Interesanta metode: uzlabo garastāvokli ar dažādu aromātu palīdzību

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pixabay.com

Kad runa ir par mūsu maņām, oža ir viena no garastāvokļa «valdniecēm». Vai tas, ko mēs sasmaržojam ir pietiekami spēcīgs, lai varētu mainīt mūsu garastāvokli? Izrādās, ka īstās smaržas atrašana var padarīt tevi par laimīgāku personu.

Zinātnieki ir izpētījuši, ka «pareizo» aromātu smaržošana var ietekmēt to, kā mēs jūtamies. Piemēram, lavanda var palīdzēt mazināt stresu, savukārt piparmētru smarža spēj uzlabot garastāvokli, vēsta interneta vietne www.psychologies.co.uk.

Aromāti ietekmē arī mūsu laipnību. Dienvidbretaņas universitātes pētījumā atklāts, ka ceptas maizes smarža padara cilvēkus laipnākus pret svešiniekiem. Kad brīvprātīgajiem pie maiznīcas kaut kas izkrita, 77% svešinieku apstājās, lai palīdzētu, salīdzinot tikai ar 52%, kas to izdarīja pie apģērbu veikala.

Arī mūsu pašu ķermeņa aromātam ir nozīme vispārējas laimes sajūtas radīšanā. Utrahtas universitātes pētnieki atklājuši, ka caur ķermeņa smaržām cilvēki var kļūt emocionāli tuvāki.

Kādā pētījumā Vācijā brīvprātīgajiem vajadzēja aizmigt gaisā vēdījot rožu smaržai vai sapuvušu olu aromātam. Atklājās, ka sapņu «emocionālais tonis» bija daudz pozitīvāks, kad tie smaržoja puķes.

Nomainiet palagus! 2015. gada pētījumā atklājies, ka «gulēšana svaigi saklātā gultā» ir viena no 50 lietām, kas dara mūs laimīgus. Tāpat pierādījies, ka tikko ceptas maizes, bekona sviestmaizes un vīna smarža dara cilvēkus laimīgus. Savukārt 2014. gada pētījumā atklāts, ka zemene ir «vislaimīgākā oga» - 86% cilvēku jūtas daudz labāk, iedomājoties vien par tās apēšanu.

Izveido savu pozitīvo smaržu «bibliotēku». Pētījumi rāda, ka 75% emocijas izraisa smarža. Piemēram, 85% cilvēku atceras savu bērnību mirklī, kad sajūt krāsu zīmuļu smaržu. Savāciet atmiņā paliekošas smaržas un smaržojiet tās ikreiz, kad nepieciešams.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu