens temperatūru, var panākt dažādas organisma reakcijas. Auksta ūdens ietekmē vispirms sašaurinās ādas asinsvadi, samazinās siltuma atdeve, nedaudz paaugstinās asinsspiediens un paātrinās sirdsdarbība, tiek tonizēta nervu sistēma, rodas aukstuma sajūta, āda kļūst bālāka un vēsāka. Pēc tam asinsvadi atkal paplašinās, āda kļūst sārtāka, cilvēks sāk justies mundrs un svaigs. Silts ūdens paplašina asinsvadus, pazemina asinsspiedienu, nedaudz palēnina pulsu, atslābina muskuļus un iedarbojas nomierinoši, arī uzlabo miegu.

Mehānisko kairinājumu rada ūdens masas spiediens uz ķermeni (baseinā vai peldoties brīvā dabā) un ūdens kustība (duša, upes straume, jūras viļņi).

Ķīmiskais faktors izpaužas kā ūdens iedarbība uz ādas receptoriem. Lai šis kairinājums būtu izteiktāks, ūdens procedūrām izmanto jūras ūdeni, vannām pievieno sāli, dažādas augu piedevas, ir arī minerālūdeņu, radona un citas vannas. Šādas procedūras māca organismam reaģēt uz kairinājumu un iedarbināt kompensatoros mehānismus, līdz ar to organisms spēj labāk cīnīties spriedzes un pārpūles apstākļos, pretoties nelabvēlīgiem vides faktoriem.

Izšķir arī vietējās ūdens procedūras — aplaistīšanos, ierīvēšanos, kompreses, ietinumus — un vispārējās ūdens procedūras, piemēram, peldi vai dušu.

Ko dod ūdens procedūras

Galvenokārt ūdens procedūras vajadzīgas, lai stiprinātu un uzlabotu veselību, bet ir arī gadījumi, kad tās izmanto kā papildmetodi dažādu slimību ārstēšanai. Tās stiprina imūnsistēmu, attīsta organisma spēju pretoties slimībām, stresam, sliktiem laika apstākļiem. Ūdens procedūras veic arī skaistumkopšanas nolūkā, tās palīdz atbrīvoties no liekā svara un celulīta, jo uzlabo asinsriti un aktivizē vielmaiņu, tādēļ sāk noārdīties tauki, palielinās muskuļu tonuss. Taču jāuzsver, ka ūdens procedūras nevar aizstāt vingrošanu, tāpēc mediķi atzīst, ka vislabāk būtu abas šīs nodarbības apvienot. Šajā laikā, kad tik daudzi cilvēki nepietiekami nodarbina muskuļus, toties ir pakļauti nepārtrauktai garīgai pārslodzei, ūdens procedūras ir noderīgas arī tāpēc, ka sniedz tik nepieciešamo atslodzi gan ķermenim, gan prātam. Ne velti arvien vairāk cilvēku savā dzīvoklī vēlas ierīkot burbuļvannu un dažādas hidromasāžas ierīces.

Izvēloties ūdens procedūras

Protams, tas darāms saziņā ar kādu kompetentu mediķi, vai tas būtu fizikālās medicīnas ārsts, jūsu ģimenes ārsts vai kāds cits. Taču der zināt, ka, piemēram, Šarko duša ir visa ķermeņa masāža ar augsta spiediena ūdensstrūklu, kas tiek virzīta pa ķermeni. Stipri iedarbīga, nav ieteicama trauslajiem un nervozajiem, taču nāk par labu cilvēkiem ar lieko svaru. Šarko duša izteikti tonizē ādu, zemādas audus un muskuļus, līdz ar to stimulē vielmaiņu un palīdz organismam atbrīvoties no sārņiem. Lai sasniegtu vēlamo efektu, vajadzīgas 10–20 procedūras, līdztekus jāmaina arī kaitīgie paradumi, jāsāk lietot sabalansētu uzturu, jānormalizē dienas režīms, kārtīgi jāizguļas, jānodrošina sev pietiekama fiziskā slodze. Cirkulāro dušu izmanto pacientiem ar neirozēm un muskuļu spazmām. Tajā izmanto vidēji stipru ūdens spiedienu. Ūdens tiek virzīts uz ķermeni no visām pusēm pa riņķveida caurulēm.

Toties zemūdens masāžu ārsti mēdz ieteikt cilvēkiem ar trauslu nervu sistēmu. Tās laikā pacients atrodas siltā vannā, kur viņa ķermenis tiek masēts ar ūdensstrūklu. Paplašinās ādas asinsvadi, uzlabojas audu barošanās. Tiem, kas vēlas atbrīvoties no celulīta, vajadzīgas 15–20 procedūras, to laikā āda kļūst gludāka, samazinās tauku šūnas. Ūdenim var pievienot arī aromātiskus sāļus un ārstniecības augu preparātus. Pastāv uzskats, ka zemūdens masāža pilnīgi aizstāj parasto masāžu ar rokām, savā ziņā tā esot pat labāka, jo uz ķermeni papildus iedarbojas arī ūdens spiediens un temperatūra. Mazā iegurņa orgānu slimību un hemoroīdu ārstēšanai izmanto augšupejošo dušu.

Norūdīšanās pieejama katram

Tiem, kas ziemā un pavasarī kārtīgi izslimojās ar saaukstēšanās slimībām, varbūt derētu atcerēties sev doto solījumu: šovasar nu gan norūdīšos, lai turpmāk aukstā un drēgnā laikā slimības tik ātri neķertos klāt. Ja problēmas bijušas nopietnas, protams, jākonsultējas ar ārstu, bet vispār norūdīties var katrs pats. Norūdīties — tas nozīmē pakāpeniski un sistemātiski trenēt nervu sistēmu un asinsrites sistēmu. Ūdens procedūras šim nolūkam ir ļoti piemērotas, jo ļauj samērā precīzi dozēt kairinātāja termisko un mehānisko iedarbību.

Ieteicams sākt ar pavisam viegliem un vienkāršiem paņēmieniem, piemēram, noberzēšanos ar mitru dvieli. Vispirms ūdens temperatūra, kurā dvielis tiek mērcēts, ir augstāka, pēc tam to pakāpeniski pazemina. Efektīva ir arī 1–2 minūtes ilga aplaistīšanās ar ūdeni. Vispirms izmanto 34 grādus siltu ūdeni, pēc tam to pakāpeniski pazemina līdz 20 grādiem. Daudz dod arī regulāra peldēšanās. Ja ir iespēja apmeklēt baseinu, to var darīt arī tagad, kad laika apstākļi vēl neatļauj peldēties dabiskajās ūdenstilpēs. Atklāt peldsezonu brīvā dabā ieteicams tikai ap Jāņiem, kad ūdens būs iesilis un dabīgā ceļā attīrījies no pavasara uzjundītajiem netīrumiem. Ir iespējamas arī ūdens procedūras atsevišķu ķermeņa daļu norūdīšanai. Piemēram, vēsas kāju peldes un staigāšana basām kājām rasā palīdz nostiprināt deguna, rīkles un bronhu gļotādas aizsargspējas. Rīkles gļotādu norūda skalošana ar vēsu ūdeni vai minerālūdeni un vienkārši saldējuma ēšana.

Kas jāņem vērā norūdoties

  • Norūdīšanās nav kampaņa, bet gan pacietīgs un sistemātisks darbs. Tomēr zinātāji apgalvo, ka tas nav sevišķi grūti un neprasa pārāk daudz laika.
  • No fizioloģijas viedokļa vispareizāk norūdīšanos sākt vasarā, tad turpināt to rudenī un tālāk — visu gadu.
  • Visvienkāršākās norūdīšanās metodes ir norīvēšanās ar mitru dvieli, ietīšanās mitrā peldpalagā, duša, vanna, peldēšanās, staigāšana basām kājām.
  • Ja tas viss ir apgūts, bet gribas norūdīties vēl pamatīgāk, var sākt domāt par ziemas aukstumprocedūrām, sākot no norīvēšanās ar sniegu līdz ziemas peldēšanai.
  • Ja cilvēks ir saslimis, noguris un slikti jūtas, norūdoties jāievēro piesardzība, jo sevišķi tas attiecas uz vecākiem ļaudīm.
  • Katram cilvēkam jāraugās, lai uzņemtās kalorijas atbilstu reālajam enerģijas patēriņam.
  • Norūdīšanās procedūru intensitāte un ilgums jāpalielina ļoti pakāpeniski.
  • Maksimāli ieteicams izmantot norūdīšanās iespējas brīvā dabā.
  • Ja grib, norūdīšanās procedūras var izmantot arī atsevišķām ķermeņa daļām, tomēr organismam kopumā ar to būs par maz. Ļoti svarīgi ir norūdīt visu ķermeni.
  • Efektīvas ir kontrastprocedūras, kur pārmaiņus izmanto siltu un aukstu ūdeni, piemēram, aplaistoties vai dušojoties. Jāsāk ar siltumu un jābeidz ar aukstumu, pakāpeniski palielinot temperatūras starpību.
  • Norūdīšanās procedūra, kur izmanto aukstu ūdeni, ir efektīva, ja āda pēc tās kļūst sārta. Ja tas nenotiek, palieliniet procedūras ilgumu. To pārtrauc, kad cilvēks jūtas nedaudz nosalis.
  • Norūdīšanos ļoti vēlams apvienot ar vispārējās fiziskās sagatavotības stiprināšanu un veselīga dzīvesveida principu ievērošanu.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu