Vīrieti, neaizmirsti par savas veselības «tehnisko apskati»!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ar šādu saukli vīriešus uzrunā jaunais Sabiedrības veselības aģentūras izdotais informatīvais buklets

Jaunākie statistikas dati liecina, ka vīriešu vidējais dzīves ilgums Latvijā ir par 11 gadiem īsāks nekā sievietēm, turklāt viņi daudz vairāk tiek pakļauti dažādiem riska faktoriem (alkoholisms, braukšana dzērumā u. c.). Tomēr, kad pašiem vīriešiem tiek uzdots jautājums par viņu veselības stāvokli, atbildes lielākoties ir: «Ar mani viss ir kārtībā», «Ārsta palīdzība man nav nepieciešama».

Kāda ir situācija Latvijā un vai tiešām vīrietim ir bail vērsties pie ārsta? It sevišķi gadījumos, kad runa ir par tik delikātu tēmu kā vīriešu reproduktīvā veselība. Šos un citus jautājumus uzdevām Rīgas 1. slimnīcas ārstam urologam Dainim Ģīlim.

– Reproduktīvajai veselībai jāpievērš īpaša uzmanība, jo tā ietekmē gan visas sabiedrības veselību, gan dzīves kvalitāti kopumā. Kādēļ vīrieši tai velta tik maz uzmanības?

– Psiholoģiskā un fiziskā veselība lielā mērā iet roku rokā. Varbūt vīrieši nav pietiekami informēti, varbūt tā ir audzināšanas vaina, ka pastāv slēptas bailes vērsties pie ārsta un jautāt par savām problēmām. Vīrietis reti nāk uz profilaktiskām apskatēm, bet ārstu apmeklē, kad ir kāda konkrēta vajadzība – kaut kas sāp vai «nedarbojas». Tādējādi agrīnas slimības stadijas, kad visu samērā vienkārši un ātri varētu izārstēt, tiek palaistas garām.

Arī vecums spēj ietekmēt attieksmi un rūpes par savu veselību – dažādā vecumā tā ir atšķirīga. Pozitīvi ir tas, ka pēdējā laikā arvien biežāk ārstu apmeklē gados jauni cilvēki, kas interesējas par veselības jautājumiem. 15 un 16 gadus veci puiši un līdz pat 35 gadus veci vīrieši samērā regulāri apmeklē ārstus, tajā skaitā urologus, lai uzzinātu vairāk par savu reproduktīvo veselību. Lai ārsts varētu sniegt pilnvērtīgu atbildi, noteikti jāveic analīzes un izmeklējumi. Tajā pašā laikā jāatzīst, ka vēl joprojām ir arī tādi vīrieši, kas pat līdz 80 gadu vecumam ne reizi nav bijuši pie sava ārsta.

Ārzemēs prakse ir nedaudz citāda. Piemēram, privāto veselības apdrošinātāju noteikumos ir paredzēts, ka no 40 līdz 45 gadu vecumam vīrietim reizi gadā noteikti ir jāapmeklē urologs.

Bieži vien vīrietis baidās vērsties pie speciālista un informāciju mēģina iegūt citā ceļā, tomēr liela tās daļa mēdz būt maldīga. Piemēram, internetā atrodamā informācija bieži vien ir nekorekta. Ja puiši apspriež kādu problēmu kā joku, tad tā ir tikai virspusēja ziņa un to nevar pielīdzināt speciālista ieteikumiem. Ir nepieņemami, ja nekorekta informācija tiek pasniegta kā absolūta patiesība. Tādēļ var rasties maldīgs priekšstats un cilvēks jau dzīvo ar šo ziņu. Vēlāk šo priekšstatu ir ļoti grūti mainīt.

Katram pašam vajag uzņemties atbildību par savu veselību un laikus nākt pie ārsta.

– Kādā vecumā jaunam vīrietim vajadzētu apmeklēt urologu un cik bieži?

– Par to, ka viss ir kārtībā, jaunajam cilvēkam vajadzētu pārliecināties, sākot no 16 vai 18 gadu vecuma, pirms dzimumdzīves uzsākšanas. Pēc tam, kad uzsākta normāla vai aktīva dzimumdzīve, noteikti pie ārsta jāpārbaudās vismaz reizi pāris gados. Ne visas slimības izpausmes pamanāmas katram pašam, ne katrs pats var novērtēt slimības simptomus, tādēļ ikvienam būtu jāvēršas pie ārsta, kas var sniegt pilnvērtīgu informāciju. Tiem vīriešiem, kam ir ļoti aktīva dzimumdzīve vai attiecības ar vairākām partnerēm, reizi gadā vai pat pusgadā noteikti jāapmeklē ārsts.

– Vai vīrieši spēj atzīt savas veselības problēmas?

– Kā nu kurš. Daudzas lietas ir atkarīgas no cilvēka izglītības līmeņa. Piemēram, ir gadījumi, kad pēc slimības konstatēšanas rodas asa reakcija un noliegums: «Tas nevar būt, tas nav noticis ar mani!» Bet tad vīrietis apdomājas, bieži vien tie bravūrīgākie kā baloni izpūš gaisu... Un tikai tad var risināt veselības problēmas. Citi saprot uzreiz, bet citiem vajadzīgs laiks, lai pieņemtu notikušo. Kā jau ikvienam no mums – ar situāciju jāaprod.

– Arī psiholoģisks atbalsts nepieciešams...

– Protams, jebkuras specialitātes ārstam jābūt ne tikai savas konkrētās jomas profesionālim, bet arī iejūtīgam un saprotošam cilvēkam. Tādam, kas spēj uzklausīt, īpaši tik delikātā jautājumā kā vīrieša reproduktīvā veselība. Tas ir fakts, ka vīrieti ir ļoti grūti pamudināt uz atklātu sarunu par veselības traucējumiem un sūdzībām.

Svarīgi ir atrast ārstu, kam var uzticēties. Nav tā, ka vienkārši var aiziet pie speciālista – urologa, turklāt ātri atrisināt jautājumus. Cilvēkiem ir raksturīga īpašība – ja aiziet pie viena, bet nejūt kontaktu, tad met plinti krūmos un domā, ka nekas vairs nav līdzams. Vajag atrast pieeju, kā runāt.

– Kā mudināt vīriešus laikus vērsties pie ārsta?

– Ziniet, tieši tāpat pirms 20 – 30 gadiem sievietes mazāk apmeklēja ginekologu, bet tagad situācija kopumā ir uzlabojusies. Manuprāt, jābūt nevis daudzām kampaņām, bet rūpēm ikdienā. Vīriešiem viss ir mierīgā garā jāapsver un jāiet pie ārsta.

– Kāds, jūsuprāt, ir Latvijas vīriešu veselības stāvoklis? Vai tas ir apmierinošs?

– Uzskatu, ka kopumā vīrietis pašlaik ir veselāks nekā pirms 20 gadiem, kā arī viņš ir informētāks par dažādiem reproduktīvās veselības jautājumiem.

Pamazām aug labklājības līmenis, un tas nozīmē, ka vīrietis savu laiku var veltīt ne tikai līdzekļu pelnīšanai, bet pievērsties arī aktīvai atpūtai un, protams, savai veselībai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu