«Jutos pazemota! Vai eiro monētas nav nauda?»

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

«Norēķinājos veikalā «Rimi» ar 10, 20 un 50 centu monētām par kopējo summu 18 eiro. Kasiere bija ļoti neapmierināta, nelaipna un lika justies pazemotai. Bet vai nauda monētās nav nauda? Jūs teiksiet - vajadzēja iet uz banku mainīt? Arī tā mēs mēģinājām darīt, tur par 21 eiro vērtas monētu kaudzītes samainīšanu atvilka 7,13 eiro par komisiju!» šāds ieraksts atrodams interneta vietnē «Sūdzības.lv». Portāls TVNET interesējās, vai «Rimi» veikalos pastāv skaidras naudas norēķinu ierobežojumi un vai «cūciņā» sakrātās monētas iespējams samainīt arī bez komisijas maksas.

«Šodien iepirkos t/c «Mols» veikalā «Rimi» un no šā veikala iznācu ar sabojātu garastāvokli un negatīvām emocijām. Vai tā ir jābūt pēc veikala, kurā es iepērkos regulāri un visa mūsu ģimene tur atstāj savu naudu? Problēma bija tāda, ka līdz algai mums ar meitu nebija palikusi nauda, tāpēc izkratījām krājkasīti, tur bija 10, 20 un 50 centu monētās 18 eiro, ar kuriem kasē norēķinājos par pārtiku,» teikts ierakstā.

«Kasiere bija ļoti neapmierināta, nelaipna, lika man justies pazemotai un mazvērtīgai. Bet vai nauda monētās nav nauda? Jūs teiksiet - vajadzēja iet uz banku mainīt? Arī tā mēs mēģinājām darīt, tur par 21 eiro vērtas monētu kaudzītes samainīšanu atvilka 7,13 eiro par komisiju!» turpina ieraksta autore.

«Rimi» mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta pārstāve Dace Preisa portālam TVNET apliecināja, ka nekādu ierobežojumu skaidras naudas norēķiniem veikalos neesot.

Tikmēr Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns portālu informēja, ka «cūciņā» sakrātās monētas bankas kasēs iespējams samainīt bez komisijas maksas. Maksimālais skaits vienā maiņas reizē ir 1000 monētas. Šāds limits noteikts, lai izvairītos no gadījumiem, kad monētas bez maksas vēlas samainīt tirgotāji, kuriem šis pakalpojums jāveic komercbankās.

Tāpat, ja starp iekrātajām eiro monētām atrod kādu latu monētu, arī to iespējams samainīt pret eiro.

Samainīt iespējams arī saplēstas un citādi bojātas banknotes. Silakalns atgādina, ka ar pašdarbību neesot jānodarbojas un saplēsto banknoti nav jāmēģina salīmēt. Vienīgais nosacījums – vismaz pusei banknotes jābūt veselai. Taču bijuši gadījumi, kad bērni spēlējoties banknoti saplēsuši kā puzli un arī tad nauda samainīta. Monētas iespējams samainīt Latvijas Bankas kasēs Rīgā, Valdemāra ielā 1b un filiālē Liepājā, Teātra ielā 3.

Eiropas Padomes regula nosaka, ka eiro banknotēm un monētām ir likumīgā maksāšanas līdzekļa statuss. Eiro banknotes un monētas jāpieņem kā maksāšanas līdzekli mazumtirdzniecības darījumos.

Atteikties to darīt var tikai tādu iemeslu dēļ, kas saistīti ar «labticības principu» (piemēram, mazumtirgotājam nav sīknaudas izdošanai vai sniegtās banknotes nominālvērtība nav samērīga ar summu, kas pienākas maksājuma kreditoram).

Vienlaikus regulas 11. pantā teikts, ka nevienai personai, izņemot emisijas iestādi un personas, kas īpaši norādītas emisijas dalībvalsts tiesību aktos, nav pienākuma katrā atsevišķā maksājumā pieņemt vairāk kā 50 monētas.

«Tomēr, lai arī ko nosaka tiesību akti, mēs aicinām izturēties vienam pret otru saprotoši un saprātīgi, piemēram, nemēģināt norēķināties ar 500 eiro banknoti pie sabiedriskā transporta vadītāja vai ar «cūciņas» 1 un 2 centu monētām pirkt televizoru. Tāpēc ir domāta Latvijas Banka, lai ērti, bez komisijas maksas samainītu nominālus,» informēja Silakalns.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība? Tad ziņo par to!

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai video materiālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu