Saldējums kutina smadzenes

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Saldējums cilvēku dara laimīgu.

Zinātnieki ir pierādījuši, ka «aukstās putras» karotīte smadzenēs iedarbojas uz tiem pašiem apmierinājuma centriem, uz kuriem mīļotās mūzikas klausīšanās vai naudas laimests.

Londonas Psihiatrijas institūta neiropsihologi skenēja smadzenes cilvēkiem, kuri ēda vaniļas saldējumu. Viņi fiksēja nekavējušos reakciju tajās galvas smadzeņu daļās, kuras aktivizējas, kad cilvēks saņem apmierinājumu, tostarp orbitofrontālajā apvalkā, kas ir smadzeņu priekšējās daļas «apstrādājošā» sfēra. Pētījumi tika veikti pēc kompānijas «Unilever» pasūtījuma, un eksperimentos izmantots viņu ražotais saldējums «Walls».

«Unilever» pārstāvis Dons Darlings saka: «Mēs spējām parādīt, ka saldējums dara cilvēku laimīgu. Tikai viena karote saldējuma aktivizē «laimes zonas» smadzenēs, kā to pierāda klīniskie pētījumi.»

Pētot asinsrites aktivizāciju smadzenēs pēc saldējuma norīšanas, zinātnieki izmantoja magnētiskās rezonanses vizualizēšanas metodi. Skeneri, kas ir izstrādāti, lai atrastu smadzeņu saslimšanas un traumas, arvien biežāk tiek izmantoti nezinātniskiem mērķiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu