Ar poti pret encefalītu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Janvārī potējos pret ērču encefalītu. Kad man būtu jāsaņem atkārtotā vakcīna, lai vasarā būtu pasargāta no saslimšanas ar encefalītu? Lāsma»

Atbild asociētā profesore un Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle.

Potēties iespējams pēc divām shēmām: pēc plānveida vai arī pēc paātrinātās shēmas. Jāņem vērā, ka ērces kļūst aktīvas tad, kad gaisa temperatūra ārā vairs nav zemāka par pieciem grādiem.

Potēties pēc plānveida vakcinēšanas shēmas šobrīd ir jau par vēlu, jo pēc šīs shēmas pirmo poti bija jāsaņem jau februārī vai martā. Šo­brīd vari potēties pēc paātrinātās vakcinēšanas shēmas:

  • otro poti saņem vienu vai di­vas nedēļas (atkarībā no vakcī­nas veida) pēc tam, kad esi saņē­musi pirmo poti;
  • trešo reizi vakcinējies pēc 12 mēnešiem, skaitot no datuma, kad saņemta otrā pote;
  • revakcināciju veic pēc 3 ga­diem.

Pēc potes saņemšanās var parā­dīties arī blakusreakcija — pietūkums, apsārtums injekcijas vietā. Ļoti retos gadījumos mēdz būt paaugstināta ķermeņa temperatūra, nogurums un citi gripai līdzīgi simp­tomi. Izņēmuma gadījumos var būt arī alerģiskā reakcija pret poti. Vis­biežāk tas novērojams pacientiem, kuriem ir alerģija pret kādu no vakcīnā esošiem komponentiem, piemēram, pret vistas olbaltumu, kas izraisa gļotādas, barības vada, bronhu u. c. elpceļu tūsku. Taču parasti konkrētais pacients zina savas alerģiskās reakcijas un ārsta uzdevums ir viņu no tām pasargāt. Bērnu pret encefalītu var vak­cinēt, sākot no gada vecuma, bet, ja ir liela nepieciešamība un bērnam nav alerģijas pret vak­cīnu, tad mazuli ir iespējams sapotēt pret encefalītu jau deviņu mē­nešu vecumā.

Ja piesūkusies ar encefalītu inficēta ērce, pirmie simptomi parādās 7–14 dienu laikā. Encefalīta pirmie simptomi visbiežāk ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, lauzoša sajūta kaulos, muskuļu sāpes.

Kur var vakcinēties? Cik tas maksā?

Vakcinēties var pie ikviena praktizējoša ģimenes ārsta. Cenas dažādās iestādēs ir atšķirīgas:

  • Latvijas Infektoloģijas centrā, Linezera ielā 3 — bērniem Ls 6,65, pieaugušajiem Ls 7,40;
  • Vakcinācijas dienestā, Klijānu ielā 7 — bērniem Ls 7, pieaugušajiem Ls 7,70;
  • «Veselības centrā 4», K. Barona ielā 117 — gan bērniem, gan pieaugušajiem Ls 7,50;
  • Medicīnas sabiedrībā «ARS», Skolas ielā 5 — gan bērniem, gan pieaugušajiem Ls 11.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu