Kā parūpēties par savu ādu, kad laukā ir vēss, bet telpās silti?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Tuvojoties vēsākam laikam un apkures sezonai, mainās arī mūsu ādas un organisma vajadzības, tādēļ ir jāpārskata savi ādas kopšanas paradumi. Vēsā laikā ādas stāvokli ietekmē gan aukstums, gan vējš, gan sauss gaiss telpās, kā arī temperatūras svārstības, kad brīžiem nākas atrasties aukstumā, brīžiem – siltumā. Kā parūpēties par savas ādas veselību un labsajūtu apkures sezonas laikā – iesaka «Veselības centrs 4» Dermatoloģijas klīnikas dermatoloģe Jeļena Isajeva un «Benu» aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Aukstā laikā āda ir silta, bet gaiss ļoti auksts, tātad krietni atšķiras ādas un gaisa temperatūra. Pielāgojoties šai nelabvēlīgajai situācijai, āda maina savas īpašības. Galvenā problēma, ko ziemā izjūt āda, ir mitruma zudums. Trūkstot mitrumam, āda zaudē elasticitāti. Parasti vēsā laikā taukaina āda kļūst normāla, normāla āda kļūst sausāka, bet sausa āda – arvien jutīgāka. Kad āda netiek galā ar nelabvēlīgiem apstākļiem, notiek tās zvīņošanās un plaisāšana. Izvēloties kosmētiku un ādas kopšanas metodes, obligāti jāņem vērā šīs īpatnības, uzsver dermatoloģe Isajeva.

Raksturīgākās kļūdas

  • Pārāk bieža skrubja izmantošana un pīlinga veikšana, kas noved pie ādas mitruma zuduma, sausuma un savelkošas sajūtas. Paplašinās ādas poras, un zūd ādas elastība.
  • Karsta ūdens lietošana. Ziemā ādai ieteicams vēss un viegli silts ūdens.
  • Saules aizsarglīdzekļu ignorēšana. Jebkurā gadalaikā ultravioletais starojums lielās devās ir kaitīgs un veicina ādas fotonovecošanu un pigmentāciju.
  • Mitrinošu krēmu lietošana ziemā no rīta vai tieši pirms došanās laukā.

Rūpes par sejas ādu vēsā laikā – attīrīšana

Tā sastāv no četriem posmiem, un ir vienāda neatkarīgi no ādas tipa.

1. Dekoratīvās kosmētikas noņemšana, ādas notīrīšana ar speciālu pieniņu. Lūpu zonai var izvēlēties augu eļļu. Līdzekļus uzklāj uz ādas ar apļveida kustībām, minimāli uzspiežot ādai.

2. Mazgāšana. Vēsā laikā ieteicams seju mazgāt ar putām vai mazgāšanas krēmiem, kas piemēroti sausai un jutīgai ādai, lai mazinātu kairinājumu. Ideāli būtu attīrīšanas līdzekļi, kas neattauko un nebojā ādas hidrolipīdu slāni. Tā ir plēvīte, kas veidota no taukiem, sviedru dziedzeru sekrēta, taukskābēm un pārragotām šūnām. Šis slānis nodrošina ādas skābo pH līmeni robežās no 4,7 līdz 5,7 un veido barjeru pret mitruma zudumu.

3. Papildu attīrīšana – ādas atmirušo šūnu atlobīšana, lietojot pīlingu vai skrubi. To drīkst darīt ne biežāk kā reizi nedēļā. Ziemā jāizvēlas tādi papildu attīrošie līdzekļi, kas ir ar krēmveida bāzi, maigi atloba ādu un to netraumē. Pēc skrubja var likt barojošas maskas – jutīgai ādai divas līdz trīs reizes nedēļā, taukainai – reizi nedēļā.

4. Tonizēšana. Sausai un jutīgai ādai jāizvēlas toniks, kas noņem kairinājumu. Taukainai ādai lieto toniku ar savelkošu, poras sašaurinošo iedarbību. Toniks atsvaidzina ādu, noņem attīrīšanas līdzekļu paliekas, nomierina un atjauno ādas pH līmeni.

Mitrināšana un barošana

Mitrinoši līdzekļi ādai ir vajadzīgi visu gadu, bet aukstā laikā tos ieteicams uzklāt tikai vakarā vai tad, kad nav jāiet ārā. Sala ietekmē mitrinošie krēmu komponenti, piemēram, hialuronskābe, pārveidojas ledus mikrokristālos, kas rada kairinājumu, ādas traumatizāciju, veicina apsaldējuma rašanos.

Jāizvēlas mitrinošs nakts krēms. Pēc tā uzklāšanas uz sejas ādas jānoņem krēma paliekas ar salveti. Nakts krēmu liek pāris stundu pirms gulētiešanas, citādi šie krēmi var radīt, piemēram, sejas tūsku no rītiem.

Dienas krēms ieteicams ar izteiktām aizsargājošām un barojošām īpašībām. Krēmu sastāvā jāmeklē lipīdi (taukiem līdzīgas vielas), kas ir visu dzīvu organismu sastāvā, kā arī A un E vitamīns un naturālas mitrinošas eļļas. Piemēram, kakao, karitē, avokado vai mandeļu eļļa. Šādi līdzekļi veido ādas aizsargplēvi un tajā pašā laikā ļauj tai brīvi elpot. Nav ieteicami krēmi, kuru sastāvā ir minerāleļļa, vazelīns vai šķidrais parafīns, jo šīs sastāvdaļas veicina ādas attaukošanos. Arī lūpu zonai jālieto lūpu balzami, kas bagātināti ar lipīdiem.

Aizsardzība pret sauli

Nepareizs ir uzskats, ka vēsā laikā saules aizsardzība ir pilnīgi nevajadzīga. Tāda paviršība noved pie priekšlaicīgas ādas novecošanas – tai zūd elastīgums, rodas pigmenta plankumi. Fotonovecošanu var mazināt, lietojot speciālu aizsargkrēmu ar vielām, kas, nonākot ādas virsmā, atstaro saules starus un nodrošina aizsardzību gan pret UVA, gan pret UVB spektra gaismu. UVB stari rada saules apdegumu, iedegumu, pigmentāciju, ādas vēzi.

UVA stari nokļūst dziļāk ādā, bojā kolagēna un elastīna šķiedras un rada priekšlaicīgu ādas fotonovecošanu. Tātad vislielākā nozīme tās profilaksē ir UVA filtriem. Piemēram, krēmu sastāvā esošais titāna dioksīds vai cinka oksīds nodrošina aizsardzību pret abu spektru stariem.

Daži ķīmiski filtri var būt UV nestabili un saules ietekmē ātri zaudē savu efektu. Dermatoloģiski pētījumi pierāda, ka ideālam ikdienas saules aizsargkrēmam nepieciešams vismaz SPF 15. Ja iecerēts ilgi atrasties ārā, tad vajadzīgs saules aizsargkrēms ar filtru SPF 30.

Citas situācijas

Ja seja bijusi ilgstoši aukstumā, tad pēc ienākšanas siltās telpās nevajag neko lietot, lai āda nomierinās. Vakarā var uzlikt mitrinošu vai nomierinošu sejas masku. Ja sejai regulāri saskaras ar agresīvu aukstuma iedarbību, tad to var darīt divas reizes nedēļā.

Ķermeņa ādas kopšana aukstā laikā

Aukstā laikā jebkuram ādas tipam jālieto saudzējoši mazgāšanas līdzekļi – mazgāšanas krēmi un mazgāšanas eļļas, kas minimāli puto, toties nesausina ādu un nebojā ādas barjeras slāni. Pēc mazgāšanās ieteicams lietot dažādus ar lipīdiem bagātus kopšanas balzamus vai kopšanas krēmus. Ja atsevišķās ķermeņa vietās āda ir sausa, lobās un ir jutīga, tad tās jāieziež ar barojošu ķermeņa krēmu, kura sastāvā ir eļļas un taukskābes. Papildu attīrīšanu ķermeņa ādai – ādas atmirušo šūnu atlobīšanu –, lietojot pīlingu vai skrubi, aukstā laikā drīkst veikt ne biežāk kā reizi nedēļā. Jāizvēlas tādi kopšanas līdzekļi, kas ražoti uz krēmveida bāzes, kas maigi atloba ādu un netraumē to.

Jārūpējas arī par rokām

Ziemā piemērots ir roku aizsargkrēms vai barojošs krēms. Tā sastāvā jābūt lipīdiem, glicerīnam, augu eļļai. Nedrīkst lietot mitrinošus roku krēmus. Tie lai paliek uz nakti, lai tad mitrina un atjauno ādu.

Savukārt farmaceite Ilze Priedniece uzsver, ka ikvienam, kas rūpējas par savas ādas veselību, ir ieteicams iziet ādas veselības pārbaudes. Īpaši aktuāli tas ir, iestājoties vēsākam laikam, kad āda piedzīvo dabiskas pārmaiņas. Ādas veselības pārbaudes ļaus ne tikai noteikt ādas stāvokli un tipu, bet arī ieteiks piemērotākos kopšanas līdzekļus, kā arī nepieciešamākos vitamīnus, lai āda būtu vesela arī aukstajā sezonā.

Farmaceite uzsver, ka vēsā laikā ieteicams ādas kopšanai izvēlēties piemērotus kosmētikas līdzekļus gan pieaugušajiem, gan arī bērniem. Aptiekā pieejami speciāli krēmi, kas lietojami vēja un sliktos laika apstākļos, kuri pasargās jūtīgu ādu (īpaši svarīgi zīdaiņiem un maziem bērniem) no nelabvēlīgu laika apstākļu iedarbības, veidojot aizsargbarjeru. Sastāvā pantenols, alveja, alantoīns, mandeļu eļļa, bišu vasks, šī sviests.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu