Ja ārsta palīdzība vajadzīga nekavējoties

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Aigars Jansons

«Man nav skaidras vairākas lietas.

Pirmkārt, kā es pati varu izvērtēt, vai ātrās medicīniskās palīdzības izsaukšana man ir neatliekama. Izsaukšu dakterus uz māju un pēc tam izrādīsies, ka man par to jāmaksā. Otrkārt, kādos gadījumos uz mājām varu izsaukt dežūrārstu un vai man par to būs jāmaksā? Kā es varu zināt, pie kura dežūrārsta man griezties pēc palīdzības?»

Kad saukt ātro palīdzību?

Kā preses konferencē izskaidroja Veselības ministrijas valsts sekretārs Uldis Līkops, iedzīvotājiem nevajadzētu uztraukties, ka viņi varētu izsaukt neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi bez pamata un pēc tam saņemt par to rēķinu. Katru tautā sauktās ātrās palīdzības izsaukumu vispirms telefoniski pieņem profesionāli mediķi. Viņu uzdevums ir kopā ar pacientu izvērtēt, vai medicīniskā palīdzība patiešām ir neatliekama. — Zvans ir bezmaksas. Zvaniet, konsultējieties, kopā ar ārstiem izvērtējiet konkrēto situāciju. Manuprāt, nav vērts par šo jautājumu lauzīt galvu, jo neatliekamā medicīniskā palīdzība no pacienta puses bija, ir un būs bezmaksas, — teica U. Līkops.

Kādos gadījumos griezties pie dežūrārsta?

Dežūrārsti nodrošina neatliekamo medicīnisko palīdzību pēc ģimenes ārstu darba laika ārstniecības iestādē. Šie ārsti ir pieejami darbdienās no plkst. 15.00 līdz 21.00, sestdienās — no plkst. 8.00 līdz 15.00 un svētku dienās — no plkst. 8.00 līdz 15.00 (ja svētku dienas, ieskaitot brīvdienas, pārsniedz 2 dienas). Dežūrārsti pieejami tikai Rīgā. Pārējiem Latvijas iedzīvotājiem, kā arī rīdziniekiem laikā, kad dežūrārsti nepieņem, neatliekamo palīdzību sniedz daudzprofila neatliekamās palīdzības slimnīcu uzņemšanas nodaļas.

Vai dežūrārsti brauc arī mājas vizītēs?

Mājas vizītes dežūrārsts nodrošina bērniem līdz 18 gadu vecumam, I grupas invalīdiem un pacientiem vecākiem par 80 gadiem. Bērniem tas ir bezmaksas pakalpojums, invalīdiem un cilvēkiem vecākiem par 80 gadiem par to jāmaksā 2 lati. Mājas vizītēs dežūrārsti brauc darbdienās no plkst. 15.00 līdz 20.00.

Kā iedzīvotājam zināt, pie kura speciālista ārpus ģimenes ārsta darba laika viņš var vērsties pēc medicīniskās palīdzības?

Katrā ārstniecības iestādē redzamā vietā jābūt izvietotai informācijai gan par katra ģimenes ārsta darba laikiem, gan arī par iespējām nokļūt pie dežūrārsta. Dežūrārsts sniedz palīdzību visiem iedzīvotājiem ārstniecības iestādes darbības teritorijā neatkarīgi no tā, pie kura ģimenes ārsta pacients ir piereģistrēts.

Vai tad, ja ģimenes ārstam pieņemšanas saraksts ir pilns, taču ārsta konsultācija nepieciešama jau šodien, arī var izmantot dežūrārstu palīdzību?

Nē, šādiem nolūkiem tas nav paredzēts. Katram ģimenes ārstam bez mājas vizītēm un plānveida pieņemšanām jābūt arī akūtām stundām, kad viņš pieņem pacientus akūtu saslimšanu gadījumos. Pacientam tad jāizmanto šī priekšrocība. Ieteicams jau iepriekš ar savu ģimenes ārstu pārrunāt, kā rīkoties, ja ir pēkšņa saslimšana, — kā ar viņu sazināties un saņemt konsultāciju.

Kādās ārstniecības iestādēs strādā dežūrārsti?

Rīgā dežūrārsti pieņem 23 ambulatorajās ārstniecības iestādēs, no kurām 14 iestādēs sniedz palīdzību bērniem, 15 iestādēs — tikai pieaugušajiem, bet 6 iestādēs strādā dežūrārsts gan bērniem, gan pieaugušajiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu