Daži fakti par ēšanu un tievēšanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Produktos ar norādi «light» ir maz kaloriju

Runā, ka produkti ar norādi «light» jeb «vieglie» esot laba alternatīva novājēt gribētājiem. Taču šie produkti nebūt nav tik nevainīgi, kā izskatās, tādēļ ir vērts sīkāk papētīt to uzturvērtību. Piemēram, 100 mg majonēzes ar norādi «light» ir 500 kalorijas. Hm!

Kartupeļi padara resnu

Nav tiesa. Svarīgi, kā tos pagatavo. Piemēram, porcija vārītu kartupeļu satur tikai 105 kalorijas, bet tāda pati porcija kartupeļu frī — 369 kalorijas. Ne jau paši kartupeļi padara resnu, bet taukvielas, kuras izmanto to gatavošanā.

Spinātos ir daudz dzelzs

Arī tas nav tiesa. Zinātnieki aprēķinājuši, ka 100 g kaltētu spinātu ir 35 mg dzelzs, taču 90% šā auga ir ūdens. Rūpīgi parēķinot, 1 kg svaigu spinātu nemaz nav tik daudz dzelzs. Jāatceras, ka augos esošais dzelzs organismā uzsūcas sliktāk nekā dzelzs, ko satur dzīvnieku valsts produkti.

Tas, kurš maz ēd, ātri novājē

Pilnīgas muļķības! Mūsu organisms vienkārši sāk darboties «taupības režīmā» un sadedzina mazāk kaloriju. Daba jau ir ieprogrammējusi slaveno jo–jo efektu. Piemēram, lai zaudētu 1 kg «jāietaupa» 8–10 tūkstoši kaloriju. Tādēļ labāk katru nedēļu nomest puskilogramu, katru dienu uzņemot nedaudz mazāk kaloriju.

Tauki rada taukus

Tauki ir tā pārtikas produktu sastāvdaļa, kas dod mums visvairāk enerģijas un arī… kaloriju. Vienā gramā tauku ir 9 kcal, bet gramā ogļhidrātu vai olbaltumvielu — 4 kcal.

Taču tauki ne vienmēr rada vienīgi problēmas. Augu un zivju tauki ir ļoti veselīgi. Piemēram, olīvu eļļā esošās nepiesātinātās taukskābes samazina holesterīna līmeni asinīs, ja to lieto regulāri.

Svaiga maize ir neveselīga

Nav tiesa. Vienīgās veselības problēmas, kas var rasties, ēdot svaigu maizi, ir aizcietējumi. Zinātnieki domā, ka šis uzskats radies laikos, kad maize bija svarīgākā mūsu dienišķā uztura sastāvdaļa, tādēļ ļaudis vispirms apēda cieto maizi, lai tā neaizietu bojā, un tikai tad varēja ķerties pie svaigas. Vecāki bērniem jau no mazotnes iemācīja, ka cieta maizīte ir veselīgāka nekā svaiga.

Glāze ūdens pirms maltītes mazina izsalkumu

Sāta sajūta lielā mērā atkarīga no māgas apjoma, un lieka glāze ūdens var veicināt tās izplešanos. Pētījumi rāda, ka šķidrums bremzē kaloriju sadedzināšanu, tāpēc cilvēkiem ar lieko svaru tas nu nepavisam nav vajadzīgs.

Sportot nav jēgas, jo tas tikai veicina apetīti

Tam, kurš to dara reizi nedēļā vai par sportošanu uzskata ikdienas pastaigas ar suni, protams, novājēt neizdosies, vien nedaudz uzlabot savu veselību. Lai zaudētu svaru, jāsadedzina 2500 kcal nedēļā vai vēl labāk — 500 kcal katru dienu.

Labāk piecas nelielas maltītes nekā trīs lielas

Šis princips neder visiem. Tiem, kam ar trīs ēdienreizēm nepietiek, lai justos paēduši, labāk ēst piecas reizes dienā, bet mazākas porcijas. Tomēr daudzi cilvēki šajās piecās reizēs, kopā ņemot, apēd vairāk nekā trīs maltītēs. Svarīgs ir uzņemto kaloriju daudzums nevis ēdienreižu skaits, tādēļ katram pašam rūpīgi jāapsver, kurš variants viņam ir piemērotākais.

Ananasi kavē tauku uzsūkšanos organismā

Tas ir tikai mīts. Ananasos esošie enzīmi, nokļuvuši gremošanas traktā, tiek neitralizēti, tādēļ nevar aizkavēt tauku uzsūkšanos.

<EM>www.meine—gesundheit.de</EM>

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu