Plikpaurība var samazināt prostatas vēža risku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

Lai arī matu zaudēšana 30 gadu vecumā var iedragāt daudzu vīriešu pašapziņu, jauns pētījums liecina, ka plikpaurība saistīta ar samazinātu prostatas vēža risku, vēsta britu laikraksts «The Daily Telegraph».

Kā paziņojuši amerikāņu zinātnieki, vīriešiem, kuru matu augšanas līnija sāk atkāpties jau jaunībā, ir par 45% mazāka iespēja saslimt ar prostatas vēzi. Tas ir saistīts ar augsto testosterona līmeni, kas gan liek vīriešiem pāragri šķirties no matiem, gan samazina iespēju saslimt ar vēzi.

Kā vēsta žurnālā «Cancer Epidemiology» publicētais pētījums, eksperimentā piedalījās 2000 vīrieši vecumā no 40 līdz 47 gadiem, no kuriem pusei bija prostatas vēzis. Salīdzinot abās grupās jau jaunībā matus zaudēt sākušo vīriešu skaitu, zinātnieki nonāca pie secinājuma, ka plikpaurība saistīta ar vairāk nekā par trešdaļu samazinātu prostatas vēža risku.

Šis atklājums apgāž iepriekš veikto pētījumu rezultātus, saskaņā ar kuriem matu izkrišana palielina vēža risku. «Sākumā atklājumi šķita pārsteidzoši,» britu bulvārpreses izdevumam «Daily Mail» pavēstīja Vašingtonas universitātes Sietlas medicīnas skolas profesors Džonotans Raits. «Taču mēs atklājām, ka agri sākusies plikpaurība saistīta ar 29% līdz 45% mazāku prostatas vēža risku.«

Vairumā gadījumu plikpaurību izraisa dihidrostestorona iedarbība uz matu folikulām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu