Nekulturālā kultūra: Sociālo tīklu lietotāji piesaka boikotu Dziesmu svētkiem un spriež par «dziesmu nodokli»

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Edijs Pālens

Sociālo tīklu lietotāji nerimstas un turpina «cepties» par situāciju, kas izveidojusies ap Dziesmu svētku biļešu tirdzniecību. Daži sauc to par pazemojošu un pat piesaka boikotu visiem Latvijas simtgades pasākumiem. Kamēr daži izsaka nožēlu, ka nav sanācis tikt pie biļetēm uz svētkiem, kuros uzstāsies radi un draugi, citi iesaka apmeklēt Dziesmu svētku skates, kurās ieeja esot bez maksas. Tāpat sociālo tīklu lietotāji sūkstās par to, ka kultūra ir kļuvusi pilnīgi nekulturāla un visu nosaka nauda, lai gan Dziesmu svētki tiek rīkoti par valsts budžeta naudu.

Kāds sociālā tīkla Facebook lietotājs norāda, ka «nu tur ir jābūt iekšām (un pēcpusei), lai 4h nosēdētu! Un pēdējo gadu repertuārs galīgi nav tāds, kam varētu arī diži līdzi padziedāt.

Tie tomēr ir svētki dziedātājiem un dejotājiem, un būšanu tur klāt klausītāju rindās galīgi nevajadzētu padarīt par kaut kādu katra īstenā latvieša mērauklu,»

‬ raksta vīrietis, norādot, ka no šāda skatu punkta biļešu izloze starp oficiāli reģistrētiem (internetbanka) interesentiem būtu pareizais ceļš.

«Tie, kam laimējas, vairāk novērtē pasākumu

(būsim godīgi - liela daļa no šodien rindās stāvētājiem arī koncerta lielāko daļu pavadīs rindā pēc desām),

un praktiski izslēgti spekulanti. Patiesību sakot, jau ar esošo iegādes kārtību tāda pati vien laimes spēle sanāk. Interesanti, kā tādi pasaules mēroga festivāli kā Glastonberija, piemēram, spēj izveidot sistēmu bez virtuālām rindām dienas garumā?» brīnās ieraksta autors.

«Un vispār - kā koristam šķiet interesanti, ka visi tā laužas baudīt kormūziku, bet, kad nākamnedēļ daudzviet Latvijā sāksies ‪koru un ansambļu skates, šo pašu Dziesmu svētku repertuāru (un vēl daudz ko labāku) kori izpildīs pustukšām zālēm. Tur ieeja ir bez maksas.‬ Varbūt svētku rīkotājiem vajadzētu šo iespēju vairāk reklamēt?» iesaka diskusijas iniciators.

Kāds diskusijas dalībnieks atzīst, ka atbalstītu sistēmu, ka lielākā daļa biļešu tiktu sadalītas pašvaldībām/kolektīviem proporcionāli katras «nozares» dalībnieku skaitam. Visiem tāpat nepietiks, bet vismaz lielāka cerība, ka biļetes tiks patiešām ieinteresētiem cilvēkiem.

Kāds vīrietis ar sociālā tīkla starpniecību paziņojis, ka jau agrāk paudis atklāti un publiski, kāpēc simtgadi boikotē, bet vienaldzīgs palikt nevar arī tagad.

«Cilvēks kā nodokļu maksātājs vienreiz par svētkiem jau ir samaksājis. Tad pazemojošā kārtā stāv rindās, lai maksātu vēlreiz un uzzinātu, ka biļešu vairs nav. Sēž interneta rindā, kamēr to apiet izveicīgi zeņķi... un savu kārtu tā arī nesagaida...» pagalam saskumis ir vīrietis.

Kā izeju viņš iesaka noteikt biļešu cenas tik augstas, lai nosegtu koncertu izdevumus bez budžeta naudas iesaistes, kas liegtu «naudas apgūšanu» un dzīres pāri saviem līdzekļiem.

«Bet, ja reiz svētki ir par nodokļu maksātāju naudu, tad visam jābūt par brīvu, ieejas brīvbiļetes izlozējot loterijā. Tādā gadījumā lai arī mana nodokļu maksātāja artava iet, kur tik daudz gājusi: vai tad žēl? Bet neētisks neprāts tas tomēr ir, jo visur, kur skaties, - nauda, nauda, nauda, kuras tik katastrofāli pietrūkst citur... Kādi tur svētki tādas alkatības un cinisma atšķaidījumā? Tāpēc arī boikotēju,» savu nostāju pauž ieraksta autors.

Arī citi diskusijas dalībnieki zem ieraksta pauduši neizpratni, kāpēc par Dziesmu svētkiem vispār jāmaksā -

tā ir naudas raušana, nevis kultūras suminājums un kopības sajūta! «Kā tur bija? Maizi un izklaides..?»

«Pilnīgi atbalstu boikotu! Lai dārgo biļešu pārdevēji un svētku organizatori dejo un sadziedas viens ar otru!» atzīst kāds cits komentētājs. «Kuš, kuš, uzliks vēl dziesmu nodokli!!!» ironizē kāda sociālā tīkla lietotāja.

«Sāpīgi ir tas, ka mums kā dejotāja ģimenei (atbalsts, naudas ieguldījums, tērps, zābaki) nav dota iespēja iegūt kaut divas biļetes (vismaz vecākiem) kā dāvanu, lai varam redzēt sava dēla 15 gadu dejotprasmes rezultātu.

Kāpēc katra dejotāja, dziedātāja u.c. dalībnieka ģimenei jāmaksā par biļeti/jāstāv rindā, kāpēc katram svētku dalībniekam par viņa ilgo ieguldījumu tautas mantojuma uzturēšanā nepienākas vismaz 2 biļetes? Cik laika, cik spēka, cik mīlestības un galu galā naudas paliek tur, kur notiek svētki! Un mēs to nevaram redzēt!» tādu viedokli pauž kāda svētku dalībnieka ģimene.

Tāpat sociālo tīklu lietotājus pārsteidz tie cilvēku simti (tūkstoši?), kuri joprojām, arī aukstumā un naktī, ir gatavi stāvēt rindā... «Izskatās, ka šajā valstī nekas nemainīsies, arī pēc 6. oktobra - nobalsos par tiem pašiem... Uz vēlēšanām kādi 700 000 nemaz neaizies, kaut arī tur nebūs rindā jāsalst. Tad kāpēc - maizi un izpriecas? Pietiek ar izpriecām,» rezumē kāds virtuālās diskusijas dalībnieks.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Tad ziņo par to un laimē divas biļetes uz kinoteātri «Multikino»!

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu